Autor Wątek: Camry zamiana oleju z Castrol na Mobil 5w30  (Przeczytany 27319 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paba

• Toyot Spamer
Odp: Camry zamiana oleju z Castrol na Mobil 5w30
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Czerwca 2015, 13:58:58 »
jeśli chodzi o 3VZ-FE to nie ma tam zmiennych faz, więc moim zdaniem optymalnie by było właśnie A3/B4 SAE 5W40 w naszym klimacie, taki olej będzie też tańszy od 5W30
w przypadku vvti wariator jest sterowany hydraulicznie (w zależności od ciśnienia reguluje fazę zaworów) i w przybliżeniu system wygląda tak jak na poniższym obrazku
przekroje są nieduże i potrzeba oleju niskolepkiego żeby to działało optymalnie

dla 3VZ-FE, np.

5W40 MB 229.5 (restrykcyjna norma odnośnie dop. osadów na tłokach, oksydacji, dopuszczalnego zużycia, itd.)

Lukoil Luxe SN - HC blendowany w Rumunii, do kupienia na stacji za 100,- / 4litry, dobry stosunek ceny do jakości, dobry wynik na CCS
Shell Ultra - bogaty pakiet dodatków (wysoki poziom fosforu, cynku, wapnia), 100 ppm moly jako modyfikator tarcia, bardzo dobra baza GTL (niska odparowalność NOACK, wysoka temp. zapłonu COC)
Shell HX8 - j/w, mniej GTL więcej HC
Valvoline Synpower - bardzo dobra linia z dodatkami Lubrizola

Na temat zmiany oleju z pół syntetyka na syntetyk krążą mity i legendy.Czy twoim zdaniem, istnieje realne ryzyko rozszczelnienia silnika?

moim zdaniem zdecydowanie nie , bo zarówno Synergie 10W40 jest olejem HC jak i np. Lukoil zaproponowany wyżej czy inne popularne oleje jak Maxlife, Totale, Elfy, itd.
jedyne co je różni to gdzieś 2 cP różnicy w lepkości przy 100 stopniach
zużycie powinno być na podobnym poziomie , albo nawet i mniejszym jak wybierzesz Shella z mocną bazą GTL o niskiej odparowalności
natomiast na pewno pozytywnie wpłynie to na zużycie silnika przy rozruchu

dla Maxlife 5W40 bym nie był przekonany - nie spełnia normy MB 229.5, nie wiem jakie dokładnie są dodatki stosowane do uszczelnień, którymi się chwalą, poza tym wł. zimowe Maxlife szału nie robią

« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2015, 14:10:41 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Czerwca 2015, 14:39:02 »
Dzięki wielkie. :good:

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Czerwca 2015, 17:57:51 »
Wielkie dzięki za info  <taniec>  Jak człowiek czyta te wszystkie ulotki to wychodzi na to, że każdy olej jest najlepszy. Np. czytając opisy Valvoline tak naprawdę nie było informacji czym się różnią i który będzie najlepszy do mojego silnika więc w pewnym stopniu wybrałem na czuja. Teraz będę bardziej świadomy. Jeszcze raz dzięki.

EDYTA:
Mam jeszcze takie pytanko. Ten Total to jest Quartz9000? Czy to coś innego? Który z tych olejów 5w30, które wymieniłeś zalałbyś do swojego samochodu? Mój 1mz-fe jest jeszcze bez vvt-i
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2015, 18:17:07 wysłana przez bezel »

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Czerwca 2015, 18:59:49 »
ten Total to jest Total HKS G310 a nie NFC Future, jest zrobiony jako olej fabryczny do Kia/Hyundai
ciężko go kupić w Polsce, ja sobie kupiłem jakiś czas temu, jest robiony przez joint venture Totala w Korei Płd. - S-oil

http://abload.de/img/20150527_11351555uxp.jpg
http://abload.de/img/20150527_11353279u6e.jpg

teraz jeżdżę na takim (wolf AsiaUS 5W30) i bym go nalał na Twoim miejscu, składem bardzo podobny do Petro Canady SS 5W30 oraz Idemistu Zepro GF4 5W30

nikt tego nie podrabia i bdb cena
http://www.olejedosilnikow.pl/produkt/oleje-silnikowe/syntetyczne/wolf/wolf-vitaltech-5w30-asia/us-5l,9261.html
TIIDA '09

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Czerwca 2015, 21:46:24 »
O olejach Wolf nawet nigdy nie słyszałem ale z pewnością wypróbuję. Teraz to pewnie wymianę zrobię szybciej niż trzeba tak się napaliłem  :laugh:

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Czerwca 2015, 21:51:48 »
nie jest to totalnie nieznana firma, bo robiła OEM dla Opla
podobnie np. kilka firm nakleja swoje naklejki na tę wytwórnię  :cheesy:

http://www.srs-oil.com/coRED/products/produkte.php?sub=120&kat=auto&navID=20&cat=2
TIIDA '09

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Czerwca 2015, 22:25:18 »
Ja z kolei z racji posiadania Zafiry B siedzę również na forum Opla i co jak co ale oleje GM nie cieszą się dobrą opinią wśród userów.
Olej na 10 tyś km i do diesla bo benzyny (XEP i XER) przepalają go bardzo szybko. Olej z zagazowanej benzyny po 3-4 tys km jest czarny niczym z diesla a oni każą na tym 30 tyś km jeździć. Po 10 tyś km słychać już rano KZFR, po 15tu zimny silnik klekocze jakby miał 3x tyle przebiegu co ma. Zmiana na świeży i cisza jak w kościele po śmierci organisty.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Czerwca 2015, 22:36:51 »
żaden nie wytrzyma 30 koła
TIIDA '09

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Czerwca 2015, 06:11:40 »
olej  wymieniamy w przedziale od 7,5tys km do 10tys.km,i to zalezy jak obchodzimy sie z silnikiem.
nie stac was na wymiane oleju i filtrow?
a pozniej jest placz,
na zachodzie wymieniaja co 30tys.km,bo tak przewiduja serwisy,tylko po to aby pozniej do nich przyjechac z awaria silnika.
ja mam zalany Castrol Magnatec Professional A5 5W30 5L
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2015, 06:17:00 wysłana przez toyotcam »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Czerwca 2015, 07:50:05 »
Stać chłopaków i na wymianę oleju,i na wymianę filtrów.Twoje pytanie jest nie na miejscu. Wątek nie dotyczy tego, czy olej wymieniać,czy nie wymieniać.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2015, 08:10:30 wysłana przez MAREK100 »

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Czerwca 2015, 08:30:27 »
Nawiązując do tematu niniejszego wątku: obie marki staram się omijać szerokim kołem.
Nie mam zaufania i tyle. Od zawsze stosowałem oleje niszowych producentów lub mało popularne u nas (Petronas, Mannol, Comma, Gulf, Pemco, Repsol) i nigdy się nie zawiodłem. Są zdecydowanie tańsze od ich odpowiedników sygnowanych logiem Mobila, Shella, Castrola czy ostatnio bijącego rekordy popularności (nie wiedzieć czemu Motula) i przede wszystkim 100% gwarancja że nikt tego nie podrabia jeszcze...
I takie też rozwiązanie proponowałbym autorowi tematu.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Czerwca 2015, 09:22:22 »
Toyotcam sorry, ale sam sobie zaprzeczyłeś w jednym poście. Najpierw piszesz, że kogoś nie stać na wymianę oleju ale na zachodzie to rzeczywiście wymieniają co 30kkm bo tak podaje producent. To znaczy, że na zachodzie też ludzi nie stać czy robią według zaleceń (bo w PL to NA PEWNO z tego pierwszego powodu)? Pewnie są tacy, którzy na tym oszczędzają ale oni raczej na forach tematycznych nie przebywają  :o

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Czerwca 2015, 11:07:38 »
Na forum pełno pytań o to gdzie kupić tanio i dobrze graty do auta,wiec stwierdzam, że ludzie oszczędnie tez są na forum.

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Czerwca 2015, 11:45:46 »
fakt-zle to brzmi,nie doczytalem calego wszesniejszego postu do konca i oto efekt. :wallbash:

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Czerwca 2015, 16:16:01 »
Felicjator nie widzisz różnicy między oszczędnością (pozytywną) a skąpstwem? Nikt nie pyta się czy na oleju może przejechać 20kkm gdy w instrukcji jest napisane, że 10kkm tylko jaki ma być ten olej i który będzie najlepszy (a nie najtańszy).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl