Autor Wątek: Auris - 2miesiące po kupnie  (Przeczytany 34409 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris - 2miesiące po kupnie
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Lipca 2015, 22:31:30 »
I z przodu i z tyłu jest folia. To chyba dobrze? Mnie to cieszy. Dodatkowo mam obklejone progi.

Offline Krokus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Sierpnia 2015, 12:34:51 »
Witam,właśnie mijają około 2 miesiące jak zakupiłem nowego aurisa.Wersja premium+style+navi,silnik 1.6-auto z wyprzedaży rocznika 2014.Mam 2 pytania do użytkowników tego modelu.Są to 2 rzeczy które mnie denerwują.Pierwsza sprawa to hałas, auto jest bardzo słabo wyciszone.Mam corolle e12 i to jest niebo a ziemia na korzyść e12.Praktycznie już powyżej 60km/h słychac  głośny szum dochodzący od kół.Być może winne są opony Michelin energy saver bo czytałem że są głośne. Druga sprawa to falujące obroty po odpaleniu na zimnym silniku które ustępują po przejechanie dosłownie 200m.Zakres tego falowania to 1000-1500 obr/min. Gdyby ktoś z użytkowników aurisa odniósł sie to tego co napisałem byłbym wdzięczny.Pozdrawiam

Mam podobny "problem". Aurisa zakupiłem pod koniec kwietnia br. wersja premium+style, silnik 1.6-auto z wyprzedaży rocznika 2014. Po odpaleniu na zimnym silniku zakres obrotów utrzymuje się na 1500 obr/min po czym 3 razy podnosi się do 1600 obr, następnie wskazówka opada do 1000 obr/min i podnosi się dokładnie 8 razy do 1200-1300 obr/min,  następnie opada i stabilizuje się na 900 obr/nim i koniec pokazu. Nagrałem filmik z tym falowaniem i pojechałem do ASO w swojej miejscowości gdzie kupiłem auto. Kierownik przyjął zgłoszenie obejrzał film i autko zostało w ASO do sprawdzenia. Tego samego dnia odebrałem samochód z diagnozą, że ten typ tak ma. Komputer nie wykrył żadnych błędów  pracy silnika. Powiedzieli, że sprawdzali taki sam silnik bo mieli na warsztacie i zachowywał się tak samo. Ale jakby co to mam papier, że zgłaszałem takie zachowanie silnika.

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Sierpnia 2015, 14:40:40 »
Dzięki ,przynajmniej wiem teraz ze ten typ tak ma.Teraz do szumu doszło mi jeszcze skrzypienie plastików , im cieplej tym bardziej skrzypi.Jak jest zimno cisza,chyba skrzypi ta srebrna listwa wokół ekranu

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Sierpnia 2015, 21:35:11 »
U mnie odwrotnie. Latem cisza, zimą zgrzyty ;) Wolę jednak zimą ;)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Sierpnia 2015, 21:54:54 »
Po odpaleniu na zimnym silniku zakres obrotów utrzymuje się na 1500 obr/min po czym 3 razy podnosi się do 1600 obr, następnie wskazówka opada do 1000 obr/min i podnosi się dokładnie 8 razy do 1200-1300 obr/min,  następnie opada i stabilizuje się na 900 obr/nim i koniec pokazu.
U mnie jest tak samo, możesz być spokojny  :good:

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Sierpnia 2015, 22:55:05 »
Po odpaleniu na zimnym silniku zakres obrotów utrzymuje się na 1500 obr/min po czym 3 razy podnosi się do 1600 obr, następnie wskazówka opada do 1000 obr/min i podnosi się dokładnie 8 razy do 1200-1300 obr/min,  następnie opada i stabilizuje się na 900 obr/nim i koniec pokazu.
U mnie jest tak samo, możesz być spokojny  :good:
I u mnie też
Spalanie - Motostat.pl

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Sierpnia 2015, 00:11:41 »
Jednogłośni do bólu.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Sierpnia 2015, 09:07:49 »
Jak objawia się wam ten rezonans w samochodzie?

U mnie po wyjeździe wakacyjnym, pojawiło się tak jakby brzęczenie plastiku (ciężkiego do zlokalizowania), które pojawia się od czasu do czasu na wolnych obrotach lub przy jeździe po nierównościach.

W przyszłym tygodniu spróbuję się to omówić z ASO.

Offline mrcat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Sierpnia 2015, 10:24:27 »
Ja swoim Aurisem TS HSD jeżdżę już pół roku.
Ogólne odczucia są bardzo pozytywne - to na co zwracałem szczególną uwagę kupując ten samochód sprawdziło się w 100% (automat, niskie zużycie paliwa, spora przestrzeń bagażowa). Nadal uważam, że w podobnych pieniądzach nie da się za bardzo kupić nic lepszego.

To co mnie po tym półroczu denerwuje to wspomniane już przez inne osoby w tym wątku trzeszczenie plastików. Zwłaszcza w drzwiach kierowcy i pasażera. Będę to zgłaszał przy okazji zbliżającego się przeglądu na 15 tyś. km.
Macie jakieś doświadczenie z tego typu zgłoszeniami - jak podchodzi do nich Toyota? Są w stanie zlokalizować dźwięk czy wszystko odbywa się bardziej na czuja?

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Sierpnia 2015, 10:28:31 »
Plastiki wpadają w rezonans przy jeżdzie po np. 'kocich łbach'.Dla mnie najgorszy jest jednak szum.Twierdze że auris jest bardzo słabo wyciszony.Najbardziej słysze ten szum przy predkosci 60-80 km/h.Wkurza mnie to coraz bardziej.Jeśli zimówki nie zmienią sytuacji to zastanowie sie nad sprzedażą aurisa

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Sierpnia 2015, 10:59:29 »
O ile nie wskażesz co trzeszczy, to nic nie zlokalizują.
Ale jak już wskażesz, to się tym zajmą. U mnie "naprawili" trzeszczący element koło lewego nawiewu - nie robili z tym żadnego problemu, ale jak mówię, wskazałem im, który element trzeszczy.
Moje doświadczenia są takie, że generalnie nie robią problemów nawet z najgłupszymi zgłoszeniami, natomiast mam odczucie, że nie koniecznie zawsze je rozwiązują ;)

Odnośnie trzeszczących plastików, jesteś w stanie wskazać co trzeszczy? U mnie coś drga, ale nie jestem w stanie tego zlokalizować, mam wrażenie że coś w podłodze po stronie pasażera:)

Był jakiś wątek związany z problemami tłumika, może to to, bo jakiś ostatnio inaczej Aurisek "mruczy" :) Pomęczę Aso, dam znać, co z tego wyniknie.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2015, 11:04:20 wysłana przez wolkis »

Offline Tymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Sierpnia 2015, 12:36:04 »
Ja nie potrafiłem wskazać skąd trzeszczy/brzęczy, (określiłem że dźwięk dochodzi gdzieś z okolicy kolumny kierownicy) przy jeździe na kocich łbach, bruku, nierównościach. Przyjmujący zgłoszenie w ASO wpisał w karcie informacyjnej dla mechanika "gwar".
Po godzinie zadzwonili że problemem są "prowadnice zacisku ". One wprowadzają dziwny rezonans w aucie. Podobno plaga w nowych Aurisach.  Serwisy borykały się z tym problemem w avensisach. Teraz coraz częściej dotyka to nowych modeli aurisa.
Nadmieniam że przejechałem 5 tys km. Auto z kwietnia 2015.

Koszt naprawy 500 pln. (czas wymiany 40 min.)

uzupełnię inf,
od miesiąca po wymianie cisza!
więc brawo serwis.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2015, 13:54:12 wysłana przez Janmor »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Sierpnia 2015, 15:50:05 »
Przyjmujący zgłoszenie w ASO wpisał w karcie informacyjnej dla mechanika "gwar".
Koszt naprawy 500 pln
płatna gwarancja?

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Sierpnia 2015, 15:56:34 »
@Tymek prowadnice zacisku jakiego? W którym ASO dali sobie z tym radę? W AMX nie potrafili.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Sierpnia 2015, 16:41:38 »
Przyjmujący zgłoszenie w ASO wpisał w karcie informacyjnej dla mechanika "gwar".
Koszt naprawy 500 pln
płatna gwarancja?

Gwarancja nie jest płatna dla Klienta ale części i robocizna są wycenione i za to płaci TMPL. - chyba o to koledze chodziło.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl