Autor Wątek: Auris I problem z silnikiem. POMOCY!  (Przeczytany 16264 razy)

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
Auris I problem z silnikiem. POMOCY!
« dnia: 20 Czerwca 2015, 22:03:23 »
Witajcie droga społeczności.
Dnia wczorajszego kupiłem córce toyotke auris II gen. z silnikiem 1,6 valve 2013r, 60 tys. przebiegu. Wszystko fajnie super aż do dnia dzisiejszego. Coś się stało z silnikiem, zaczęło potwornie stukać i kopci na biało a na dodatek ledwo odpala. Ktoś wie co to się porobiło? Mi się wydaje że panewkami obróciło. Handlarz mówi że to nasza wina, żeśmy katowali na trasie, że złe paliwo. Dodam tylko, że się kontrolka od oleju zapaliła po tych ekscesach z silnikiem. Handlarz zwrotów nie przyjmuje. Ręce załamujemy już. Gwarancji nie ma bo od niemców sprowadzona. A wydawać by się mogło że toyota taka dobra marka. My to mamy pecha z toyotami. Miesiąc temu dachowanie nową auris a teraz zarżnięty silnik w aucie córki...
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2015, 22:07:44 wysłana przez rencista »

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris I problem z silnikiem. POMOCY!
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwca 2015, 23:05:37 »
Tyle świetnych ofert Aurisów z Polskiego salonu na toyota.pewneauto.pl, a tu zakup od handlarza, ehh.  :embarassed:
Proponuję diagnozę w ASO.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwca 2015, 23:23:01 »
Uszczelka pod głowicą pewnie poszła.Wg mnie to wada ukryta a handlarza postraszyłbym sądem.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwca 2015, 23:23:35 »
Wg mnie to wada ukryta a handlarza postraszyłbym sądem.
Zgadzam się.

Offline KubaCh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwca 2015, 23:51:11 »
Gwarancji nie ma bo od niemców sprowadzona

A czemu nie ma? Toyota nie ma wspólnej gwarancji na całą Europę? Jak masz książkę serwisową, to ja bym próbował reklamować w ASO.

http://www.toyota.pl/service-and-accessories/faq.json

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwca 2015, 23:55:58 »
Zaraz zaraz, nie tak prędko z tym straszeniem. Napisane jest wyraźnie, że było dobrze. Pod wadę ukrytą ciężko to podciągnąć skoro przy kupnie nic nie stukało, a teraz taki objaw no chyba, że trociny, które handlarz wsypał do silnika żeby wyciszyć się ubiły  :cheesy: Myślę, że auto miało spory przebieg, cofnięto licznik i efekty mamy.
Jeśli w silniku jest olej, a kontrolka świeci podczas pracy, to jest problem z ciśnieniem- prawdopodobnie pompa oleju.
Ogólnie, to zastanawiam się jakim cudem handlarzowi udało się sprowadzić tak świeże auto i jeszcze na tym zarobić  :cool:
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2015, 23:57:45 wysłana przez AGILESS »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwca 2015, 23:59:08 »
Zaraz zaraz, nie tak prędko z tym straszeniem. Napisane jest wyraźnie, że było dobrze. Pod wadę ukrytą ciężko to podciągnąć skoro przy kupnie nic nie stukało, a teraz taki objaw no chyba, że trociny, które handlarz wsypał do silnika żeby wyciszyć się ubiły  :cheesy: Myślę, że auto miało spory przebieg, cofnięto licznik i efekty mamy.
Jeśli w silniku jest olej, a kontrolka świeci podczas pracy, to jest problem z ciśnieniem- prawdopodobnie pompa oleju.
Do tego właśnie dążę.Nie da się przez dwa lata zrobić więcej niż 150 kkm więc silnik musiał być pałowany.

Offline KubaCh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Czerwca 2015, 00:00:32 »
Też podejrzewam, że jak się pojedzie z autem do ASO, to się okaże, że co prawda samochód gwarancję to może i miał, ale się skończyła jakieś 70 tys. km temu, a po jej zakończeniu już oleju nikt w aucie nie wymieniał.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Czerwca 2015, 00:03:01 »
No tak Robert, ale wadą ukrytą nie może być fakt, że handlarz sprzedając sprawne silnikowo (domniemywam, że autor wątku takie kupił) auto ukrył wadę której jeszcze nie było.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Czerwca 2015, 00:08:49 »
No tak Robert, ale wadą ukrytą nie może być fakt, że handlarz sprzedając sprawne silnikowo (domniemywam, że autor wątku takie kupił) auto ukrył wadę której jeszcze nie było.
Czasami naciągacze potrafią usprawnić auto niskim kosztem tak aby tylko wyjechało za plot.
Oczywiście może być to przypadek ale szczerze wątpię.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Czerwca 2015, 00:14:12 »
Ogólnie, to zastanawiam się jakim cudem handlarzowi udało się sprowadzić tak świeże auto i jeszcze na tym zarobić  :cool:
Dokładnie.
Czasami naciągacze potrafią usprawnić auto niskim kosztem tak aby tylko wyjechało za plot.
Oglądałam program o takich trikach, wypowiadali się byli pracownicy komisów  :thumbdown:

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Czerwca 2015, 00:58:51 »
Może Córka pomyliła biegi i "przekręciła" silnik na obrotach. Wysypują się wtedy rolki które są pomiędzy popychaczami i krzywkami wałka. W tym silniku występuje taka możliwość.
Jeżeli jest książeczka gwarancyjna to auto sprowadzone jest u nas na gwarancji.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Czerwca 2015, 08:06:38 »
Przykra sprawa... Zastanawiam się ile pożałowałes pieniądzy kupując od handlarza? Kupując w Toyota miałbyś pewność, a szczególnie nikt by Ci nie wcisnal złomu. Teraz z 5-7tys naprawa silnika i wyjdzie na to samo albo i więcej jak Toyota Pewne Auto. No i oczywiście z kręceniem licznika gratis i kilogramami szpachli.. Ten zakup to było jakieś napalenie się na auto? Bylo gdzieś sprawdzane? Czy po prostu pięknie wypucowane przez handlarza?
i nie piszmy ze Toyota taka kiepska skoro kupuje się auta od handlarzy oszustów. Dachowanie nowym Aurisem to raczej też nie wina Aurisa....

« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2015, 08:53:49 wysłana przez RobRoberto »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Czerwca 2015, 09:35:08 »
Przykra sprawa... Zastanawiam się ile pożałowałes pieniądzy kupując od handlarza? Kupując w Toyota miałbyś pewność, a szczególnie nikt by Ci nie wcisnal złomu. Teraz z 5-7tys naprawa silnika i wyjdzie na to samo albo i więcej jak Toyota Pewne Auto. No i oczywiście z kręceniem licznika gratis i kilogramami szpachli.. Ten zakup to było jakieś napalenie się na auto? Bylo gdzieś sprawdzane? Czy po prostu pięknie wypucowane przez handlarza?
i nie piszmy ze Toyota taka kiepska skoro kupuje się auta od handlarzy oszustów. Dachowanie nowym Aurisem to raczej też nie wina Aurisa....

Ty akurat RobRoberto jesteś tego najlepszym (lub najgorszym) przykładem jak można kupić pewną Toyotę Pewne Auto  :). Ile % samochodu już ci wymienili dzięki tej słynnej gwarancji ?

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Czerwca 2015, 09:49:46 »
Tomery, ale o co Ci chodzi? Tak jestem przykładem tego ze kupiłem auto w którym jak coś wyszło to mi naprawiono w ramach gwarancji. Dziwi mnie Wasz atak z każdej stron .... Czyżby niektórym szkoda było ze można mieć coś wymienione w ramach gwarancji?
poza tym nie porównuj awarii silnika która została powyżej opisana do moich lozysk w skrzynki biegów, pompy wody i pompy vacum (vacum wymienione profilaktycznie). Oblicz ile to % i mnie poinformuj .... mnie takiego złego człowieka który kupił auto w ramach Pewne Auto i któremu coś naprawiono bez ponoszenia kosztów.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2015, 10:24:19 wysłana przez RobRoberto »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl