Autor Wątek: Auris - 2miesiące po kupnie  (Przeczytany 34377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
Auris - 2miesiące po kupnie
« dnia: 21 Czerwca 2015, 09:51:54 »
Witam,właśnie mijają około 2 miesiące jak zakupiłem nowego aurisa.Wersja premium+style+navi,silnik 1.6-auto z wyprzedaży rocznika 2014.Mam 2 pytania do użytkowników tego modelu.Są to 2 rzeczy które mnie denerwują.Pierwsza sprawa to hałas, auto jest bardzo słabo wyciszone.Mam corolle e12 i to jest niebo a ziemia na korzyść e12.Praktycznie już powyżej 60km/h słychac  głośny szum dochodzący od kół.Być może winne są opony Michelin energy saver bo czytałem że są głośne.
Druga sprawa to falujące obroty po odpaleniu na zimnym silniku które ustępują po przejechanie dosłownie 200m.Zakres tego falowania to 1000-1500 obr/min.
Gdyby ktoś z użytkowników aurisa odniósł sie to tego co napisałem byłbym wdzięczny.Pozdrawiam

RobRoberto

• Gość
Odp: Auris - 2miesiące po kupnie
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2015, 10:07:11 »
Po odpaleniu auto chodzi na tzw ssaniu stąd takie obroty.
Ma to związek ze zwiększoną dawką mieszanki przy starcie, bo auto przez pierwsze kilometry trzyma wyższe jałowe aby dogrzać silnik

Jak się potem wszystko stabilizuje to wszystko jest ok.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2015, 10:10:10 wysłana przez RobRoberto »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2015, 10:24:18 »
Kolego Rpberto- wyższe obroty na ssaniu, to jedno, falujące obroty, to drugie i tak nie powinno być. Proponuję podjechać do ASO, bo auto raczej na gwarancji, niech przejrzą.
Szum opon- sprawdź ciśnienie. Zbyt wysokie i za niskie ciśnienie może powodować nadmierny szum. Sama nawierzchnia też ma znaczenie.

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwca 2015, 10:46:51 »
Nawet temperatura nawierzchni ma znaczenie. Moje opony w zimne dni głośniejsze niż w ciepłe :grin:
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Czerwca 2015, 12:05:54 »
Ja to wszystko wiem ale jadąc po tej samej nawierzchni  z tą samą prędkością w 13 letnim samochodzie jest dużo ciszej.To chyba coś jest nie tak.Aurisa kupiłem bo z corolli jestem bardzo zadowolony.Nie sądziłem że toyota tak zaczęła oszczędzać na materiałach wyciszających.Ma ktoś z forum Aurisa na tych samych oponach co ja ?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwca 2015, 13:02:22 »
Chyba te same mamy ? :Michelin energy saver + greenX 205/55/16

Jak dla mnie w corolli  to na nich jest cicho, jestem zadowolony. Chyba ich nawet prawie w ogóle nie słysze ? (nawet ostatnio myślałem, że pewnie sobie  taki komplecik kupię jak te fabryczne sie zużyją , bo mi sie na nich cicho jeżdzi).  Wg oponeo to one mają  70db, a najcichsze co znalazlem  to 67db.
Druga sprawa to własnie ciśnienie - są w instrukcji  dwa - do jazdy normalnej i wyzsze, przesadne do ekonomicznej. 
Druga sprawa to falujące obroty po odpaleniu na zimnym silniku które ustępują po przejechanie dosłownie 200m.Zakres tego falowania to 1000-1500 obr/min.
weż voltomierz i sprawdż napięcie na zaciskach akumulatora po kilkugodzinnym postoju , przed odpaleniem silnika. Podejrzewam , ze akumulator słaby.

Offline alf1969

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Czerwca 2015, 13:18:08 »
Co do falujących obrotów to jest to objaw nie pożądany i nie ma nic wspólnego ze zwiększoną dawką paliwa na zimnym silniku. Obroty mogą być nieznacznie wyższe ale nie powinny falować.
Co do poziomu hałasu we wnętrzu pojazdu to niestety Toyota zaoszczędziła na materiałach już na etapie Aurisa pierwszej generacji. Niestety Corolla e12 pod tym względem wypada o niebo lepiej.
Nie wiem jak wypada pod tym względem Auris II z silnikiem 1,6 bo miałem okazję jeździć tylko hybrydą w której głownie hałasowały opony, ale porównanie Aurisa I i Corolli którymi jeździłem wypadają zdecydowanie na korzyść modelu e12.
Co do samych opon Michelin energy saver to mają one zredukować opory toczenia a co za tym idzie zmniejszyć spalanie. Do najcichszych one niestety nie należą.
To się nazywa ekonomia, komfort spadł na plan dalszy :thumbdown:
"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle przesłuchani " Feliks Dzierżyński

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwca 2015, 00:01:35 »
Druga sprawa to falujące obroty po odpaleniu na zimnym silniku
U mnie jest to samo, mam taki sam silnik, przejechane 5 kkm.
Mnie z kolei irytują hałasy na nierównościach. Połatany asfalt to klęska. Mam wrażenie, że jadę wysłużonym poldkiem (miałem 4). Najgorzej jest na bruku przy szybkości 20-30 km/h. Powstaje silny rezonans, jakby w zawieszeniu nie było gum. Nie wierzę, że w prawie nowym samochodzie może być usterka w zawieszeniu, ale przy najbliższej okazji poproszę w ASO o sprawdzenie. To jednak chyba TTTM (Ten Typ Tak Ma).
Teraz jest troszkę lepiej, bo upuściłem z przednich opon trochę powietrza. Z salonu wyjechałem z ciśnieniem ok. 2,6 atm. Wtedy byłem przerażony drganiami.
Spalanie - Motostat.pl

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwca 2015, 08:13:14 »
Rezonans występuje i u mnie, dokładnie w takich sytuacjach jak opisałeś czyli chyba tak ma być...

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwca 2015, 08:30:08 »
Jak oceniacie wyciszenie drzwi,wczoraj jechałem po deszczu i uszczelki drzwi też przepuszczają dużo hałasu.Ciekawe czy jest jakiś sposób aby poprawić fabryke w tym względzie.

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwca 2015, 09:53:04 »
Można kupić wężyk jak do kroplówki średnicy ok. 6 mm, przeciąć go po długości (jedną ściankę nie na pół) i wcisnąć w uszczelkę wokół drzwi. Więcej siły trzeba użyć przy zamykaniu drzwi ale poprawia się podobno przyleganie i jest ciszej.  Taką w każdy razie czytałem dyskusję na jednym z forów innej marki. Oprócz tego pozostaje wyciszenie  jak dla potrzeb audio.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Czerwca 2015, 09:58:24 »
Mogli się bardziej ze spasowaniem postarać. A to że w rezonans wpada większość Aurisów, to co "tak ma być"? Tak ma być fatalnie ? O to chodzi ? Niezłe podejście patkrz. Jak coś jest spaczone w większości pojazdów, to możemy się uspokoić że tak ma być. Hehe

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwca 2015, 10:36:51 »
Mogli się bardziej ze spasowaniem postarać. A to że w rezonans wpada większość Aurisów, to co "tak ma być"? Tak ma być fatalnie ? O to chodzi ? Niezłe podejście patkrz. Jak coś jest spaczone w większości pojazdów, to możemy się uspokoić że tak ma być. Hehe

Mam Aurisa i jakoś nie zauważyłem złego spasowania elementów. Nie za bardzo rozumiem o co chodzi w zdaniu "ze spaczeniem większości pojazdów"? ....
Poza tym nie ma co się tak denerwować. Patka napisała co u niej występuje i jak mniemam że nic nie jest w stanie wywalczyć, ale
jak Ty nie chcesz sie pogodzić z faktem zauwazonych przez Ciebie niedorubek, to proponuję list do TMP, a jak nic u nich nie wskurasz to sąd. Mam nadzieję że osiągniesz zamierzony efekt.

Obi

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Czerwca 2015, 11:24:38 »
Muszę zgodzić się z przedmówcą, u mnie też nie zauważam aktualnie problemu spasowania, jeden problem zgłosiłem na przeglądzie, coś zrobili, problem zniknął. Może od tego trzeba zacząć dywagacje nad problemem? Toyota nie robi problemów ze zgłaszaniem nawet głupich problemów.

Jako że posiadam również Toyotę Corollę trudno mi się z kolei zgodzić, że jest w niej ciszej. Jazda na piątym biegu to ciągły szum silnika, podczas gdy w Aurisie słuchać tylko szum opływającego powietrza, dla mnie był to największy (poza automatem) benefit po przesiadce z Corolli do Aurisa.

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Czerwca 2015, 11:33:49 »
Spróbuj powalczyć z nadkolami, w dziale Priusa jest wątek. Ponoć Noxudol 3100 dobrze się sprawdza.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl