Autor Wątek: Tuning mechaniczny i modyfikacja mapy  (Przeczytany 24074 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kolnaki

• Toyot Leżący
  • *
Tuning mechaniczny i modyfikacja mapy
« dnia: 02 Sierpnia 2015, 09:19:48 »
Witam,
Jestem nowy na tym forum. Toyota Auris 1.6 to moja pierwsza Toyota. Właśnie sprzedałem Saab'a 9-5.
Chciałem się dowiedzieć co sądzicie o tuningu mechanicznym tj.: wymiana filtrów na sportowe (np.: firmy K&N) oraz o zmianie mapy.
Wg przeczytanej specyfikacji silnik uzyskuje pełną moc przy ponad 6 tys obrotów, więc w zasadzie nigdy.
Jeśli ktoś ma doświadczenia własne lub wiarygodne informacje, bardzo proszę o sugestie.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Tuning mechaniczny i modyfikacja mapy
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpnia 2015, 09:43:49 »
Jeżeli 6 tys dla Ciebie to wysoko to radzę sprzedać auto i kupić diesla. Jeżeli chcesz jeździć na codzień i się bawić w tuning 1,6 to sprzedaj auto i kup takie z mocniejszym silnikiem, który zostanie seryjny. Jeżeli bardzo chcesz się bawić w tuning to kup sobie stare auto do tego a to do jazdy na codzień zostaw seryjne. Najmniej kłopotów przy takim rozwiązaniu a za cenę programu (który to jest w naszym kraju robiony na pałę) i filtrów porządnych kupisz auto do upalania.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpnia 2015, 10:02:14 »
Wspomniane przez Ciebie modyfikacje nie przyniosą rezultatu. Rozważ zmianę auta - nie wiem z jakim motorem miałeś Saaba ale rozumiem, że przesiadka boli :)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Sierpnia 2015, 10:23:31 »
Wg przeczytanej specyfikacji silnik uzyskuje pełną moc przy ponad 6 tys obrotów, więc w zasadzie nigdy.

No niestety, taka jest charakterystyka praktycznie wszystkich nowych silników 16V (+ zmienne fazy rozrządu) bez turbiny.
Max moment przy ok. 4000 rpm , max moc przy ok. 6000 rpm.

Jeżeli 6 tys dla Ciebie to wysoko to radzę (...) kupić diesla

Tomaszu k - i tylko taką masz radę ?
Koledze z pewnością nie chodziło o chwilowe "podkręcenie" silnika na 6000 rpm tylko o regularną jazdę z takimi obrotami.

A kiedy ty jeżdzisz z obrotami 6000 rpm ?  :o

Bo np. w moim Valvematicu wygląda to tak:

- jazda po mieście z dozwolymi prędkościami (+10-15 km/h margines błędu) na 4-tym biegu to obroty 2200-3500 rpm
- jazda na "normalnej" drodze (ograniczenie do 90km/h + 10-20 km/h jako margines błędu :) )  na 6-tym biegu to ok. 2500 rpm
- jazda na autostradzie 120 km/h na 6-tym biegu to ok 3200 rpm
- jazda na autostradzie 140-150 km/h na 6-tym biegu to ok. 4200 rpm.

Trochę jeszcze daleko do 6000 rpm , nieprawdaż  :laugh:

Owszem te obroty czasem wykorzystuję (pewnie z 0,1% ogólnego czasu jazdy) przez kilkanaście sekund podczas wyprzedzania - redukcja do trójki , kręcę do 6000-6500 rpm i włączam 5-ty (a za chwilę 6-ty) bieg więc obroty znowu mam na poziomie 3000-4200 rpm w zależności po jakiej drodze jadę.

No chyba, że ty jeżdzisz po mieście 50 km/h na 2-gim biegu żeby trzymać "stałe" obroty 6000 rpm ?
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2015, 10:25:47 wysłana przez tomery »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpnia 2015, 10:27:51 »
temat do kosza bo odpowiedź jest oczywista a wszystko co zostanie tutaj napisane to w większości będzie spam. Rozwiązaniem jest zmiana samochodu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpnia 2015, 11:31:58 »

No niestety, taka jest charakterystyka praktycznie wszystkich nowych silników 16V (+ zmienne fazy rozrządu) bez turbiny.
Max moment przy ok. 4000 rpm , max moc przy ok. 6000 rpm.

Jeżeli 6 tys dla Ciebie to wysoko to radzę (...) kupić diesla

Tomaszu k - i tylko taką masz radę ?
Koledze z pewnością nie chodziło o chwilowe "podkręcenie" silnika na 6000 rpm tylko o regularną jazdę z takimi obrotami.

A kiedy ty jeżdzisz z obrotami 6000 rpm ?  :o

Bo np. w moim Valvematicu wygląda to tak:

- jazda po mieście z dozwolymi prędkościami (+10-15 km/h margines błędu) na 4-tym biegu to obroty 2200-3500 rpm
- jazda na "normalnej" drodze (ograniczenie do 90km/h + 10-20 km/h jako margines błędu :) )  na 6-tym biegu to ok. 2500 rpm
- jazda na autostradzie 120 km/h na 6-tym biegu to ok 3200 rpm
- jazda na autostradzie 140-150 km/h na 6-tym biegu to ok. 4200 rpm.

Trochę jeszcze daleko do 6000 rpm , nieprawdaż 

Owszem te obroty czasem wykorzystuję (pewnie z 0,1% ogólnego czasu jazdy) przez kilkanaście sekund podczas wyprzedzania - redukcja do trójki , kręcę do 6000-6500 rpm i włączam 5-ty (a za chwilę 6-ty) bieg więc obroty znowu mam na poziomie 3000-4200 rpm w zależności po jakiej drodze jadę.

No chyba, że ty jeżdzisz po mieście 50 km/h na 2-gim biegu żeby trzymać "stałe" obroty 6000 rpm ?
Jeżeli chcesz wykorzystać moc Max silnika to musisz do tych obrotów silnik zakręcić - jeżeli nie lubi tego robić to lipa. W moim samochodzie do zabawy mam moc Max koło 7tys i jeżeli chcę jechać szybko to z tego korzystam, jeżeli spokojnie to zmieniam biegi koło 2000 obr czy jak tam trzeba. Jeżdżąc aurisem też często kręcę silnik, lub nawet on sam to sobie robi bo cvt Tak dobiera przełożenie że jak wciskam gaz w podłogę to mam taką moc jaką zarządził pedal gazu. W dieslu znowu kręcić nie trzeba ponad 3k bo w naszym ruchu i tak nie ma jak wykorzystać tego zakresu a na ulicy się nie ściągam...

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Sierpnia 2015, 11:43:50 »
Jeżeli chcesz wykorzystać moc Max silnika to musisz do tych obrotów silnik zakręcić

To oczywista oczywistość   :good:

mam moc Max koło 7tys i jeżeli chcę jechać szybko to z tego korzystam

Czyli w mieście cały czas max na 2-gim biegu a na autostradzie max na 4-tym (no może 5-tym)  ?  :laugh:

I myślisz, że wtedy jedziesz szybko ?  :|
Ja w mieście na 4-tym biegu a na autostradzie na 6-tym jadę tak samo szybko tylko z mniejszymi obrotami  :cheesy:

I na dodatek mogę pojechać szybciej od ciebie bo tobie kończą się już obroty (odcinka) a ja mam zapas z 2000-2500 rpm  :good:

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sierpnia 2015, 11:47:23 »
Zmiana map to przyrost mocy max 5-6 km i zmieni się wtedy zakres momentu obrotowego. Co do filtrów sportowych czy jakiś przelotowych wydechów - nic to nie da po za zmianami akustycznymi i ewentualnie negatywnym wynikiem okresowego badania stanu technicznego pojazdu.
Proponuje wrzucenie kompressora w profesjonalnej firmie tuningowej (koszt 10-15 tys zł).

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Sierpnia 2015, 12:39:53 »
rencista dobrze prawi...  :good:
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Sierpnia 2015, 13:10:50 »
Jeżeli chcesz wykorzystać moc Max silnika to musisz do tych obrotów silnik zakręcić

To oczywista oczywistość   :good:

mam moc Max koło 7tys i jeżeli chcę jechać szybko to z tego korzystam

Czyli w mieście cały czas max na 2-gim biegu a na autostradzie max na 4-tym (no może 5-tym)  ? 

I myślisz, że wtedy jedziesz szybko ?  :|
Ja w mieście na 4-tym biegu a na autostradzie na 6-tym jadę tak samo szybko tylko z mniejszymi obrotami  :cheesy:

I na dodatek mogę pojechać szybciej od ciebie bo tobie kończą się już obroty (odcinka) a ja mam zapas z 2000-2500 rpm  :good:
Czy masz jakieś problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Jak trzeba szybko to kręcę, jak nie trzeba to nie kręcę - prościej się już nie da...

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Sierpnia 2015, 13:11:55 »
Zmiana map to przyrost mocy max 5-6 km i zmieni się wtedy zakres momentu obrotowego. Co do filtrów sportowych czy jakiś przelotowych wydechów - nic to nie da po za zmianami akustycznymi i ewentualnie negatywnym wynikiem okresowego badania stanu technicznego pojazdu.
Proponuje wrzucenie kompressora w profesjonalnej firmie tuningowej (koszt 10-15 tys zł).
Problem w tym że profesjonalnych nie ma w tym kraju, są tylko takie co robią dobre wrażenie (więcej kasy z tego).

Offline kolnaki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Sierpnia 2015, 17:47:42 »
Szanowni,
Dziękuję za szybką reakcję. Jest kilka wątków przez Was poruszanych. Odpowiem w punktach:
1. Przesiadka z Saaba rzeczywiście daje silne wrażenia ale bez przesady, nie jest źle. Wbrew pozorom silnik 1.6 jest całkiem dynamiczny. Miałemm super wrażenia bo go "stjuningowałem" i szedł jak burza. Nie wiele podkręciłem ale jakieś 15%. Więc do 100 km/h miał z +- 8/9 sek. Stąd moje pytanie o tuning.
2. 6 tys obrotów w Auris jest w zasadzie nieosiągalny bo powyżej 6 tys jużjest "czerwony" obszar i pewnie komputer odetnie. Zależałoby mi na uelastycznienie na starcie. Tutaj Aurisowi trochę brakuje (tak mam odczucie). Więc jeśli się udało w dieslu to pewnie i w benzynie to troszkę da radę. Robiłem to w Alta Racing na Woli (Nie jest to reklama. Nie zamierzam polecać, w żadnym wypadku. Była to modyfikacja mapy a nie jakieś czipy. Działało.)
3. Zapomnieliście odnieść się do tuningu mechanicznego - filtr powietrza sportowy - niewyminialny, metalowy. Czyści i oliwi się go tylko.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Sierpnia 2015, 18:23:23 »
Ale filtr w 99,99999% przypadków poprawi zakres wysokich obrotów a pogorszy niskich. Po to ten fabryczny wygląda tak dziwne i jest długi żeby silnik jak najlepiej jechał z niskich obrotów bo tego się oczekuje na codzień. Jeżeli chcesz jechać z niskiego zakresu obrotów lepiej to potrzebujesz więcej momentu obrotowego, co najłatwiej uzyskać w silniku wolnossacym porostu zwiedzając jego pojemność. W aucie z doładowaniem jest dużo dużo prościej...

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Sierpnia 2015, 19:26:09 »
Zapomnieliście odnieść się do tuningu mechanicznego - filtr powietrza sportowy - niewyminialny, metalowy. Czyści i oliwi się go tylko.
Założysz taki sportowy filtr do aurisa, zaoliwisz go, to zaraz ci padnie przepływomierz bo jest on grzany. Filtr na mocy nic nie da!
Jedyny normalny silnik toyotowski to 1,8 133km dual vvt-i gdzie 90% momentu obrotowego jest dostępne od 2000 obr/min.
Cytat:
"Nowością w porównaniu do Toyot z silnikami o podobnej pojemności jest system zmiennych faz rozrządu zaworów ssących i wydechowych, który w dużej mierze wpływa na przebieg krzywej momentu obrotowego. Ta ważna dla sportowej jazdy krzywa osiąga swoje maksimum na poziomie 172 Nm przy 4400 obr./min, ale w zakresie od 2000 do 6000 obr. dostępne jest aż 90 % momentu obrotowego. Moc maksymalna 98 kW osiągana jest przy 6500 obr./min, a ogranicznik obrotów ingeruje niedługo później, bo przy 6500 obr."

http://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/toyota-yaris-ts-pierwsze-wrazenia/t6n4s
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2015, 19:39:21 wysłana przez rencista »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Sierpnia 2015, 19:50:58 »
Jedyny normalny silnik toyotowski to 1,8 133km dual vvt-i gdzie 90% momentu obrotowego jest dostępne od 2000 obr/min.

Valvematic ma prawie taki sam przebieg (jedynie ma lepszą góre)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl