Autor Wątek: Problem z oświetleniem kabiny przy otwarciu drzwi.  (Przeczytany 13733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eberian

• Prawie Toyot
Problem z oświetleniem kabiny przy otwarciu drzwi.
« dnia: 21 Sierpnia 2015, 14:20:44 »
Witam serdecznie.
Temat już był poruszany, jednak w żadnym poście nie znalazłem informacji pozwalających na usunięcie usterki.
Problem dosyć znany: przy otwarciu drzwi zaświeca się kontrolka na desce, jednak oświetlenie kabiny w pozycji DOOR nie załącza się. Sprawdziłem elektryczną część oświetlenia i do lampki nie dociera sygnał sterujący oświetleniem (w przypadku tego rozwiązania jest osobny przewód, który podaje "-" przy otwartych drzwiach zamykając obwód).
Postudiowałem temat i za sterowanie tym oświetleniem odpowiada element o nazwie "Relay Integration Unit", który jest umiejscowiony przy skrzynce bezpiecznikowej z lewej strony. Przy wymianie żarówki lubi się zrobić zwarcie i ponoć wypala się tam rezystor. Da się to naprawić lub wymienić.
W związku z tym mam pytanie. Czy ktoś z Was wymieniał ten element ? Z tego co zauważyłem to u mnie schowany jest za skrzynką bezpiecznikową. Nie mam pojęcia jak to wyjąć nie uszkadzając niczego przy okazji. Myślałem o demontażu osłony pod kierownicą, ale też nie mam pomysłu jak się do tego dobrać.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie, opis lub zdjęcia z demontażu tego elementu ? (Dodam, że posiadam Corollę Verso 2005r. 2.0 D-4D).

Z góry bardzo dziękuję za info w tej sprawie.

Offline grosiu

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Problem z oświetleniem kabiny przy otwarciu drzwi.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2015, 22:54:22 »
Witam.
Poradziłeś sobie z tym oświetleniem w kabinie i wymieniłeś ten rezystor w tym module "Relay Integration Unit" ? Jaki symbol ma ten moduł?

Offline eberian

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2015, 23:14:33 »
Niestety z powodu braku garażu, kiepskiej pogody i braku pomysłu jak wyjąć skrzynkę bezpiecznikową problem dalej mnie dotyczy :(

Offline adblock

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2015, 14:27:56 »
Bezpiecznik przy pedałach obok gniazda OBD cały??
Diagnostyka Toyota, kodowanie wtryskiwaczy. TANIO. Kontakt na PW

radek0684

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Stycznia 2016, 09:04:17 »
Witam Panowie, czy ktoś z was rozwiązał problem z oświetleniem wnętrza, mam ten sam problem co autor wątku, który u mnie wystąpił (po zwarciu przy wymianie żarówki w podsufitce). Za nic nie mogę zlokalizować tego modułu RELAY INTEGRATION, czy ktoś z Was byłby tak uprzejmy i wstawił tutaj jakiś link z alledrogo z tym konkretnym modułem? Czy może sam moduł jest rozbieralny i da się go naprawić we własnym zakresie? Czy jest on taki sam w Pb i ON? Proszę o pomoc bo jest to bardzo denerwujące o tej porze roku jak szybko robi się ciemno  :-(

Offline tjsz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lipca 2017, 18:02:56 »
Alo.
Odgrzewam bo problem przez nikogo jeszcze nie został rozwiazany.
Macie jakies pomysly? Jak wyjac skrzynke bezpiecznikow, co naprawić lub wymienić?
Wiem ze skrzynki z wersji przedlift sa inne i znacznie tansze. Ja mam wersje pozne 2007.
Pozdrawiam
Pozdrawiam - TOmcio

Offline tomsi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwietnia 2020, 10:15:29 »
Witam,
mam ten sam problem w Corolla Verso z 2004 roku. Nie świecą mi się lampki (przód i tył) wewnątrz kabiny przy otwarciu drzwi. Po przełączeniu na ON jest wszystko dobrze. Co można sprawdzić jeszcze? Nie mogę znaleźć tego modułu co steruje tym oświetleniem. Jak można go sprawdzić?

Offline GJMPTW

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Opel
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopada 2023, 09:21:30 »
Za oswietlenie kabiny
radio
konteolke otwartych drzwi
kontrolke swiatel drogowych
brzeczek otwartychdwzwi na swiatlach
Odpowiada niebieski bezpiecznik ktory znajduje sie w skrzynce w komorze silnika.
Modyfikuj wiadomość

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl