Autor Wątek: Auris - 2miesiące po kupnie  (Przeczytany 34369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris - 2miesiące po kupnie
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Czerwca 2015, 11:39:01 »
Nie strace gwarancji przez takie wyciszanie nadkoli ? W corolli e12 jest dużo ciszej, wystarczy porównać gdzieś na ruchliwym skrzyżowaniu ile dzwieku dociera do kabiny aurisa a ile do e12.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Czerwca 2015, 11:51:21 »
Mogli się bardziej ze spasowaniem postarać. A to że w rezonans wpada większość Aurisów, to co "tak ma być"? Tak ma być fatalnie ? O to chodzi ? Niezłe podejście patkrz. Jak coś jest spaczone w większości pojazdów, to możemy się uspokoić że tak ma być. Hehe
Chodziło mi tylko to, że jak widać historia się powtarza. Także mam zamiar to zgłosić wkrótce w ASO - być może coś poradzą choć na przeglądzie powiedzieli, że w zawieszeniu wszystko jest idealnie. Tyle, że w zasadzie nie za bardzo wiem jak Im to wytłumaczyć.
I nie atakuj tak od razu ;) Co mam zrobić? Płakać albo rozbić auto na słupie? Nieczęsto jeżdżę po bruku, to i problem nie jest dla mnie gigantyczny.
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2015, 11:53:18 wysłana przez patkrz »

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Czerwca 2015, 08:31:01 »
Ja tam z nikim się nie bedę kopać o jakieś rezonanse. Po prostu pogodziłem się z tym że Auris jest tandetnie wykonany. Wystarczy że wsiadam do kolegi Jetty z 2008 czyli tej samej klasy kompaktu (chodzi o brak takich rezonanswów na bruku jak w Auris). Toyota Auris to niezłe autko które mi nie stwarza żarnych problemów, co nie zmienia faktu że kilka spraw bym zmienił.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Lipca 2015, 22:50:46 »
Powstaje silny rezonans, jakby w zawieszeniu nie było gum.
Udało się rozwiązać problem lub znaleźć przyczynę? Jutro jadę do ASO i chętnie bym Ich nakierowała bo sami nic nie zrobią.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Lipca 2015, 15:02:38 »
Powstaje silny rezonans, jakby w zawieszeniu nie było gum.
Udało się rozwiązać problem lub znaleźć przyczynę? Jutro jadę do ASO i chętnie bym Ich nakierowała bo sami nic nie zrobią.
Myślę, że TTTM (ten typ tak ma), ale nie omieszkam wrzucić panów mechaników pod samochód - przy najbliższej okazji.
Spalanie - Motostat.pl

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Lipca 2015, 16:28:08 »
U mnie oczywiście nie znaleźli przyczyny, właśnie dzwonili ;)

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Lipca 2015, 11:59:56 »
U mnie też nic się nie zmieniło .Szum opon od 60 km/h straszny.Obniżyłem ciśnienie z 2.6 na 2.4 ale nic to nie dało.Musze kupić jakieś ciche zimówki i czekać do zimy.
Wtedy będzie wiadomo czy to wina fatalnego wyciszenia czy opon

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lipca 2015, 16:07:50 »
Jeszcze jedna sprawa w temacie wyciszenia aurisa-czytałem wiele testów i w prawie wszystkich testujący podkreślali bardzo dobre wyciszenie kabiny,często określając je jako doskonałe.Zupełnie odmienne opinie mają nabywcy aurisa (poczytałem opinie na auto centrum i moto wp).Myślałem że albo ze mną jest coś nie tak albo trafił mi się jakiś wadliwy egzemplarz.Widzę jednak że to problem aurisa.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lipca 2015, 16:15:26 »
Ja na ogólne wyciszenie auta nie narzekam  :o O jakich sytuacjach mówisz? Jazda po nierównościach czy normalna jazda z wyższymi prędkościami?

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Lipca 2015, 16:30:36 »
Mówię o  głośnym szumie już od 60km/h dochodzącym od kół (opony 205/55/16 michelin energy saver).Rodzina i inne  osoby jadące ze mną też od razu zwróciły uwagę że jest głośno.Nie jest to naturalny szum wynikający z oporów powietrza.Dodam jeszcze że opony są bardzo "wrażliwe" na jakość nawierzchni-im bardziej chropowaty asfalt tym jest głośniej (wiem ze to normalne,miałem wiele samochodów ale w żadnym tak nie wyczuwałem zmiany jakości nawierzchni)
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2015, 16:37:03 wysłana przez zen75 »

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Lipca 2015, 17:07:35 »
U siebie tego nie odczuwam, a opony mam chyba słabsze bo Fuldę.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Lipca 2015, 17:40:06 »
Ja też nie zauważam czegoś takiego. Osobiście jeżdżę też Corollą E12 i cieszę się że w dłuższe trasy jadę Aurisiem, bo jest znacznie, znacznie ciszej... głównie słychać opływające samochód powietrze.
Jak kupowałem samochód, sprzedawca w salonie, zapewniał mnie że Auris został "gruntownie" wyciszony, w podwozu zastosowano elementy wygłuszające itp....

Jeśli to prawda zastanawia mnie skąd takie rozbieżne opinie/wrażenia.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2015, 17:43:00 wysłana przez wolkis »

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Lipca 2015, 17:56:22 »
Właśnie też mnie to zastanawia,ale tego szumu sobie nie wymyśliłem.Nie chce mi sie też wierzyć że wszystkiemu są winne opony -michelin chyba nie sprzedawałby takiego bubla.

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Lipca 2015, 20:16:06 »
Te wszystkie opony typu energy saver powinny być zakazane! Brat takowe miał nówki i na deszczu wyrzuciło go na lekkim łuku...
Ale fakt, hałasowały.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Lipca 2015, 21:55:18 »
Ja u siebie też wyczuwam zmianę nawierzchni po szumie opon, jest wyraźnie zauważalny. Mam GoodYear-y. Wydaje mi się, że te szumy, rezonanse pochodzą od zbyt "dobrego" przenoszenia przez zawieszenie "krótkich" drgań. Może są za słabe gumy (za cienkich lub zbyt sztywnych) na mocowaniach amortyzatorów. Myślę, że to nie jest wina klasycznego wygłuszenia.

Dzisiaj poodkurzałem, sprawdziłem ciśnienie w kołach i pokręciłem się wokół auta i ... zdziwiło mnie, że cały przedni zderzak jest pokryty folią. Folię dobrze widać na złączu elementów nadkola przy przednim kole. Od złącza idzie kilka mm zderzak i pojawia się linia folii. Hmm ...
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl