Autor Wątek: Hałas 9Skrzynia czy sprzęgło)  (Przeczytany 1151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dominik

• Prawie Toyot
Hałas 9Skrzynia czy sprzęgło)
« dnia: 06 Lipca 2015, 14:21:53 »
Witam,

Na początku, chciałbym się serdecznie przywitać ;-) Jestem posiadaczem aurisa 1,6 po lifcie z 2011 roku, przebieg 55kkm. Od dłuższego czasu zastanawiam się czy ten typ tak ma czy też jest to problem mojego egzemplarza. Na początek dodam , że autko działa bez zarzutu, skrzynia pracuje jak masełko, sprzęgło nie ślizga, nie szarpie ani nie dzieje się z nim absolutnie nic... no prawie nic.

Martwi mnie jeden objaw, którego nie doświadczyłem nigdy w żadnym innym samochodzie, mianowicie przy WCIŚNIĘTYM sprzęgle, TYLKO na pierwszym biegu ( przykładowo jedziemy 30km/h na jedynce wciskamy sprzęgło w podłogę) dochodzi mnie odgłos podobny co cofania na wstecznym... dziwne to. odgłos nasila się ze wzrostem obrotów a zmniejsza z ich maleniem) dodam, że jadąc np na dwójce i wciśniętym sprzęgle jest cisza, objaw występuje tylko na jedynce i  wkurza strasznie. Moje pytanie brzmi - co może być tego przyczyną? sprzęgło, łozysko w skrzyni czy jakiś inny element, a może u Was jest podobnie i nie ma się czym przejmować?

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Hałas 9Skrzynia czy sprzęgło)
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipca 2015, 16:16:54 »
Jest to normalny objaw. Wałek na 1 biegu obraca się z b. dużą prędkością i stąd ten hałas. W mojej byłej 1,6 było to samo a miałem od nowości.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipca 2015, 20:52:47 »
Potwierdzam :)

Offline Dominik

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipca 2015, 09:42:52 »
dzięki za szybką odpowiedź ;-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl