Autor Wątek: Hybryda Toyoty vs. hybryda Hondy  (Przeczytany 3069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gutek8654

• Toyot Pełzający
  • **
Hybryda Toyoty vs. hybryda Hondy
« dnia: 23 Czerwca 2015, 12:40:55 »
Witam,
luźna zajawka na porównanie tych dwu rozwiązań. Czy ktoś miał możliwość porównać?
Wiadomo, Honda ma inne podejście niż Toyota:
- w Hondzie silnik elektryczny tak na prawdę tylko wspomaga silnik spalinowy.
- w Toyocie do pewnych prędkości jeździ się tylko na silniku elektrycznym.

Jak te oba rozwiązania sprawdzają się na trasie (do przepisowych 140 km/h)? A jak w mieście do którego tak na prawdę są stworzone hybrydy?

Ze  swojej strony chciałbym się tutaj oprzeć na Aurisie i CR-Z'cie. Wiem, że gabarytowo są to dwa różne auta ;) ale oba coś w sobie mają :song:

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Hybryda Toyoty vs. hybryda Hondy
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Września 2015, 18:26:23 »
Nie mogę znaleźć konkretów na temat rozwiązania jakie stosuje Honda ale wygląda mi to na tzw. połączenie równoległe silników spalinowego i elektrycznego. Z czego moc silnika elektrycznego szacuję na podstawie info z wiki na 15-20 koni. Trudno tu o dobrą specyfikację ale jeśli tak jest to Honda na tle Toyoty i jej układu przekładni planetarnych wypada słabo. W zasadzie to zwykły silnik, nieco wspomagany przez ten mały silniczek elektryczny. Podstawowa różnica jest taka, że silnik spalinowy w Toyocie nie ma bezpośredniego połączenia z kołami. Elektryk i spalinowy pracują w pewnych zależnościach z możliwością całkowitego odłączenia silnika spalinowego.

Jeśli masz jakieś źródło informacji odnośnie rozwiązań technicznych jakie stosuje Honda to zapodaj tutaj, chętnie porównam to z Toyotą.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Września 2015, 10:26:50 »
identyczna hybryda szeregowo-równoległa
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Września 2015, 11:03:54 »
Oczywiście masz coś na poparcie tego twierdzenia. Proszę więc o źródło.

Offline solcon124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Września 2015, 12:54:44 »

honda crz hybrydowa wg. wikipedii może być wyposażona w skrzynię manualną i trochę mi to nie pasuje z hybrydą szeregową-równoległą i jednym silnikiem elektrycznym około 10koni ale mogę się mylić i dasz jakiś link gdzie to wyjaśnione jest ładnie
CHR HSD Selection 2018

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Września 2015, 15:01:43 »
No Colin dawaj, bo nie mogę się doczekać.

Offline solcon124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Września 2015, 16:13:52 »
honda crz hybrydowa wg. wikipedii może być wyposażona w skrzynię manualną i trochę mi to nie pasuje z hybrydą szeregową-równoległą i jednym silnikiem elektrycznym około 10koni ale mogę się mylić i dasz jakiś link gdzie to wyjaśnione jest ładnie

nowe rozwiązanie hybrydowe Hondy ale w Honda Accord z elektrykiem 166hp - to jest coś , bliżej tesli niż priusowi
oto link http://www.caranddriver.com/features/explaining-the-honda-accords-shrewdly-designed-new-hybrid-system-tech-dept
CHR HSD Selection 2018

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Września 2015, 20:58:25 »
Szczerze mówiąc to do Tesli mu daleko. To łudząco przypomina pomysł stosowany z hybrydach Toyoty. Tylko zamiast układu przekładni planetarnych, wprowadzono inny układ, z wykorzystaniem sprzęgła. Jestem ciekawy jak to rozwiązanie się sprawdzi i jak to jest technicznie zrealizowane. Idzie w dobrą stronę :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl