Autor Wątek: Auris 1.6 2010 brak mocy  (Przeczytany 19688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Berni

• Toyot Leżący
  • *
Auris 1.6 2010 brak mocy
« dnia: 04 Sierpnia 2015, 23:04:02 »
Mam problem z Aurisem 1.6 2010r 132KM przejechane 87tys. Stracił jakby to napisać moc a może bardziej moment obrotowy. Najpierw jakiś pół roku temu szarpał przy ostrzejszym ruszeniu ale nauczyłem się operować sprzęgłem i jakoś jeździłem. Byłem z tym w serwisie (niezależnym) i nic nie stwierdzili a że auto miałem wtedy od miesiąca to uznałem, że Toyota tak ma i już ..... Jakiś miesiąc temu przestał mi normalnie przyśpieszać zawłaszcza na wyższych biegach - przez kilka dni miał jakby przebłyski. Coś go tłumiło momentami a potem było wszystko normalnie. Od dwóch tygodni brak "przebłysków mocy"  i jeździ jak 1.2 nie jak 1.6. Może ktoś miał podobnie i wie co to jest? Proszę pomóżcie bo w serwisie nie mają pojęcia co to jest bo błędów na komputerze brak. A i szarpania przy ruszaniu już nie ma (pewnie z powodu braku mocy).
A miało być tak pięknie ...

AurisBeast

• Gość
Odp: Auris 1.6 2010 brak mocy
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpnia 2015, 00:01:48 »
Cięzka sprawa. Szacun dla tego co to rozpracuje. I właśnie tacy ludzie powinni pracować w Toyocie. Od siebie tak: a może jakiś program dozujący mieszankę czy jak ?
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2015, 00:03:59 wysłana przez AurisBeast »

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpnia 2015, 07:14:22 »
Ja bym zaczął od sprawdzenia drożności układu wydechowego...
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2015, 07:44:02 »
Pierwsza rzecz to sprawdzenie komputera czy nie ma żadnych błedów. Po drugie filtr powietrza i paliwa. Po trzecie sprawdziłbym ewentualnie wymienił świece. Zakładam że z paliwem wszystko wporządku. Czy ten problem występuje na wyższych biegach (większe obciązenie dla silnika) czy na niższych też? Czy samochód szarpie podczas przyśpieszania czy tylko wolniej przyśpiesza? Ale cały czas równo tylko że wolniej. A może to wina sprzęgła? Nie ślizga się biegi wchodzą bez zgrzytania i bez żadnych problemów?. Chamulec nie jest zaciągnięty. A może zacisk chamulcowy się nie cofnął i cały czas któreś koło chamuje.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2015, 07:46:00 wysłana przez artur84 »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sierpnia 2015, 07:59:11 »
Sprawdzałeś filtr powietrza ?
Albo może przepływomierz (brudny , obluzowana wtyczka) ?

Offline Berni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Sierpnia 2015, 10:36:20 »
Ja bym zaczął od sprawdzenia drożności układu wydechowego...
Mechanik sprawdzał zatykając ręka wydech mówił że tu nie ma problemu. Jest jakiś inny sposób sprawdzenia wydechu?

Offline Berni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpnia 2015, 10:40:01 »
Sprawdzałeś filtr powietrza ?
Albo może przepływomierz (brudny , obluzowana wtyczka) ?
Fltr powietrza i świece od razu wymieniłem.  Przepływomierz był odkręcany i przedmuchiwany. Niestety nic to nie   dało :(.

Offline Berni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sierpnia 2015, 10:52:16 »
Pierwsza rzecz to sprawdzenie komputera czy nie ma żadnych błedów. Po drugie filtr powietrza i paliwa. Po trzecie sprawdziłbym ewentualnie wymienił świece. Zakładam że z paliwem wszystko wporządku. Czy ten problem występuje na wyższych biegach (większe obciązenie dla silnika) czy na niższych też? Czy samochód szarpie podczas przyśpieszania czy tylko wolniej przyśpiesza? Ale cały czanajwyżej 160 i to na odctylko że wolniej. A może to wina sprzęgła? Nie ślizga się biegi wchodzą bez zgrzytania i bez żadnych problemów?. Chamulec nie jest zaciągnięty. A może zacisk chamulcowy się nie cofnął i cały czas któreś koło chamuje.
No właśnie od komputera serwis zaczął.  Błędów "niestety" brak. Ogólnie silnik jest słabszy tak jak napisałem zachowuje sie jak 1.2 nie jak 1.6 co objawia się tym że na niskich biegach jeszcze jakoś przyspiesza ale po wrzuceniu 5 lub 6 to nawet najmniejsza górka powoduje brak wzrostu prędkości przy gazie wcisnietym w podłogę przy prędkościach okolo 90-100. Na autostradzie próbowałem go rozpędzić do maksymalnej i nie załadowany samochód na 6 biegu  jechał mi najwyżej 160 po redukcji na 5 bieg dobiłem po kilku kilometrach do 180.

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Sierpnia 2015, 11:28:35 »
po tym opisie, to można podejrzewać ślizgające się sprzegło :o Miałem tak w Peugeocie 306 i po wymianie sprzęgła było ok.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Sierpnia 2015, 12:00:23 »
Ile sprzęgło w ASO do Aurisa kosztuje z usługą ? Oby to nie był oto :(

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Sierpnia 2015, 17:02:31 »
Gdyby sprzęgło ślizgało to wchodziłby na obroty podczas jazdy. Tam jest pedał gazu na lince czy potencjometrze? Może się linka obluzowała i nie otwierasz całej przepustnicy.
Warto też pojeździć z komputerem i sprawdzić odczyt sondy lambda. Uszkodzona sonda nie zawsze pokazuje błąd w raporcie. Trzeba to sprawdzić tylko podczas jazdy.

Offline Berni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Sierpnia 2015, 23:23:30 »
Gdyby sprzęgło ślizgało to wchodziłby na obroty podczas jazdy. Tam jest pedał gazu na lince czy potencjometrze? Może się linka obluzowała i nie otwierasz całej przepustnicy.
Warto też pojeździć z komputerem i sprawdzić odczyt sondy lambda. Uszkodzona sonda nie zawsze pokazuje błąd w raporcie. Trzeba to sprawdzić tylko podczas jazdy.
Dokładnie tak, sprzęgło jest w porządku mechanik jeździł i stwierdził, że nie ślizga się (to też podejrzewał). Pedał gaz muszę sprawdzić bo nie mam pojęcia czy jest potencjometr czy linka - dzięki za trop.  Z tą sondą lambda to faktycznie też trzeba spróbować tylko pewnie znowu będą chcieli kasę za podłączenie  :-(

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Sierpnia 2015, 08:48:00 »
qrcze - rencista - nie mieszaj - linka w valve ?

Tam nawet nie ma normalnej przepustnicy a ty wyskakujesz z linka.

Berni - bez diagnostyki na testerze toyoty nie ma co gdybac.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Sierpnia 2015, 09:10:16 »
Szarpanie mogło mieć przyczynę właśnie w nieumiejetnym operowaniu sprzeglem. Ono łapie bardzo wysoko i jak zdejmiesz noge za szybko, to szarpie. Na jedynce dość mocno a im wyższy bieg tym mniej się to odczuwa. Ja tez po przesiadce z D4D mialam na początku z tym problem ale w końcu się dogadalismy i juz nie szarpie.  Mój valve pod górę na szostym biegu tez jedynie potrafi utrzymac predkosc przy 100km/h i swieci shift down. Na piątce przy tej samej predkosci i średniej gorce predkosc tez wzrasta bardzo powoli, ale shift nie swieci.  Jak chce przyspieszac pod górkę jadac stowka to musze wrzucic 4, wtedy dopiero ciągnie jak trzeba. Przy 5 i 6 i prędkości 100 km/h obroty sa za niskie i nie wystarcza mocy. Juz bym Ci odpisala ze to normalne w valve ale dziwią mnie te wcześniejsze przebłyski. .. to moze i w moim cos nie tak z mocą?  Choc nie sądzę,  od nowości tak ma.
edit: teraz doczytalam ze rocznik 2010 czyli masz aurisa 1,  wiec porownanie nie jest adekwatne.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2015, 09:23:53 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline Berni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Sierpnia 2015, 21:35:16 »
Szarpanie mogło mieć przyczynę właśnie w nieumiejetnym operowaniu sprzeglem. Ono łapie bardzo wysoko i jak zdejmiesz noge za szybko, to szarpie. Na jedynce dość mocno a im wyższy bieg tym mniej się to odczuwa. Ja tez po przesiadce z D4D mialam na początku z tym problem ale w końcu się dogadalismy i juz nie szarpie.  Mój valve pod górę na szostym biegu tez jedynie potrafi utrzymac predkosc przy 100km/h i swieci shift down. Na piątce przy tej samej predkosci i średniej gorce predkosc tez wzrasta bardzo powoli, ale shift nie swieci.  Jak chce przyspieszac pod górkę jadac stowka to musze wrzucic 4, wtedy dopiero ciągnie jak trzeba. Przy 5 i 6 i prędkości 100 km/h obroty sa za niskie i nie wystarcza mocy. Juz bym Ci odpisala ze to normalne w valve ale dziwią mnie te wcześniejsze przebłyski. .. to moze i w moim cos nie tak z mocą?  Choc nie sądzę,  od nowości tak ma.
edit: teraz doczytalam ze rocznik 2010 czyli masz aurisa 1,  wiec porownanie nie jest adekwatne.
W twoim może też być coś nie tak. Gdybym ja takiego kupił to bym myślał że tak musi być i jeździł nim do emerytury i jeszcze wnukowi podarował. Nawet mechanik dopóki nie wyjechał na trasę mówił że wszystko jest w porządku. No niestety nie jest bo mam jeszcze drugie auto które było od Aurisa wonniejsze jak go kupiłem ... a teraz jak się przesiądę to jakbym do bolida F1 wsiadał.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl