Autor Wątek: Gaz w Starlet`92-silnik 1,3 12V 75kM - proszę o pomoc!!!  (Przeczytany 3469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grucha

• Gość
Gaz w Starlet`92-silnik 1,3 12V 75kM - proszę o pomoc!!!
« dnia: 03 Kwietnia 2005, 08:05:47 »
Mam mieszane odczucia odnośnie instalowania gazu do mojej starletki z tego względu, że różne opinie słyszałem na ten temat:
1. Wypalenie gniazd zaworów (do zrobienia na paście)
2. Wysokie spalanie gazu (w granicach nawet do 50 % więcej). I tu potrzebujępomocy z tego względu, że założyć gaz to i tak będęmusiał, ale jeżeli chodzi o kwestięekonomiczną to przy spalaniu większym o połowęto siękompletnie nie opłaca. Dlatego chciałbym dobrać optymalne rozwiązanie, które by mi zagwarantowało spalanie max. o książkowe 20% więcej niż benzyny.

Czekam na pomoc.
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2010, 13:54:48 wysłana przez Janmor »

Darecki

• Gość
Gaz w Starlet`92-silnik 1,3 12V 75kM - proszê o pomoc!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2005, 20:21:30 »
Być może nie wniosęzbyt wiele do tematu lecz podzielęsiękilkoma uwagami w kwesti eksploatacji auta z instalacją gazową. Mam Corolle E10 rocznik 1996 z 75KM silnikiem 1332ccm 16V.
Samochód kupiłem z już zamontowaną instalacją gazową. Przejechałem " na  gazie" (hehehe) 17kkm. Samochód spala w mieście do 9l gazu w trasie do 7,5 może dlatego że nie posiadam tzw ciężkiej nogi. Montując instalacjęgazową szczególnie w Starlet trzeba pożegnać sięz bagażnikiem no bo gdzie wrzucisz tębutlę?  Zależy też jaką będzie miała pojemność. U mnie jest butla w kole zapasowym 35l i przy pojemności bagażnika w moim modelu 330l i położonym kole zapasowym normalnych wymiarów w bagażniku załadunek walizek na wakacje to czysta ekwilibrystyka. Przy gazie wzrasta cena przeglądów auta o conajmniej 70PLN. Między innymi dochodzą częstsze regulacje zaworów. Spada nieco moc silnika (oczywiście przy jeździe na gazie) , przynajmniej u mnie jest to wyczuwalne. A na marginesie to silnik jednak dostaje nieco po garach bo przecież projektowany jest na inny rodzaj paliwa. Poza tym same plusy a szczególnie cena gazuw stosunku do benzyny!

grucha

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwietnia 2005, 20:52:33 »
Dzięki za odpowiedz. W zasadzie to podobna technika produkcji tych obu silników chociaż parametry trochęinne. Pozdrawiam

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2005, 22:02:13 »
Kolega zamontowal do swojej corolli 1.3 12V gaz 2 lata temu.Srednie spalanie 7.3l/100km,dynamika przyzwoita,bagaznik jest wolny bo zbiornik ma toroidalny w miejscu kola zapasowego.Same zalety.

DrDredd

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwietnia 2005, 12:17:12 »
ja mam gazik w corolce 98 od pol roku i jestem bardzo zadowolony.spalanie teraz mam ok.8litrow ale ja poganiam nieco ;) poza tym zadnych regulacji nie robilem. przeglad po 10tys.km- 40 zl. a gwarancja na instalacje mam na dwa lata wiec jak cokolwiek sie stanie to jade do nich i za darmo musza robic- nawet regulacje,czyszczenie, wszystko.. takze polecam instalacje ale pod warunkiem ze bedize zalozona w porzadnej stacji.lepiej nie oszczedzac 200-300zl ale spac pozniej spokojnie przez dlugi czas.

grucha

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwietnia 2005, 20:34:41 »
Witam!!! Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Założyłem sobie gazik z butlą toroidalną 42 l. Na razie jeździ sięfajnie i ciszej niż na benzynie. Może nie ma takiego kopyta, ale nie jestem maniakiem, a do wyprzedzania wystarczy. Dostałem od gościa w warsztacie gwarancję, że nie będzie mi palić więcej gazu niż 20%. Przetestujęi opiszęna forum czy warto było.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Kwietnia 2005, 12:08:30 »
Spoko - podoła temu silnikowi instalka II generacji, nie powinna palić więcej niż 8-9 l (średnio).
1. spalanie powyżej w/w lub poniżej świadczy o źle wyregulowanej/ dobranej instalce - pamiętaj trzeba założyć w dowbrym miejscu (producent instalki nie ma takiego znaczenia jak staranność montażu)
2. koszt 1,5 - 1,8 tsy PLN - zwróci sie tym szybciej, im więcej będziesz jeździł
3. zawory, filterki, trzeba pamiętać o nich a nie będzie Ci ich wypalać, no hyba, że będzie źle wyregulowana.
4. niewątpliwą zaletą - jest przyjemność płacenia na stacji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl