Autor Wątek: Camry zamiana oleju z Castrol na Mobil 5w30  (Przeczytany 27292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grzegorz2014

• Toyot Leżący
  • *
Camry zamiana oleju z Castrol na Mobil 5w30
« dnia: 01 Czerwca 2015, 21:19:44 »
Witam mam pytanko co sądzicie o zamianie oleju z Castrola na Mobil przy przebiegu 235 tys

Robsajson

• Gość
Odp: Camry zamiana oleju z Castrol na Mobil 5w30
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwca 2015, 21:23:40 »
Przy tych olejach jest to bez różnicy chyba, że chcesz zalać olej o innej lepkości i filmie.

Offline Grzegorz2014

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Czerwca 2015, 21:31:09 »
Niby bez różnicy ale dużo słyszę o Castrolu złych opini, że tworzy szlam w silniku

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwca 2015, 22:14:41 »
Witaj,
Zadnego wplywu to nie bedzie mialo.Castrol produkuje okolo 40 gatunkow olejow silnikowych.Do dzisiejszych silnikow sa stosowane zupelnie inne oleje niz epoka Camry 2,2 i 3.0.
Jest bardzo duzo czynnikow swiadczacyh o klasie oleju a nie tylko lepkosc i  klasa temperaturowa.Tak to bylo w latach 90 tych.Uzywanie nie wlasciwego oleju daje wlasnie te zamulenia.Nastepnie wymiana  i przeciagnie  interwalow wymiany oleju,tylko z oszczednosci.
Pzdr.Camry 2,2

Offline Grzegorz2014

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwca 2015, 22:35:47 »
Witaj, odpisujesz przekonująco, jednak opinie o Castrolu wzięły się nie bez powodu. Zastanawiam się tylko czy nagła zmiana na Mobil może mu przy tym przebiegu zaszkodzić i wypłukać coś niepotrzebnie

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Czerwca 2015, 22:40:10 »
Oba oleje są bardzo często podrabiane i uwagę należy zwrócić na to, co się kupuje i u kogo. Ostatnio Castrol zbiera dobre opinie, więc mocno bym się nie przejmował.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Czerwca 2015, 23:43:57 »
Chyba dosyć dobre oleje produkuje Valvoline. Mają dobrą opinię w sieci (również na zagranicznych forach) oraz patrząc jak mało odkłada się szlamu na bloku silnika przy wyciekach  :good: :-P

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Czerwca 2015, 00:04:00 »
Sam jeżdżę na Valvoline 5W30 A5/B5 poleconego mi przez kolegę Paba (dziękuję!) i potwierdzam, że dobrze smaruje (ocena subiektywna) Do innych aut używam olejów Millersa i Liqui Moly - nie mogę o nich złego słowa powiedzieć. Oleje na C-l i M-l są niestety często fałszowane przez przestępców, więc trzeba być ostrożnym i uważać na okazje. Sam w innym wątku podawałem przykład wykrycia przez policję takiej rozlewni.

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Czerwca 2015, 20:43:24 »
Castrol zabezpieczyl sie tym ze orginalne oleje tej marki  mają   kolor zielony,kolor zmienia sie na zloty gdy silnik troszke na nim popracuje.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Czerwca 2015, 11:06:42 »
Niby bez różnicy ale dużo słyszę o Castrolu złych opini, że tworzy szlam w silniku
przede wszystkim chodzi o częstość wymian - u ludzi są uśmieszki gdy ktoś wymienia co 7,500 tysięcy km lub pół roku, a są silniki, które tego wymagają

Zadnego wplywu to nie bedzie mialo.Castrol produkuje okolo 40 gatunkow olejow silnikowych.
Castrol nie produkuje żadnego oleju, Castrol zleca produkcję i to mi się nie podoba
druga sprawa, że wybierając bardziej globalną rozpoznawalną markę olej o podobnych parametrach będzie droższy od oleju z mniejszego zakładu, mniej znanej firmy jak Wolf, Ravenol czy tysiąc innych

Oba oleje są bardzo często podrabiane i uwagę należy zwrócić na to, co się kupuje i u kogo.
przede wszystkim o to chodzi
trzeba przyjrzeć się etykiecie, opakowaniom, batch codom a w razie czego słać maile lub dzwonić do firmy
w tej chwili podrabia się nawet opakowania jednolitrowe

Przy tych olejach jest to bez różnicy chyba, że chcesz zalać olej o innej lepkości i filmie.
jest różnica, bo można sobie nalać 5W30, który będzie miał 10 centy-puazów w 100'C, a drugi będzie miał 20-25% więcej
można sobie nalać 5W30 o tradycyjnym ZDDP, a można sobie nalać 5W30 z RN0720, który będzie miał mniej niż 1000 ppm wapnia, koło 500 ppm fosforu, cynku i też będzie dobrze chronić tylko totalnie inna formulacja
powiedzieć o oleju tylko 5W30 to znaczy powiedzieć prawie nic :-)
TIIDA '09

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Czerwca 2015, 13:50:46 »
Widzę, że zagłębiłeś się w temacie. W takim razie napisz co polecasz :)

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Czerwca 2015, 14:40:36 »
Camry XV10 1MZ-FE?
co masz obecnie zalane? jakie robisz przebiegi i co ile wymieniasz?
czy dolewasz między przeglądami? jeśli tak to ile na 1000 km?
czy jeździsz dużo z wysokimi prędkościami? czy ciągniesz przyczepy?
TIIDA '09

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Czerwca 2015, 18:36:23 »
Ja akurat mam XV20 1mz-fe. Obecnie mam valvoline maxlife-fe 5w30 (wcześniej były różne oleje). Przebiegi około 10kkm rocznie, jazda miejska. Nie wiem czy muszę dolewać bo dopiero 3 miesiące temu uszczelniłem większość wycieków z silnika. Wygląda jednak na to, że może nawet i bez dolewek się obędzie. Jazda w 90% miejska głównie bardzo lub średnio spokojna. Czasem czyszczę silnik z nagarów ;) Brak haka.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Czerwca 2015, 01:28:48 »
5W30 acea A5/B5

Statoil Lazerway F
Valvoline Synpower FE - zwiazek valvoline  z lubrizolem - producent dodatkow jak infineum dla exxona
Analog valvoline - Neste city standard - neste liderem w dostarczaniu baz
Ravenol FO
Total HKS G310 700ppm dwurdzeniowego molibdenu

5W30 ilsac GF5 (dexos 1) - delikatnie wyzsza lepkosc , formulacja typowa podnowe azjatyckie silniki, zawieraja modyfikatory tarciaco osobiscie cenie w oleju :-)

Petro Canada supreme synthetic - baza Pat, moly, boron nitride
Wolf asia/us -HC , rowniez MO+BN

5W20

Ravenol SFE- moj debesciak za 100 za 4 l analizy pokazuja pao ,organiczne moly i boron, solidne ZDDP,sporo wapnia

Wszystkie te oleje cechuje super stos cena jakosc, dobre wlasciwosci przy rozruchu, ekonomia , bogaty sklad
TIIDA '09

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Czerwca 2015, 08:22:44 »
Kolego paba,też bym miał pytanie związane ze zmianą oleju. 3vz-fe,aktualnie na 10/40.Motul.Wycieki:Uszczelki dekli zaworów/o-ring zapłonowego/o-ring podstawy filtra oleju.Wycieki zostaną zlikwidowane w najbliższych dniach.Chciałbym przejść na Valvoline Maxlife 5/40.Na temat zmiany oleju z pół syntetyka na syntetyk krążą mity i legendy.Czy twoim zdaniem, istnieje realne ryzyko rozszczelnienia silnika?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl