Autor Wątek: Wszystko o oponach  (Przeczytany 384055 razy)

Lwiecz01

• Gość
Odp: Wszystko o oponach
« Odpowiedź #150 dnia: 31 Maja 2006, 14:46:25 »
Ja mówię o Michelin Pilot Primacy - czyli najlepszych z grupy :) Są ciche, zapewniam Cię :)

Czy ktoś odpowie na moje pytania, czy mam załozyć inny wątek w dziale Lexus, bo tutaj jak widać chyba mało kto już zagląda... :(

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: 31 Maja 2006, 15:45:07 »
(...) bo tutaj jak widać chyba mało kto już zagląda... :(

Zagląda każdy, kto używa opcji "Pokaż wiadomości od ostatniej wizyty"... ;)

Subiektywnie - warto mieć opony "najlepsze, na jakie jest człowieka stać", bo podobnie jak z innymi rzeczami w życiu, zazwyczaj lepsze jest wrogiem dobrego...
Kiedyś już o tym gdzieś pisałem - wg. mnie Michelin Pilot Primacy jest bardzo dobrą oponą (ostatnio wypuścili również w wersji High Performance ale nie wiem czy w tym rozmiarze) ale zbyt drogą - po prostu cena zawiera "dodatek za markę" (ale co ja Tobie będę mówił o strategii sprzedaży... ;D ;D ;D)
Odnośnie Continentala - mam dwóch znajomych, którzy mieli (ale "15") i... zmienili na Micheliny... Narzekali na szybkie zużycie i hałas.
Yokohama - nie wiem, nie miałem i nikt ze znajomych nie próbował - czyli nie doradzę...

Ostatnio przekonałem się do Fuldy - po namowach znajomego (i poniekąd z rozsądku - różnica na komplecie opon w porównaniu do Michelin Pilot Primacy /w najtańszej opcji/ wynosiła ponad 600PLN), który jeździł na takich już od roku kupiłem Fulda Carat Exelero. Cicho i miękko. O zużyciu się nie wypowiem, ponieważ zbyt krótko je mam - dodatkowo mają ładny bieżnik (dla niektórych to ważne) no i oczywiście protektor felgi. Tylko ten model nie występuje w Twoim rozmiarze... :(

Ale może jest to pomysł dla Ciebie - popytać wśród posiadaczy Camry/Lexus o opony przez nich stosowane - przecież nie każdy jeździ na "miśkach"...

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 31 Maja 2006, 19:34:58 »
Ja mówię o Michelin Pilot Primacy - czyli najlepszych z grupy :) Są ciche, zapewniam Cię :)

Ja podsumuje to tak:

Pilot Primacy glosniejsze od Energy... A jak bedzie z z Kleberami?? Czas pokaze.... Ale kierowal bym sie raczej na cos lepszego niz klebery w Twoim przypadku.

grzes24

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: 02 Czerwca 2006, 13:27:03 »
Mam problem  w corolli E12 z oponami Dunlop 195/60 200Sport R15.
Po przebiegu 25tys. po 4 latach zaczęly zachowywać się jak .jajowate"Na gładkim asfalcie słychać dudnienie jakby biło koło.Opony sprawdzone-wywazenie ,bicie do 4mm.
Czy miał ktoś podobne problemy?Czy jest sens składać reklamację?
Opony byly w rotacji(zamieniane miejscami)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #154 dnia: 02 Czerwca 2006, 14:17:58 »
nie sadze aby ktokolwiek uwzglednil Ci reklamacje na opony ktore maja 4ry lata!!!!
podejrzewam ze zrobilo sie tak doslownie od 'stania'....

gdybys zrobil przez te 4ry lata 100 tys to pewnie oponki nadal bylyby dobre (pomijam stan bieznika bo to juz zalezy od stylu jazdy......)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

grzes24

• Gość
« Odpowiedź #155 dnia: 03 Czerwca 2006, 14:07:06 »
Samochód był jeżdżony co drugi dzień i na dłuzszych trasach,np. Włochy.Nie wliczyłem przebiegu na zimówkach.

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: 03 Czerwca 2006, 21:31:51 »
grzes24 -> nie ma znaczenia jak były jeżdżone. Liczy się również data produkcji. Należy unikać np. kupowania w sklepach opon z datą produkcji np. sprzed 2 lat, bo choć mają gwarancję od producenta jako towar "nowy", to guma traci wiele ze swoich właściwości wraz z wiekiem...

crab79

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: 03 Czerwca 2006, 22:19:55 »
a ja powiem tak - moją corolle e11 kupiłem w 1997 roku, czasami stoi tydzień, czasem pare dni, jak wyjade to i miesiąc czy dwa miesiące a od nowości przejechałem 89tyś km  8)

po roku rozciąłem jedną oponę i założyłem jak zalecali na jedną oś nowe oponki - czyli właściwie od nowości mam te same opony - MICHELIN ENERGY X i nic nie dudni a jechałem identyczną rolką z DUNLOPAMI i było dwa razy głośniej

Admin

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: 14 Czerwca 2006, 17:51:35 »
Mam barum bravurius - cena fakt dobra ale głośne na suchym słychać je juz koło 130 a potem jest tylko gorzej :( na mokrym głosna zawsze i do tego śliska.

grzes24

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: 05 Lipca 2006, 08:51:17 »
Jak jest powyżej 20 st.C jest o wiele ciszej.

ori83

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: 23 Września 2006, 20:36:31 »
witam
Jakiej firmy wybrac oponki na zime(na przód)??na tył mam goodyear ultra grip 3, chciałbym kupic na przód ultra grip 7 ale sa dosyć drogie.na jakich zimówkach jeżdzicie w swoich toyotkach??pzdr

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #161 dnia: 26 Września 2006, 11:13:49 »
Ja jeżdzę na Goodyear  Ultra Grip 7 - naprawdę rewelacyjne ;-)

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: 26 Września 2006, 12:21:21 »
Planuje kupic oponki do Ave (rozmiar 195/60 R15). Ale tak sobie mysle o innym rozmiarze na zime - 185/65 R15. Co sadzicie o tym pomysle? Rzozmiarowo sa bardzo podobne, srednica wieksza o 6,5 mm. Dodam ze oponki sa tansze o ok. 30 zł szt. Mam w planach Debice Frigo 2, nasluchalem sie od znajomych ze to sa dobre opony do mojej jazdy.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #163 dnia: 26 Września 2006, 20:47:18 »
Jeśli chodzi o opony, to pewnie polecam zaczekać. Na pewno któreś z pism moto w sezonie zrobi ranking i może na tej podstawie wybierzesz... W ostatnim teście żadnej rewelacji nie zrobiły...

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: 26 Września 2006, 20:58:31 »
Planuje kupic oponki do Ave (rozmiar 195/60 R15). Ale tak sobie mysle o innym rozmiarze na zime - 185/65 R15. Co sadzicie o tym pomysle?
Rozmiarowo możesz zmienić - nie ma technicznych przeciwskazań. Co do modelu opony - jest to oczywiście pochodna finansów, oczekiwań i wymagań ale pamietaj, że Dębica nie jest /co może być dla Ciebie ważne/ tak samo komfortowa, jak np. cytowane przez Swoop'a UG7. O trakcji nie wspominam, bo rozumiem, że jeździsz spokojnie i nie masz "sportowych" wymagań. Bo różnica jest znaczna... ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl