Autor Wątek: Umiejscowienie wzacniacza  (Przeczytany 3918 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline certino

• Toyot Leżący
  • *
Umiejscowienie wzacniacza
« dnia: 24 Sierpnia 2015, 08:02:55 »
Witam

Będę instalował wzmacniacz audio o wymiarach mniej więcej 300x230x50 mm. Gdzie polecacie miejsce na ten wzmak?
Póki co myślałem aby go wsadzić pod siedzenie pasażera, zamiast tej wysuwanej półeczki, ale trochę mi się nie widzą te ruchome przewody, które będą ciągle nękane poprzez przesuwanie fotela. Chciałbym też zachować jak największą funkcjonalność bagażnika, dlatego nie założę go jak poprzednim aucie na oparciu tylnej kanapy. Auto to auris z 2008 roku.

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Umiejscowienie wzacniacza
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2015, 17:08:58 »
Polecam przykręcić wzmacniacz do skrzyni basowej z boku lub od tyłu. Musisz brać pod uwagę że im krótsza długość przewodów zasilających tym lepiej a zwłaszcza długość masy.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2015, 20:11:21 »
Nigdzie nie jest napisane, że kolega przewiduje skrzynkę basową. Pod siedzeniem jest dobrą opcją, pamiętaj tylko o dobrym zabezpieczeniu przewodów, najlepiej peszlami.

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2015, 22:37:13 »
ja mam w kole zapasowym, ale nie wiem czy 30 cm wejdzie musiał byś zmierzyć.
o tak:

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline certino

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpnia 2015, 08:00:23 »
Dzięki za podpowiedzi. W planach jest wzmak 4 kanałowy, dwa kanały na przednie drzwi, dwa w mostku n woofer. Niestety fabryczne radio ma tak słabą końcówkę mocy, że helixy marnie na niej grają. Dlatego też zdecydowałem się na wzmacniacz. Z radia wyciągnę sygnał z procesora dźwięku i powinno śmigać. Z umieszczeniem pod siedzeniem boję się jednej rzeczy. Jak przeżyją przewody przesuwanie siedzenia ...

Offline hertz2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Sierpnia 2015, 12:22:46 »
Z radia wyciągnę sygnał z procesora dźwięku i powinno śmigać
Rozumiem że chcesz wyciągnąć sygnał cyfrowy i podać go do procesora i dopiero do wzmacniacza?
Czy też chcesz wyciągnąć przewody do podłączenia wzmacniacza?
Pierwsza metoda lepsza lecz trzeba się liczyć z bardzo dużymi kosztami.
Jeśli chcesz wybrać drugą metodę to nie lepiej i łatwej jest zastosowanie jakiegoś lepszego konwertera HI LOW ja przynajmniej tak miałem zrobione użyłem Helix AFC.

Offline certino

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sierpnia 2015, 19:38:19 »
Sposób drugi. Robiłem już tak w oplach - wyciągałem sygnał z przed końcówki mocy i puszczałem na wzmak. Podobno z konwerterów jest gorszy sygnał jakościowo.

Offline hertz2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sierpnia 2015, 07:12:10 »
Podobno z konwerterów jest gorszy sygnał jakościowo

To źle myślałeś / słyszałeś - wystarczy poczytać na forach związanych z tematyką car audio.
Tylko tak jak mówiłem jeśli konwerter to coś z wyższych modeli uznanych producentów (Genesis-a, Helix-a, Audio System-a) podstawowych modeli nie polecam.

Offline certino

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sierpnia 2015, 07:31:57 »
Tzn, że muszę się doedukować w temacie. A jak wygląda sprawa z wejściami high input bezpośrednio we wzmaku ? Jak jest z jakością tego ustrojstwa ?

Offline hertz2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sierpnia 2015, 11:43:18 »
Sam osobiście nie miałem w ten sposób podłączonego wzmacniacza poprzez Hi low.
Sądzę lecz pewien nie jestem że będzie to podobnie wyglądać jak z konwerterami - tanie są marnej jakości.

Ja osobiście zmieniłem radio na Pioneer-a DEH-P88RS2 (aktywka i czasy)  i mogę powiedzieć że dopiero teraz jestem usatysfakcjonowany z grania.

Offline certino

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Sierpnia 2015, 13:27:02 »
Dzięki wielkie za rozjaśnienie tematu. Jeszcze zapytam. Do przejścia kablem z komory silnika do kabiny jest jakieś rozsądne miejsce czy trzeba ostro rzeźbić ?

Offline hertz2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Sierpnia 2015, 08:09:44 »
Ja nie znalazłem żadnego przepustu do którego mógłbym się podpiąć - także został tylko ten brutalny sposób i zastosowanie gumowej przelotki co by kabla zasilającego nie rozcięło o blachę.

Offline jedrul

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Sierpnia 2015, 17:12:31 »
Nad pedałem gazu jest gumowa przelotka,od strony komory z przelotki wystaje taki cycek, obcinasz go i masz 5mm otworu.Ciągłem tam przewody z akumulatora do bagażnika w celu zasilania gniazda zapalniczki.

Offline certino

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Sierpnia 2015, 20:04:33 »
Super, dzięki wielkie :)

Offline certino

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Września 2015, 10:58:41 »
Wzmacniacz ostatecznie poszedł do bagażnika. Z radia wyciągnąłem sygnał sprzed końcówki mocy filtrując go kondensatorami. Jedyny minus to puknięcie przy włączaniu. Ale nie jest mocne i da się z tym żyć. Wzmacniacz crunch gpx1000.4 zasila helixy w wygłuszonych drzwiach przednich i woofer excursion sx-8s4 w obudowie koło 9 litrów. Całość gra bardzo dobrze. Dziękuję wszystkim za pomoc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl