Autor Wątek: wyłącznik czujników parkowania  (Przeczytany 16839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciejh

• Toyot Leżący
  • *
wyłącznik czujników parkowania
« dnia: 25 Sierpnia 2015, 17:18:22 »
Witam
Przed wyjazdem na wakacje zainstalowałem hak na potrzeby bagażnika rowerowego. Niestety nie posiadam wyłącznika tych czujników i każde cofanie z takim bagażnikiem to jedne wielkie pikanie :/  Widziałem na allegroszu ;) tylko nie wiem do czego  go podłączyć. Czy jest jakiś schemat do zamontowania takiego wyłącznika?
Pozdrawiam
Maciej
Auris 2.0 D-4D DPF 126 2009

Offline hazet3

• Toyot Leżący
  • *
Odp: wyłącznik czujników parkowania
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sierpnia 2015, 18:49:46 »
Witam
A  nie masz wyłącznika w panelu przy lewarku zmiany biegów ?

Offline maciejh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2015, 08:10:17 »
A panel o którym piszesz nie jest tylko w automatach?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpnia 2015, 10:19:36 »
wyłącznik pownien znajdować się w bagażniku po drugiej stronie zdeżaka, gdzieś koło zaczepu klapy bagażnika

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpnia 2015, 08:37:31 »
czujniki oryginalne akcesoryjne czy dokładany shit?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Hornet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2015, 00:45:45 »
Witam

Wiecie może jakie czujniki parkowania (tylko tył) dodatkowo montuje ASO?
Znalazłem ostatnio takie coś: http://www.valeoservice.com/html/poland/pl/produits.focusdetail.php?wid=5488457234A150689B91A7 i zastanawiam się nad wymianą, szczególnie interesująco przedstawia się funkcja KEEPER  :good:

Czy takie instalacje warto zlecać ASO?

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpnia 2015, 14:44:12 »
Polecam czujniki parkowania Valeo, mam takie w corolli od 6 lat działają bez najmniejszego problemu.
Ja zleciłem montaż w firmie serwisującej Toyoty, za robotę wzięli 2,5 raza mniej niż chciało ASO.

Offline maciejh

• Toyot Leżący
  • *
wyłącznik czujników parkowania
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Września 2015, 20:52:28 »
Wyłącznika jako takiego nie znalazłem ale za to przyjrzałem się głośniczkowi do którego  podpięty jest kabelek, który można wypiać...

PS. Skoro mam już zainstalowane czujniki, które działają i spełniają swoją funkcje to za rady typu kup taki czujnik bądź inny dziękuje ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2015, 20:55:21 wysłana przez maciejh »

Offline patataj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Września 2015, 21:25:46 »
Wyłącznika jako takiego nie znalazłem ale za to przyjrzałem się głośniczkowi do którego  podpięty jest kabelek, który można wypiać... PS. Skoro mam już zainstalowane czujniki, które działają i spełniają swoją funkcje to za rady typu kup taki czujnik bądź inny dziękuje ;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kilka lat temu montowałem samodzielnie hak. Miałem oryginalne czujniki cofania (montowane w ASO - moim zdaniem niechlujnie jeśli chodzi o montaż elektryczny). Zamontowałem również włącznik/wyłącznik po prawej stronie w bagażniku w plastiku, w rejonie tego modułu i brzęczyka. Nie pamiętam już , który kabel przeciąłem by wpiąć włącznik, ale nic nie stoi jak przetniesz jeden przewód od tego brzęczyka i wepniesz włącznik/wyłącznik. Na marginesie muszę powiedzieć, że sporadycznie go używam bo jak kiedyś zapomniałem włączyć to byłem zdziwiony, że cofam a tu nic nie brzęczy, chociaż byłem blisko przeszkody. Tak  więc rzadko z niego korzystam. Cały moduł czujników znajdował się powyżej lewarka a więc trzeba było zdjąć plastiki i obicie częściowo z prawej strony bagażnika, Auris I.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl