Autor Wątek: Znikł płyn hamulcowy, hamulcy 0  (Przeczytany 3568 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
Znikł płyn hamulcowy, hamulcy 0
« dnia: 09 Czerwca 2015, 18:46:08 »
Znikł płyn hamulcowy, a wycieku ani śladu :o hamulec idzie w podłogę po odpaleniu silnika, bo wcześniej  jest twardy, co by to niemiało znaczyć :o Hamowania zero  :-( dolane 0,5 l płynu znikło bez śladu (pod samochodem)? Autko wstawiłem do mechanika, ale gnębi mnie co się zesra..? Gdzie uciekł płyn hamulcowy, tak bez śladu? Porady plis :hug:
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2015, 23:16:37 wysłana przez Filu »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Znikł płyn hamulcowy, hamulcy 0
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwca 2015, 19:18:57 »
Znikł płyn hamulcowy, a wycieku ani śladu 

dolane 0,5 l płynu znikło bez śladu (pod samochodem)?

Płyn hamulcowy tak sobie bezśladowo nie wsiąknie w podłoże.
Jak leci z zacisku lub pęknietego przewodu hamulcowego to plama na podłożu powinna zostać.

Chyba, że (wspomaganie sprzęgła i układ hamulcowy "napędza" ten sam płyn z tego samego zbiorniczka) padł wysprzęglik i płyn "wlał" się do połączenia sprzęgła ze skrzynią biegów (o ile to technicznie jest możliwe)  :thumbdown: .

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwca 2015, 19:42:46 »
Sprzęgło działa jak tralala :o płyn na bank nie wyciekł pod autko. Zagadką jest gdzie się ulotnił? tak kombinuję, że może w serwo :o

Offline victus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwca 2015, 20:58:43 »
Kiedyś tak miałem w doblo '09 ale z olejem silnikowym. Znikł niewiadomo gdzie, podczas jazdy nagle komputer kazał zastopować auto, sprawdzam stan a tam minimum totalne. Przyjeżdżam do domu z trasy, miałem kilka km więc się toczyłem, sprawdzam, dalej nie ma. Silnik ostygł, wlałem więc olej. Silnik pochodził trochę i stan pokazywał ok. Dwa dni później sprawdzam stan a tam spoooro ponad maksimum. Do dziś nie wiem co to było.

wysłane przez tapatalk
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2015, 21:00:41 wysłana przez victus »

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Czerwca 2015, 21:34:33 »
Też zagadkowa sprawa z tym olejem  :o najgorzej, że u mnie oprócz tego, że płyn hamulcowy znikł bez śladu, co jest niemożliwe, bo napewno gdzieś się zakamuflowałem, to hamulce nie działają, no prawie nie, bo coś tam ledwo na końcu łapie, ledwo przez duże L :wallbash:

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Czerwca 2015, 07:33:03 »
Jak sam wcześniej napisałeś przy wyłączonym silniku pedał jest twardy a po uruchomieniu idzie w podłogę. Przyczyny szukałbym we wspomaganiu hamulców czyli tzw. serwo hamulcowe. Płyn może nie uciekać (brak plamy pod samochodem) ponieważ mechanizm ten jest szczelny i raczej gdyby coś w nim pękło (a jest to możliwe ponieważ w środku jest układ membran) to cały płyn zostaje w środku wewnątrz serwa. Na Twoim miejscu udałbym się do warsztatu gdzie mają podnośnik albo kanał z ośiwietleniem i przejrzał cały układ hamulcowy.

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Czerwca 2015, 21:38:56 »
Chyba znaleziona przyczyna tajemniczego znikniècia płynu, całość znalazła się w serwo. Zamówiłem na Allegro serwo z pompą. Mechanik chce wymienić tylko pompę,ciekawe czy płyn serwo nie rozwalił? Z wymianą samej pompy nie ma problemu, z serwo jest sporo wiėcej roboty, chyba trzeba odpinać pompę ABS, podszybie, dobrać siē do śrub od strony kabiny itp. Co myślicie, zapłacić wiėcej i kazać
 wymieniać razem z serwo?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Czerwca 2015, 23:05:04 »
Z hamulcami żartów nie ma. Ja bym wymienił.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Znik� p�yn hamulcowy, hamulcy 0
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Czerwca 2015, 09:14:55 »
dokładnie, na hamulcach i oponach się nie oszczędza :)

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Czerwca 2015, 08:29:31 »
Pompa hamulcowa wymieniona razem z serwo, zgodnie z zaleceniami kolegów, hamulec jak żyleta :good: Koszt: używana pompa z serwo i zbiorniczkiem 200 pln. + 25 przesyłka + 120 robocizna + 15 płyn

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl