Autor Wątek: Licznik przebiegu km w Starletce  (Przeczytany 3406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

davide

• Gość
Licznik przebiegu km w Starletce
« dnia: 03 Kwietnia 2005, 10:22:22 »
Mam mały problem w mojej starletce, a mianowicie główny licznik przebiegu km zatrzymał sie w pozycji 099999 km, i nie chce przskoczyć dalej, zrobiłem już ponad 60 km, a on dalej stoi w miejscu.
Słychać jakby coś tam chciało przeskoczyć, ale nie może, przy każdym przejechanym kilometrze koncówka liczb podnosi sie o drobinkędo góry ale zaraz po chwili wraca na pozycję099999.

Proszęo jakieś opinięna ten temat

Pozdrawiam Dawid z Białegostoku

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
    • zdjęcia...zdjecia...zdjęcia...
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2005, 17:56:54 »
Dawid zajmij siętym jak będziesz autko sprzedawał...:)
Będzie miało miejszy przebieg...

damian

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwietnia 2005, 22:12:26 »
Davide cóż moge powiedzieć!Proponuje podjechać do ASO Toyoty,bądż znajomego warsztatu,jesłi sam nie chcesz,i niech to sprawdzą!Napewno to drobiazg!!!,i usuną na miejscu!Co do Opini SZTYSTACKA!!!!---to uczciwość też jest ważna!!!,a samochodu to bym od niego nie kupił!!!Pozdrawiam! :D

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwietnia 2005, 23:10:56 »
Powinienem sięzaczerwienić... :oops:
ale w sumie, to trzeba patrzeć na to realnie:
-nie cofasz sobie specjalnie licznika
-czasem sięzdarza awaria zegara(i nie wiem czy nie będzie tak w tym przypadku) której koniecznością jest wymiana w/w części - zegary nie zawsze są rozbieralne:(
-kupując inny zegar, nawet używany nie trafisz tak w przebieg jak miałeś (przynajmniej mi sięto nie trafiło, a w każdym z moich poprzednich autek byl wymieniany- trabant, wartburg i maluch )
-W ilu samochodach masz wymieniane zegary ze względu na Tuning? Albo dl tego że ten ma obrotomierz a twój nie? I co? Będziesz sprzedawał i powiesz: Panie on ma inny przebieg niż jest faktycznie- tak?
- albo załóż mu inny rozmiar opon-przebieg sięjuż nie będzie zgadzał...

Jednym słowem:
Jak przy kupnie auta patysz tylko na przebieg to możesz sięnizle przejechać...
PS na allegro jest 20-letnia starletka z przebiegiem 80 tyś...:)

A poza tym
Jeszcze nigdy nie udało mi sięsprzedać żadnego samochodu:( wszystkie poszły na części , tak że i tak nie miałbyś szans kupić ode mnie autka :)

damian

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Kwietnia 2005, 22:13:27 »
Szfystack nie bierz tego tak dosłownie!pewno,że nie sam przebieg jest ważny,i nie tylko na to zwracam uwage!!!Jest to jednak element istotny,i gdy widze fure,z przebiegiem na blacie 80koła,a kierownica,lewarek wyświstany daje to do myślenia!,co do innego rozmiaru opon to myśle,ze przekłamania nie są tak wielkie,by były istotne!Choć dokładnych danych nie znam!Prawda taka,że jak wymiwnisz zegary,czy to ze względu na tuning,czy awarie!,musisz sięliczyć, z tym,że przebieg auta przy odsprzedaży może być negowany!!!Pozdrawiam :D

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Kwietnia 2005, 23:28:39 »
Damian,
Wielkośc opon ma znaczenie!!!
np. Twoje aluski 185/65/14 mają są większe od standartowych o ponad 3 cm i oszukują o ponad 5%.
Przy 100000 km. błąd jest rzędu 5 - 6 tyś.
Jeśli to dla ciebie jest mało.... :?:
poza tym oszukuje Ci zegar. Załóżmy że masz na zegarze 150km/h, łapią Cięna radar, a tam nie 150 a prawie 160 :bnono
Nic tylko sięza kieszeń złapać :(

PS. Twój post mnie trochęugryzł,  :? a ja swój (pierwszy post) potraktowałem z przymróżeniem oka...

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Re: Licznik przebiegu km w Starletce
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwietnia 2005, 16:39:51 »
Cytat: davide
Mam mały problem w mojej starletce, a mianowicie główny licznik przebiegu km zatrzymał sie w pozycji 099999 km, i nie chce przskoczyć dalej, zrobiłem już ponad 60 km, a on dalej stoi w miejscu.
Słychać jakby coś tam chciało przeskoczyć, ale nie może, przy każdym przejechanym kilometrze koncówka liczb podnosi sie o drobinkędo góry ale zaraz po chwili wraca na pozycję099999.

Proszęo jakieś opinięna ten temat

Pozdrawiam Dawid z Białegostoku

Możliwe ze były kręcone zegary czasem tak sie zrobi jak robia to nie fachowo. Jeżeli nie było zadnej takiej interwencji to serwis powinien to usunąć bez wiekszych problemów. Spróbuj jeszcze rozebrać i przedmuchać może cos sie dostało.
BMW E46 320d
Mini Cooper

damian

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Kwietnia 2005, 21:59:31 »
Szfystack!!!Cóż,przepraszam kolego,że uraziłem cięmoim postem!Nie miałem tego w zamiarze.Co do opon,i przekłamań,to jak sądze działa to na moją niekożyść,gdyż zarówno licznik kilometrów,jak i prędkościomierz zawyrzają wskazania!!!Wiec kiedyś przy odsprzedaży może usłysze-Nie wygląda na tyle kilometrów!!!,a tym sięnie będe martwił!!!Opony zmienie na zamienniki 185/55/14,tylko kaske musze dozbierać!Dzięki za informacje!!!Pozdrawiam!!!

sudaro

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Kwietnia 2005, 12:59:25 »
Ja miałem tak z "małym" licznikiem. Zatrzymał mi sięna 9 i nie chciał dalej tylko przeskakiwał na tej cyfrze.W moim przypadku było łatwo bo skasowałem i juz jest ok.
Tak więc może i u ciebie trzeba go jakoś delikatnie poruszyć  i  pójdzie.

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Kwietnia 2005, 01:42:41 »
Damian,jesli o mnie chodzi to już ok.przeszło mi i sięnie gniewam :), ale co do opon to sięmylisz...
opony 185/65/R14 o których pisałeś w innym temacie po każdych przejechanych 100km. będą pokazywały 105,69km, natomiast na tych oponach które tutaj podałes kazde przejechane 100km to niecałe 99,5km na zegarze...
także tutaj różnica jest już znikoma

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwietnia 2005, 11:41:21 »
serwis powinien to zrobić, jeśli nie chcesz iść w koszty - to zdemontuj zegar, i przestaw jedynkę(trzeba bardzo ostrożnie i dleikatnie) - przyczyną jest najprawdopodobniej jeden ząbek w trybiku wyłamany - ktoś już musiał "chrzcić" ten licznik. Jesli po przestawieniu nie ruszy - do wymiany ślimak napędowy (coś przystawiło przy 999999 i sięzerwał) możesz wymienić cały licznik, lub sam ślimak (szrot - będzie taniej), ale jak siępodnosi i próbuje przeskoczyć - przestawienie na jedynkępowinno pomóc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl