Autor Wątek: Przeróbka aurisa na Buggy  (Przeczytany 1257 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
Przeróbka aurisa na Buggy
« dnia: 14 Czerwca 2015, 20:58:53 »
Witam wszystkich bardzo serdecznie jestem Andrzej i jestem tutaj nowy na forum  :-)
Chciałbym was prosić o małą poradę odnośnie małej modyfikacji mojego bezużytecznego już aurisa.
Na początku tego roku odebraliśmy z żoną naszego upragnionego nowego aurisa w wersji Prestige z silniczkiem 1,6. Miesiąc temu mieliśmy wypadek a dokładniej dachowanie przez co ubezpieczyciel uznał szkodę całkowitą i wypłacił odszkodowanie. Wrak pozostał i chciałbym z niego zrobić pożytek, mianowicie chcę obciąć uszkodzony dach. Jednym słowem chcę go przerobić na tzw. Buggy. Czy po obcięciu dachu konstrukcja auta może się złamać? Czy może warto by ją dodatkowo wzmocnić? Pojazd i tak będzie "odchudzony" bo wymontuje wszystko co się da łącznie z maską i zderzakami. Co o tym myślicie?
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2015, 21:02:08 wysłana przez rencista »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Przeróbka aurisa na Buggy
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2015, 21:10:04 »
Zawias Buggi siedzi na ramie, a rama jest tak zaprojektowana aby była sztywna. Auris ma inną konstrukcję i jeśli nie usztywnisz podłużnic jakąś klatką, to może się źle skończyć zabawa tym pojazdem.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2015, 21:13:13 »
Buggy najczęściej są oparte o przestrzenną ramę rurową.

Nadwozie masz samonośne, więc jeśli utniesz mu dach, to jest duża szansa, że się po prostu złoży po otwarciu drzwi. Kwestię prowadzenia się takiego wynalazku pomijam.

Na Twoim miejscu dałbym sobie spokój, sprzedał pozostałości na części, a za uzyskaną kasę kupił to, co chcesz zrobić, zrobione przez kogoś, kto ma o tym pojęcie.
3VZ.pl

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwca 2015, 21:26:21 »
Hmmm panowie macie rację. Czytam teraz różne fora o buggy. Sprzedam tą kupę blachy i kupie gotowe buggy. Mam działeczkę pod lasem to będzie gdzie jeździć. Dziękuję za oświecenie mnie  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl