Autor Wątek: Propozycja zestawu do Yaris'a (F)  (Przeczytany 18082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

absolon

• Gość
Propozycja zestawu do Yaris'a (F)
« dnia: 01 Kwietnia 2005, 16:45:46 »
Witam!

Wreszcie mam Yarisa :) - krążące opinie że jest głosny nie wzięły sie z nikąd :D
Ale ja nie o tym.

Od jakiegos czasu juz przeglądam forum głownie w temacie audio do Yarisa. Chcialem zapytać Was (bo jest tutaj kilka osób ktore sie dobrze na tym zna) o proponowany zestaw do Yarisa jaki chcialbym zamontować. O to czy to wszystko razem zagra? A wiec:

- głosniki HERTZ ESK 165 S (niestety S które są droższe przeszło 100pln od wersji bez S ale z tego co wyczytałem "S-ki" wejdą bez problemu w drzwi - głebokość montazu)
- wzmacniacz BLAUPUNKT:
http://allegro.pl/show_item.php?item=46404789
- tak przejsciówka do wzmacniacza
http://allegro.pl/show_item.php?item=43196636
wygłuszenie drzwi matami:
http://allegro.pl/show_item.php?item=46390370

i to na razie tyle.
Choć wazne jeszcze jest to iż "z całej siły" chce zostawić seryjny kaseciak i nie dodawać nic w konsole dlatego raczej nie ugnęsie pokusie zakupu osobnego radia - co wiecej swojego CD Kennwooda ze starego samochodu sprzedałem. Moim zamiarem jest podnieść jakosc dzwieku ale tak zeby wizualnie w samochodzie nie zmieniło sie praktycznie nic.

w dalszej perspektywie mam w zamiar kupic ten interfejs
http://allegro.pl/show_item.php?item=46478325
plus zmieniarke i koniec.

Reasumując chodzi mi o to czy to wszystko razem bedzie ładnie grać. Zalezy mi na opini w temacie wzmacniacza bo jestem zupelnie zielony - on ma ładnie wzamacniać ale nie mam zamiaru nagłaśniać tym okolicy wiec na jakiejs diabelskiej mocy mi nie zalezy - raczej na jakosci. Oczywiscie tez zakup takiego wzmacniacza podyktowany jest ceną :)

z góry dzieki za wszelkie sugestie i porady

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwietnia 2005, 17:35:41 »
glosniczkijak na poczatek napewno wystarcza, bedizesz zadowolony
co do wzmka ato bardzo podstawowy model............. - co tu wiecej o nim mowic...........
co do mat, to sa on etakie jak wszystkie, ani leprze ani gorsze, te, app, czy inne blacharskie sa takie same.........

dziwke napewno sie poprawi, ale kosmosow bym nie oczekiwal - zawsze to jednak fabryczne radyjko - chodz ktos tu na forum ma podlaczony 'leprzy' sprzet pod to radio i twierdzi ze gra fantastycznie......... - jka dla mnie nie jest to mozliwe - mialem okazje sluchac ostatnio yarisa z seryjnego radyjka...........

ale napewno dziwek znaczaco sie poprawi wzgledem tego co fabrycznie montowane jest w yarisi!!

milej pracy nad samochodzikiem zycze!:)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

absolon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwietnia 2005, 19:31:36 »
Wiedzialem ze na ciebie Red moge liczyc :)
Dzieki za odpowiedz. Zdaje sobie sprawe ze to firmowe radyjko i to jeszcze w wersji kaseciaka nie bedzie nigdy grać tak jak nawet prosty CD odtwarzacz jakiejs firmy ( Alpine.Kennwod.Blaupunkt itd.). Ale uparłem i mysle ze przy upgradzie jaki planuje to i tak da  mi troche radosci (przynajmniej na jakis czas :)

Co to wzmacniacza to przypuszaczłem ze to jakis "podstawczak" ale nauczony doswidczeniem wole cos markowego niz jakis pseudo super wypas egzotycznego producenta z chin ;)
Ale skoro to taki bardzo podstawowy model to może wogle nie jest mi potrzebny :chmmm  ? No wlasnie mam problem z okresleniem sie :) bo nie wiem (nie slyszalem zestawów z i bez wzmacniacza ale takich z dolnej pólki - jak widzialem, slyszalem to zazwyczaj gdzies przy okazji jakis pokazów i były to tzw. "wypasy")....

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwietnia 2005, 19:35:39 »
absolon, jesli chodzi o wzmaka to napewnoo (wedlug mnie) jets niezbedny!!!
radio generalnie zupelnie nie nadaje sie nawet do zasilania zestawu przedniego!!i to mowa o radiach ktore mozesz dokupic, bo radia toyoty maja jeszcz 3y razy mniej mocy niz normalne radio!!!

wedlug mnie naprawde wzmacniacz jest niezbedny!!! bedzeiesz mog wtedy zagrac zdecydownai eglosniej, bedize leprzy bas, precyzyjniejszy i o niebo szybszy........
dodatkowym plusem bedize  to ze zawsze mozesz sobie zestawik troche odciazyc przez filtry - jesli np czesto lubisz sobie glosno posluchac muzyki........

absolon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Kwietnia 2005, 22:57:33 »
dzieki
teraz juz wiem duzo dużo wiecej. nie pozostaje mi nic innego ja powoli kupowac sprzet i przystąpic do aktu destrukcji - boczki, konsola ...   :anarty

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwietnia 2005, 10:30:56 »
Głośniczki weź koniecznie te ciensze, unikniesz potem problemów. I tak będziesz musiał zrobić sobie krążki z MDFu. Co do wzmacniacza to zauważ że potem chcesz wydać więcej kasy na sam interface to podłączenia zmieniarki niż na ten wzmacniacz ;-) Może warto doskładać? Co do mat to zastanów sięile potrzebujesz bo ja zużyłem dużo więcej niż mi sięna początku wydawało... Trzeba wykleić środek drzwi a potem jeszcze całe z zewnątrz zalepiając wszystkie otwory - tutaj musiałem dodać drugą warstwęmat bo wciąż rezonowało. Co do radia to może jakbyś pokombinował to zamiast zmieniarki udałoby siętak zainstalować nowe radio żeby go nie było widać? Może w schowku, albo zasłaniać je jakąś klapką... ;-) Wtedy seryjny kaseciak został by do odstraszania złodziei :)

PS: Maty są różne, te APP są twarde i dosyć kruche, ale sie nadają
Seat Leon Cupra :D

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Kwietnia 2005, 11:42:53 »
Tez mialem "kasete". Wymien ten badziew jak najszybciej !
Wbrew pozorom wstawiene radyjka do Yarisa, to nie jest taki wielki problem.
Z ramka czy bez - wstawic sie da...  Mam juz drugie i jestem zadowolony  :)

absolon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwietnia 2005, 21:05:54 »
Dzieki za kolejne sugestie. sober rzeczywiscie na interfejs chce wydac wiecej niz na wzmacniacz  :chmmm - nie zauważylem tego :oops: , moze faktycznie poczekam i kupie jakis lepszy wzmacniacz, z drugiej strony, co juz pisalem, nie jest potrzebna duza moc, raczej chodzi mi o cos co dobrze bedzie wspomagać tego nieszczęsnego  kaseciaka.

co do mat - to tak sie wlasnie zastananawiam - na jedne drzwi wystarczy ok. 15 sztuk? Jezeli tak to rodzi sie moje kolejne pytanie 15x0,44kg (widzialem ze maty APP tyle ważą) = 6,6kg. Czy to nie jest duże obciążenie "wiszące" permanentnie na drzwiach :chmmm ?

GAK

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwietnia 2005, 18:43:04 »
absolon daj sobie spokoj ze wzmakami pokroju blaupkt czy pioneer.
lepiej kupic jakiegos uzywanego rockforda czy alpine'a na allegro jest kilka uzywanych axton'ow po przystepnych cenach a to zagra pewnie o niebo lepiej niz magnat blaupkt czy pionek...

a z esk bedziesz zadowolony... ja mam od roku i jest ok... chociaz teraz planuje zmiane.
jezeli jeszcze nie kupiles to daj znac na priv dam Ci namiar na kolesia ktory kiedys sprzedawal za 80% ceny nowe zestawy... moze jescze ma cos w zapasie... a s byl drozszy od zwyklego o 30 zeta chyba ;)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwietnia 2005, 21:00:50 »
Cytat: GAK
lepiej kupic jakiegos uzywanego rockforda czy alpine'a

no takich to tez bym raczej nie kupowal...............
RF fajny ale tylko do basu............legenda, alpine - jedyne co robia naprawde super to radia, cala reszta (oprocz seri F1) to padaka.............
wzmaki to: audison, steg, rodek, dls, genesis i jeszcze kilka - sa to firmy ktore roba dosyc przekrojaowo sprzet i napewno 'lepiej' grajacy niz powyzsze......
to oczywisice moje zdnaie, bo najlpeije to jest sluchac przed kupnem, w koncu kazdemu moze podobac sie cos troche innego!;)

GAK

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Kwietnia 2005, 21:33:32 »
Cytat: Red_Point
Cytat: GAK
lepiej kupic jakiegos uzywanego rockforda czy alpine'a

wzmaki to: audison, steg, rodek, dls, genesis i jeszcze kilka - sa to firmy ktore roba dosyc

No wiadomo ze lepiej kupic taki sprzet... ale skoro kolega sie pytal o blaupkt to podalem lepsze rozwiazania w TEJ CENIE... najtanszy audison to koszt ok 700 pln
chociaz ostatnio kupilem na ebay za 85 euro z kosztami przesylki ;) przyjdzie z holandii.
ale to trzeba "upolowac" ;)

absolon

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwietnia 2005, 01:22:10 »
:athunbsup

dzieki raz jeszcze. pod koniec miesiaca mysle ze moglbym szarpnąc sie, poza zestawem ESK na cos takiego:

http://allegro.pl/show_item.php?item=47894778

to po waszych radach i sugestiach  :bdance

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwietnia 2005, 09:31:29 »
Jeśli koniecznie chcesz mieć nowy sprzęt z gwarancją to to chyba będzie dobre rozwiązanie. A z używanych to pewnie byś mógł znaleść coś lepszego w tej cenie. Swoją drogą kupowałem głośniki w tym sklepie :D Tylko że nie przez allegro a osobiście :)

GAK

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Kwietnia 2005, 11:46:28 »
wybor dobry wlasnie taki tylko srx4 idzie do mnei z holandii.

tylko ze tak teraz zasilisz nim zestaw przedni bez problemu... ale jak nagle zapragniesz dorzucic na tyl skrzynke (a pewnie zapragniesz... tez sie upieralem ze nie ;) ) to bedziesz musial dokupic kolejny wzmak pod ta skrzynie... rozwiazanie jest ale czy wrto jezdzic z 2 kolckami ??? platanina kabli trzeba rozdzielac itd... chyba lepiej od razu kupic 4 kanaly... wtedy 2 zostaja na mostek pod skrzynke.

mozesz szukac cos z uzywanych 4 kanalowek axton helix... to tez niezle wzmaki.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Kwietnia 2005, 17:12:33 »
No niby GAK masz racjęale z drugiej strony opinie są takie że ta seria srx i tak nie bardzo sięnadaje pod skrzynke bo ma za małą wydajność prądową. Nie wiem bo nie słyszałem, ale raczej ludzie chyba wiedzą co piszą ;-) Ponoć lepszy już by był srx3, ale chyba droższy.

Co do plątaniny kabli to chyba nie do końca prawda bo musisz ciągnąć albo głośnikowe albo sygnałowe do dodatkowego wzmaka więc wsio ryba, zresztą jak wiadomo sygnał lepiej przesyłać niskopoziomowo a nie wysokopoziomowo :) Szczególnie do wooferka.

A tak zupełnie abstrahując to ja mam 2 kanały i w 100% mi to wystarcza. Nie widze sensu skrzynki w takim małym autku jak Yaris. Ostatnio robiłem coś w ogrodzie i  ładnie mi sięudało cały ogród nagłośnić nie zniekształconym dzwiekiem :D Ale tutaj na pewno dużo zależy od głośników i wzmacniacza.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl