Autor Wątek: Hamulce żyją własnym życiem  (Przeczytany 1360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dib

• Początkujący
Hamulce żyją własnym życiem
« dnia: 27 Sierpnia 2015, 14:21:12 »
Witam !

Kupiłem Corolle Verso z 2007 r. 2.2 D4D 177km. Podczas jazdy próbnej odczułem, że hamulce trzymają auto. Pierwsza wersja diagnozy to taka, że pewnie od stania w komisie zapiekły się tulejki w hamulcach i wizyta u mechanika, przeczyszczenie hamulców rozwiąże problem. Jak pomyślałem tak zrobiłem. Jednak nic nie pomogło. Na zimnych hamulcach jest jeszcze w miare OK ale po przejechaniu 3 km i hamowaniu kilka razy, hamulce zaczynają trzymać auto do tego stopnia że nie da się jechać. Przy zmianie biegów auto normalnie hamuje jakby trzymał nogę na pedale. Spalania dochodzą do 17-20 L/100km. Gdy się zatrzymam felgi są gorące i czuć zapach klocków. Po 10 minutowym postoju gdy hamulce się trochę wychłodzą tak jakby odpuszczają i można dalej przejechać kilka kilometrów do kolejnego zacisku hamulców. Kolejnym krokiem było odpowietrzenie układu - nic nie pomogło. Następnie podpięcie pod komputer wyrzuciło błąd pompy ABS. Teraz kilka moich pytań.

1. Czy to rzeczywiście wina pompy ABS ? Żadna kontrolka na desce się nie pali.
2. Nr BOSCHA mojej pompy to 0 265-234-223, na allegro niestety nie znalazłem pompy z takim oznaczeniem, są tylko modele z końcówką 222 zamiast 223. (nr pompy się zgadza 44540-0F020). Czy pompa z oznaczeniem 222 będzie pasowała do mojego auta ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl