Autor Wątek: czas oczekiwania na samochód, zamówienia, negocjacje, pakiety, gratisy, akcesoria itp.  (Przeczytany 106107 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline _Anna_

• Toyot Leżący
  • *
Horus - jesteś nieuprzejmy i próbujesz narzucić innym swoje zdania.
Najpierw pouczasz mnie, co dostaje się w pakiecie dealerskim (cóż wiem, bo zapłaciłam, chociaż nie miałam stłuczki i nie wiem jak w praktyce wyglądają te wszystkie bonus TU).
Potem zarzucasz mi, że nie rozumie - czego nie zrozumiałam w twoje wypowiedzi? Może skoro zniżasz się do rozmów z osobami tak głupimi, to dopasuj swój słowotok do właściwego poziomu? napisz po prostu o co ci chodzi, fakt, że chcesz mieć wszystko w ubezpieczeniu, nie oznacza, że jest to jedynie słuszne stanowisko, są ludzie, którzy nie chcą walczyć z TU, gdy zdarzy im się jakaś stłuczka czy inne nieszczęście.
Ile zapłaciłeś za opcję autoszyba? za oryginalną szybę?
Ile razem kosztowało cię przez 7 lat AC?
Ile kosztowała naprawa po gradobiciu?
Ile zapłaciłeś za AC w tym roku, po zeszłorocznym gradobiciu?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: czas oczekiwania na samochód, zamówienia, negocjacje, pakiety, gratisy
« Odpowiedź #301 dnia: 11 Lutego 2018, 22:19:38 »
Pireus - wszyscy tak robią. Myślisz, że w innym TU jest inaczej?  :o
To się wtedy nie zgadzasz i tyle - też byłem w takiej sytuacji. Nie zgodziłem się i załatwiłem jak chciałem. Nie zatrudniałem wtedy żadnej kancelarii. To jest tylko propozycja, bo tak jest wygodniej i taniej dla TU. Propozycja - a nie nakaz.
Dobrze, że przynajmniej rozumiesz pewne sprawy, a nie jak kobiety: piszesz, a one dalej swoje, choć nie zrozumiały tego, co przeczytały (albo i nie). :) Piszę, że w PZU jest ochrona zniżek dla pierwszej szkody - a baba dalej pyta ile więcej zapłaciłem w kolejnym roku. Baba!  :grin: <kawusia>
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2018, 22:21:28 wysłana przez Horus »

pireus

• Gość
Pireus - wszyscy tak robią. Myślisz, że w innym TU jest inaczej? 
Nie, ale dlatego napisałem, że praktycznie ze wszystkimi TU trzeba walczyć o swoje. I liczy się zakres ubezpieczenia a nie towarzystwo. Jeżeli jest identyczny to po co przepłacać i dlatego co rok je zmieniam, bo za wierność niczego sensownego raczej nie proponują, a na wejściu najczęściej zachęcają ceną. Oczywiście dotyczy to nie tylko firm ubezpieczeniowych.
Piszę, że w PZU jest ochrona zniżek dla pierwszej szkody - a baba dalej pyta ile więcej zapłaciłem w kolejnym roku. Baba!  :grin: <kawusia>
Ochrona, ochroną, ale nie uwierzę, że nie zapłaciłeś więcej, tylko powód był inny, np. wzrost cen ubezpieczenia, właśnie dla Ciebie, bo tylko u nich ta ochrona się liczy. A kwotę ubezpieczenia ustala się indywidualnie. Nie ma stałego szablonu. I właśnie tak mają Cię w garści. Nie jest niczym nadzwyczajnym, że mimo szkody w jednym towarzystwie, drugie policzy ci tak szkodę, że u nich zapłacisz mniej , niż w tym pierwszym bez szkody.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2018, 22:37:14 wysłana przez pireus »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #303 dnia: 11 Lutego 2018, 22:37:14 »
Ja studiuję OWU za każdym razem - ciut prościej jeśli w tej samej firmie, ale nikogo do niczego nie namawiam.
Oczywiście, że w pewnym stopniu "mają mnie w garści" - ale ten kij ma 2 końce: ja też z tego korzystam.  <taniec>
A z tym, że "drugie TU policzy, że zapłacę mniej" - to akurat sprawdzałem parę razy i nigdy nie było mniej. Za szkodę liczą i to sporo, takie czasy  :cool:

pireus

• Gość
No widzisz, a ja miałem takie zdarzenia. Przed szkodą zapłaciłem w PZU 2900, po szkodzie chcieli już 3900.Podziękowałem, a w AXA po tej szkodzie zapłaciłem 2600. Zakres ten sam, nawet minimalnie lepszy w AXA.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #305 dnia: 12 Lutego 2018, 08:26:34 »
Bo to się każdego roku i u różnych ubezpieczycieli zmieniać - nawet z miesiąca na miesiąc, więc zawsze jest wszystko możliwe.
A czemu ochrony zniżek nikt Ci nie zaproponował w PZU, to nie wiem: kosztuje niewiele, a chroni w razie szkody dość konkretnie... :song:

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
No widzisz, a ja miałem takie zdarzenia. Przed szkodą zapłaciłem w PZU 2900, po szkodzie chcieli już 3900.Podziękowałem, a w AXA po tej szkodzie zapłaciłem 2600. Zakres ten sam, nawet minimalnie lepszy w AXA.

Możesz mieć problemy z AXA. Sprawdź czy Twoje ASO realizuje naprawy bezgotówkowe w porozumieniu z AXA oczywiście chodzi o wypłatę z AC nie OC
Z tego co pamiętam to AXA płaci dużo mniej za roboczogodzinę niż wymaga tego ASO Toyota.
Różnica około 50 zł, pytanie kto pokryje różnicę ?

Znam przykład gdzie według standardów Toyoty należało wymienić całe drzwi, natomiast ubezpieczyciel wypłacił tylko za szpachle i malowanie.

Więc lepiej dopłacił do ubezpieczenia 500-1000 zł niż mieć problemy z likwidacją szkody.

Możesz mieć problemy z AXA. Sprawdź czy Twoje ASO realizuje naprawy bezgotówkowe w porozumieniu z AXA oczywiście chodzi o wypłatę z AC nie OC.
Z tego co pamiętam to AXA płaci dużo mniej za roboczogodzinę niż wymaga tego ASO Toyota.
Różnica około 50 zł za godzinę pracy, pytanie kto pokryje różnicę ?

Znam przykład gdzie według standardów Toyoty należało wymienić całe drzwi, natomiast ubezpieczyciel wypłacił tylko za szpachle i malowanie.

Więc lepiej dopłacił do ubezpieczenia 500-1000 zł niż mieć problemy z likwidacją szkody

Offline plague

• Toyot Leżący
  • *
Przy wymianie szyby w ASO, ubezpieczenie w PZU, powiedziano mi że dla umów zawartych w salonie, PZU refunduje szyby oryginalne, dla podpisanych gdzie indziej zamienniki :shock:.
Nie wiem ile w tym prawdy...

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Oczywiście - i jest to zawarte w OWU, na które się zgodziłeś. To są pakiety ogólnopolskie PZU dla Toyota/Lexus, różniące się od zwykłych.
Kłania się (nie)czytanie warunków :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Ja mam Generali i korzystając z "autoszyby" mam zamiennik a z AC oryginał.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
oczekiwania na samochód, zamówienia, negocjacje, pakiety, gratisy
« Odpowiedź #310 dnia: 01 Marca 2019, 12:54:00 »
Ale zawsze tak jest mechu - z PZU też możesz mieć oryginał z AC a z autoszyby - zamiennik.  :-)
Wszystko zależy od OWU, a inne OWU (zwykle aneksy) są dla pakietów ogólnopolskich, nieważne czy z PZU, Generali czy innych :) Dlatego należy czytać, w szczególności dział "wyłączenia odpowiedzialności", w szczególności... przed zawarciem ubezpieczenia, aby wiedzieć, co się kupuje.
A na marginesie, to w przypadku zamienników sugeruję pilnować, żeby był zamiennik "akustyczny", bo nie zawsze firma "zamiennikowa" zwraca na to uwagę, a jak zamontują "zwykłą", to komfort jazdy szczególnie w trasie będzie dużo gorszy.  :cool:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl