Autor Wątek: [E12] Geometria zawieszenia  (Przeczytany 5996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dyzio

• Gość
[E12] Geometria zawieszenia
« dnia: 01 Kwietnia 2005, 21:42:08 »
Witam!
W związku z tym, że moja korolka od jakiegoś czasu źle sięprowadzi (skręcona kierownica podczas jazdy na wprost i niestabilność auta) postanowiłem zrobić pomiary geometrii zawieszenia. Wszystkie parametry są w granicach tolerancji z wyjątkiem jednego - pochylenia osi sworznia zwrotnicy - lewe +10° 48', prawe +5° 14' (wartość fabryczna - 11°19'). Jak widać rozbieżność jest znaczna. Z tego co sięorientujękąta tego nie reguluje się. Co w tym wypadku powinienem zrobić. ASO twierdzi, że wszystko jest w porządku a autem naprawdęźle sięjeździ.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwietnia 2005, 22:54:40 »
Jak na mój gust to do wymiany sworzeń dolny wahacza, nie trzyma zwrotnicy od dołu i ta odchyla siędołem na zewnątrz (o ile nie mylę+ z -) - efektem powyższego powinno Ci ciąć opony od wewnątrz (koła rozjeżdżają siędołem na boki).
Sytuacja odwrotna (gdy koła górą uciekają na boki) wystepuje jeśli są luzy w sworzniach (tulejach) wahacza górnego. A czy to autko ostatnio nie przydzwoniło w jakąś dziurę- może wahacze są ugięte?
Przy takiej rozbieżności powinno coś być widać na oponach - napisz, czy ich nie tnie i z której strony.

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwietnia 2005, 22:59:05 »
Po pierwsze spróbuj w innym ASO. Po drugie jak będzie ktoś Ci mówił, że to jest OK, a wg. Ciebie nie jest (ja akurat nie wiem czy takie odchylenie jest ok czy nie) to poproś o to na piśmie z podpisem kierownika serwisu. Zresztą chyba w ASO nie powiedzieli Ci, że kierownica ma być skręcona podczas jazdy na wprost...? Jeśli auto jest na gwarancji to żądaj usunięcia usterki, ale generalnie polecam spróbować w innym serwisie, jak widać po innych wątkach na forum tak to już jest, że w jednym ASO mówią że tak ma być, a w drugim bez gadania wymieniają itd.

Co do Twojego problemu to to może być jeszcze od np. krzywo ściętych opon, wtedy można zamienić je miejscami, żeby to sprawdzić.

kajjo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwietnia 2005, 09:42:53 »
Cytat: Pigletto
Jeśli auto jest na gwarancji to żądaj usunięcia usterki, ale generalnie polecam spróbować w innym serwisie, jak widać po innych wątkach na forum tak to już jest, że w jednym ASO mówią że tak ma być, a w drugim bez gadania wymieniają itd.

.

A jak kolega ma zamiar udowodnić że to jest wada fabryczna. Polskie drobi są w takim stanie że może to stało sięprzyczyną kłopotów  -a producent samochodu raczej nie odpowiada za dziury na drodze. Przecież kierownica sama sięchyba nie przestawiła, no chyba że było jakieś "bum".

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwietnia 2005, 09:47:58 »
ile kosztuje geometria orientacyjnie ok. 40zł chyba ? i to nawet w ASO no chyba ze sie mysle...
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Kwietnia 2005, 11:10:10 »
Cytat: kajjo
Cytat: Pigletto
Jeśli auto jest na gwarancji to żądaj usunięcia usterki, ale generalnie polecam spróbować w innym serwisie, jak widać po innych wątkach na forum tak to już jest, że w jednym ASO mówią że tak ma być, a w drugim bez gadania wymieniają itd.

.

A jak kolega ma zamiar udowodnić że to jest wada fabryczna. Polskie drobi są w takim stanie że może to stało sięprzyczyną kłopotów  -a producent samochodu raczej nie odpowiada za dziury na drodze. Przecież kierownica sama sięchyba nie przestawiła, no chyba że było jakieś "bum".

No tak, w sumie racja, więc powinienem raczej napisać tylko: "żądaj usunięcia usterki" :) Tylko że tym bardziej dziwi mnie podejście typu: "przecież wszystko jest OK", skoro klient ma za to zapłacić. W końcu to serwis samochodowy, nawet zostało im wskazane co prawdopodobnie jest nie tak, więc powinni być w stanie to zrobić.

kajjo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Kwietnia 2005, 11:58:10 »
Z tym sięzgodzę. Powinni przynajmniej powiedzieć co jest nie tak i jakie byłyby koszty naprawy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl