Autor Wątek: zasilanie i spływ oleju turbosprężarki w 2CT  (Przeczytany 1984 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mmaciejski

• Toyot Leżący
  • *
zasilanie i spływ oleju turbosprężarki w 2CT
« dnia: 14 Czerwca 2015, 13:22:56 »
Witam

Sprawa dość ważna i pilna dla mnie. Oto zdjęcie bloku silnika Camry 2.0td 2ct (gen1) z małą chłodnicą oleju.  i tu pytanie do znawców tematu który nypel (śruba) zasila turbosprężarkę a która to spływ oleju. Jeśli ktoś posiada tak wiedzę proszę o pomoc.  W carinowym i avensisowym 2ct (e) jest to inaczej rozwiązane. 

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2015, 13:29:59 wysłana przez mmaciejski »
MarcinM:  Mercedes CLA & Carina E

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: zasilanie i spływ oleju turbosprężarki w 2CT
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2015, 13:54:11 »
Nic nie widać na tym zdjęciu, wrzuć wyraźniejsze, to będzie łatwiej.

Masz dwa uniony, ten o mniejszej średnicy zasila, większy jest powrotem.
3VZ.pl

Offline mmaciejski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2015, 15:42:58 »
zdjęcia w lepszej rozdzielczości nie dam -  bo nie mam :). (zdjęcie mojego bloku nie pomoże w tej materii)   tak logicznie to wiem że spływ jest większy(luźniejszy) tylko trzeba wziąć pod uwagę że vacuum pompa w wersji pierwszej  zintegrowana jest  z alternatorem i ma też wykorzystane zasilanie z bloku silnika do jej smarowania.   I tu pytanie gdzie co jest zasilane.  jak to jest pogodzone.?  a z toydiy ciężko coś wywnioskować. 
marcinm dzięki za zainteresowanie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwca 2015, 17:32:50 »
Z tego, co pamiętam, to zasilanie turbiny i pompy jest z osobnych wyjść. Ostatnio miałem do czynienia z dieslem w Igen jakieś 4-5 lat temu, więc trochę mi już uleciało...  :roll:

3VZ.pl

Offline mmaciejski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwca 2015, 09:20:12 »
ok, już wiem że u mnie jedno przyłącze jest zaślepione - podejrzewam że to spływ (to z tą rurką uciętą na zdjęciu wyżej) . Marcinm gdybym chciał się upewnić to czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy dane przyłącze to zasilanie czy powrót oleju. ? Czy do spływu  turbosprężarki mogę wykorzystać spływ oleju który jest wykorzystany przy vacuum pompie która jest z alternatorem? (choć ja mam ją na wałku rozrządu a przyłącza w bloku pod wersję starszą zostały )

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwca 2015, 09:45:05 »
zy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy dane przyłącze to zasilanie czy powrót oleju.

Wystarczy spojrzeć na kanały w bloku.

Czy do spływu  turbosprężarki mogę wykorzystać spływ oleju który jest wykorzystany przy vacuum pompie która jest z alternatorem?

Teoretycznie tak, w praktyce należałoby sprawdzić, czy objętość oleju spływającego z dwóch agregatów nie przekracza przepustowości przewodu powrotnego.
3VZ.pl

Offline mmaciejski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Czerwca 2015, 13:25:33 »
ale gdy blok (silnik) nie jest rozebrany, też da radę sprawdzić tak z wyglądu?  Krótko chce dmuchnąć w 2C trochę wiatru i stąd takie podchody - Czyli silnik w aucie i nic nigdy nie rozkręcane i nawet nie zamierzam. 

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Czerwca 2015, 02:02:11 »
Połóż turbinę, podłącz, co trzeba i będzie radość. Różnica między 2C a 2C-T jest na tyle niewielka, że żadnych podchodów nie musisz robić. Ewentualnie wspawaj króciec w miskę i nim zrób spływ oleju z dmuchawy.

Zajrzyj w Motonewsa, tam chyba Misiek dokładał dmuchawę do 2C i dość szczegółowo opisywał temat.
3VZ.pl

Offline mmaciejski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Czerwca 2015, 11:09:18 »
kurde analfabetą internetowym nie jestem ale tematu o uturbieniu 2c nie mogę znaleźć, coś tam na ruskim forum o liteace pisali ale nie doszło to do skutku.  Żeby tylko EGT  utrzymać na odpowiednim poziomie. LDA do pompy nie będę zakładał zrobię coś jak AAZ z ecopompą. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl