Autor Wątek: Auris - 2miesiące po kupnie  (Przeczytany 34422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tymek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris - 2miesiące po kupnie
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Sierpnia 2015, 08:21:54 »

Prowadnice zacisku hamulcowego w osi przedniej. podobno to jakieś dwie śruby. Nie znam się aż tak..:) Problem rozwiązało ASO na ul. Brzezińskiej w Łodzi. Bardzo fachowo i kompetentnie poprowadził sprawę Pan Paweł Jaszczak.
Sam się nie mogłem nadziwić jaki wpływ na brzęczący/trzeszczący plastik mają zaciski hamulcowe ale jednak mają. Pan z obsługi serwisu podejrzewał jeszcze źle spasowaną deskę rozdzielczą po zamontowanym alarmie. Przy jego montażu całą ją "demolują" i z tego powodu mogą wynikać podobne problemy gdy nowy nabywca troszkę pojeździ po naszych drogach. Rozwiązaniem problemu jest jej"odpowietrzenie" które trwa około 2h.
W moim przypadku powodem jednak były zaciski. Z drugiej strony pewnie u każdego z Was te trzeszczenie/brzęczenie może być inne i nie koniecznie będzie to ta sama przyczyna. Warto zapytać.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Sierpnia 2015, 00:44:56 »
A czy mógłbyś jeszcze doprecyzować o jakim rezonansie piszesz? Nie jestem pewna czy chodzi Ci o to samo bo raz używasz określenia rezonans, a raz brzęczenie/ trzeszczenie :)
Jeśli chodzi o typowe trzeszczenie to u mnie coś lata na wertepach w nawiewie po lewo od kierownicy, ale totalnie nie chce mi się z tym znów jechać do ASO.
Rezonans na nierównościach za to jest mega irytujący i wiele bym dała aby go zlikwidować, ale ktoś tu pisał, że niby ten typ tak ma :(

Offline Tymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 31 Sierpnia 2015, 11:05:00 »
po wymianie zacisku plastiki nie wpadają w rezonans przy jeździe na nierównościach, kocich łbach co wcześniej faktycznie irytowało. Jest cicho natomiast fakt, samochód nie tłumi tych nierówności w sposób jakoś wybitnie zadowalający. Faktycznie zmiana nawierzchni ma wpływ itd. czasami aż strach gdzieś wjechać:) uważam jednak, iż nie jest to  powód do przesadnych frustracji :cheesy: Nie mam jednak skali porównawczej jeżeli chodzi o samochody podobnej klasy innych producentów. Może w skodzie jest bardziej komfortowo ale ja skody mieć nie chcę! :-)
Zen75 wspominał o szumie, u mnie jest cicho więc warto by było pomęczyć serwis w tej kwestii.. .. moje opony to bridgestone turanza 205/55/R16. Toyocie zależy na bardzo dobrej opinii o swoich produktach więc zawsze warto artykułować to co nam się nie podoba!

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 31 Sierpnia 2015, 11:52:28 »
Rozmiar mam ten sam a opony to Michelin energy saver green x.U mnie szum taki że wstyd kogoś podwieść , tym bardziej że auris tani nie był.Wrażenie jest mniej wiecej takie że jadąc 60-80 to jakby szyba była niedomknięta.Nie ma szumu powietrza tylko słychac dokładnie szum opon,zmiany jakosci nawierzchni itp.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2015, 12:04:58 wysłana przez zen75 »

Offline Tymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 31 Sierpnia 2015, 12:19:06 »
pojechałbym do serwisu. w swoim aucie musisz czuć się komfortowo. Niech Ci zmienią opony na próbę.

Offline arkadyd

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #50 dnia: 09 Września 2015, 19:21:36 »
Tomek ma rację, w końcu to Twój samochód, który nie mało kosztuje.

Offline Hornet

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris - 2miesi�ce po kupnie
« Odpowiedź #51 dnia: 09 Września 2015, 19:36:47 »
zen75, mnie się wydaje że jak przekraczam 60km/h to też pojawia się dodatkowy odgłos (opony mam inne), narazie moje spostrzeżenia kieruję w stronę maski  :cool: , jak ją naciskam w okolicy znaczka to mam uczucie że ona się lekko ugina (ma luz na zamku), być może jak jedzie się szybciej to ona się podnosi i wpada powietrze  :| , takie są moje obserwacje.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Września 2015, 21:17:12 »
... takie są moje obserwacje
To może tak być. Jednak "odboje" maski można sobie doregulować i po problemie.
Większy problem, który tu nagminnie się pojawia, to szum opon i przenoszenie drgań z układu jezdnego na karoserię i kierownicę. Moim zdaniem coś jest zrąbane w zawieszeniu, ono bardzo słabo tłumi drgania o małej amplitudzie a nieco większej częstotliwości np. pochodzące od niejednorodności nawierzchni. Gdzieś w zawieszeniu zaoszczędzono na gumie, która by to tłumiła. Podobny objaw miałem w innym samochodzie, gdy gumowa podkładka pod mocowaniem amortyzatora przestała być gumą. Tam jednak było 250kkm na ODO i opony niskoprofilowe, a nie 8kkm jak w Aurisie.
A może za dużo wymagamy od samochodu tej klasy?

Spalanie - Motostat.pl

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 09 Września 2015, 21:34:41 »
przenoszenie drgań z układu jezdnego na karoserię i kierownicę.
Też mam z tym wielki problem, tzn. po prostu mnie to denerwuje.
A może za dużo wymagamy od samochodu tej klasy?

No nie sądzę, od hatchabacka >70 tys. zł chyba można już nieco wymagać?
Polo za 20 tys. zł mniej oferuje dużo większy komfort w tym zakresie i bardzo mnie to boli.
Poza tym nie mam zastrzeżeń do auta.

Offline Hornet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 09 Września 2015, 23:28:28 »
Jednak "odboje" maski można sobie doregulować i po problemie.
A mógłbyś na PW coś więcej o tej regulacji.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 09 Września 2015, 23:46:31 »
A mógłbyś na PW coś więcej o tej regulacji.
Teraz nie mam jak zobaczyć, jak ma Auris. Zwykle było tak, że gumowe "odbojniki" maski były zamocowane na śrubach. Kręcenie "odbojnikiem" w prawo (wkręcanie) zwiększało luz między gumą a maską, a w lewo - odwrotnie. Zbyt duże wykręcenie powodowało problem z zatrzaśnięciem maski. Tak jest np. w Avensis. Odbojniki są łatwe do znalezienia - to 2 wystające cylindry gumowe, na których opiera się maska po zatrzaśnięciu. 
Spalanie - Motostat.pl

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Września 2015, 08:56:49 »
To nie maska jest problemem,szum  dobiega od kół i obawiam sie że nic z tym nie zrobimy.Dziwie się tylko że niektórzy twierdzą że w aurisie jest cicho.To jest chyba najsłabiej wyciszone auto jakie miałem ( i najdroższe....).

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 10 Września 2015, 09:23:38 »
A u mnie z kolei problem szumu nie występuje...
A'propos tego zawieszenia jeszcze - dziwi mnie to, że te drgania występują tylko przy małych prędkościach i na dziwnych nawierzchniach (np.bruk pokryty asfaltem). Przejeżdżając na przykład przez torowisko z większą prędkością nic sie nie dzieje.

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 10 Września 2015, 10:24:20 »
patkrz,możesz napisać jakie masz opony? ( rozmiar,model,cisnienie)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Września 2015, 11:06:29 »
To jest chyba najsłabiej wyciszone auto jakie miałem
Mi się wydaje, że to nie jest kwestia wyciszenia ani typu opon, a złej pracy zawieszenia, które przenosi na karoserię niektóre rodzaje drgań. Ja u siebie obniżę ciśnienie w kołach do 2,1-2,2 atm. Doraźnie powinno pomóc. Ciężarów nie wożę. 2,3 atm wydaje mi się dość dużo jak na 1300 kg + 1-2 osoby.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl