Autor Wątek: Klekotanie w silniku podobne do zaworów.Co to może być?  (Przeczytany 60338 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawson

• Gość
Klekotanie w silniku podobne do zaworów.Co to mo¿e byæ?
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Lipca 2005, 12:19:01 »
hihihi teraz to juz nic nie wiem

dzwonilem do drugiej stacji nieautoryzowanej i nieznajomej i gosc sie smial i powiedzial ze wg niego to po prostu tankuje na gownianych stacjach. powiedzialem mu gdzie i potwierdzil, ze nikt kto sie zna na silnikach tam nie tankuje i wg niego jak zaczne tankowac na shelu to problemy znikna...

czyli wychodziloby ze ECU w corollce jest bardzo dokladnie "ustawiony" na dobre paliwo a jak sie tankuje gorsze to zaczyna sie to spalanie stukowe a zmiana komputera to przytepienie go tak zeby lykal wszystko co sie wleje ??

Czy jest w tym rozumowaniu chociaz troche sensu .. bo moja znajomosc samochodow zaczyna sie i konczy sie na kierowniu ...

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Lipca 2005, 12:19:19 »
U mnie też w takim silniku wystepuje ten objaw, niestety - Rolka ma już 170 kkm i z gwarancji du..a. Jedyne co mogłem zrobić to założyc gaz i teraz spalanie stukowe nie wystepuje. Komputer przesadza z tym wyprzedzeniem zapłonu i dlatego tak siędzieje, dla gazu (105-110 oktanów) nie ma to znaczenia - dlatego na LPG jest cicho.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Lipca 2005, 15:27:20 »
Cytat: pawson
dzwonilem do drugiej stacji nieautoryzowanej i nieznajomej i gosc sie smial i powiedzial ze wg niego to po prostu tankuje na gownianych stacjach. powiedzialem mu gdzie i potwierdzil, ze nikt kto sie zna na silnikach tam nie tankuje i wg niego jak zaczne tankowac na shelu to problemy znikna...

A  Duuupa u nas pb95 jest robione na bazie gownianej ropy rosyjskiej i tak nasz pb98 to jest tak jak pb95 z Niemiec np. :-)
Ja leje byle gdzie PB98 i nic mi nie stuka juz i wszystko gra
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

pawson

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Sierpnia 2005, 15:14:17 »
zatankowalem na shellu vipower racing i oczywiscie nic juz nie stuka (w kieszeni tez...   :?  )

facet z ASO powiedzial na to, ze to normalne i ze tak czy siak to wina komputera i trzeba go wymieniac bo tak sie zawsze w tych modelach robi ... ze zaplon jest ustawiony na zbyt duzo oktanow i przy zwyklej 95 sie wlacza w zlym momencie. i ze wymiana komputera pomoze na 100 %

Wiec pozniej zadzwonilem do innej stacji (nieautoryzowanej lecz polecanej przez ludzi) facet mowi ze komputery sie w tym samochodzie nie psuja i sa OK i ze  pierwsze slyszy zeby wymieniac w takim samochodzie komputer i ze jak zawsze bede tankowal na dobrych stacjach to nie bedzie problemu a jak bede tankowal na zlych to wymiana komputera na pewno nie pomoze ....

NO I CO JA BIEDNY LAIK mam uczynic   :x    :x    :x

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Sierpnia 2005, 15:37:19 »
NO I CO JA BIEDNY LAIK mam uczynic

Przecież sam wpisałeś sobie odpowiedź

jak zawsze bede tankowal na dobrych stacjach to nie bedzie problemu a jak bede tankowal na zlych to

pawson

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Sierpnia 2005, 15:40:09 »
Cytat: Spro-ket

Przecież sam wpisałeś sobie odpowiedź

niestety nie jest to takie proste to co zacytowales to jedna opinia a druga jest z lekka odmienna    :wink:

[Kuba]

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Sierpnia 2005, 09:11:30 »

Zagazuj ;)

pawson

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Sierpnia 2005, 11:00:21 »
Cytat: [Kuba]

Zagazuj ;)

czekam tylko az mi owo neiszczesne pol roku po kupnie w komisie minie i nastepnego dnia wsadzam instalacje

[Kuba]

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Sierpnia 2005, 11:32:46 »
czekam tylko az mi owo neiszczesne pol roku po kupnie w komisie minie i nastepnego dnia wsadzam instalacje

Eeee... a czemu pol roku?

ps
Zartowalem z tym gazem... ;)

Mico11

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Sierpnia 2005, 22:50:37 »
Chlopaki!
Jezdze moja rolka od miesiaca, pojechalem w tym czasie na wakacje i troche sie nia pokrecilem, w sumie 2,5kkm. ma teraz przejechane 150kkm.
Wydaje mi sie ze przed wyjazdem na wakacje silnik chodzil idealnie, za to teraz cos jakby stukalo.
To chyba niemozliwe zeby "popsul" sie w ciagu 2kkm. Z kolei tankuje na neste24 zawsze wiec niby paliwo to samo. Moze to paranoja juz ?

Pozdrawiam,
Mico

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 06 Sierpnia 2005, 02:38:35 »
Ja tez tankuje w 90% na neste i nie mialem jeszcze nigdy problemow :wink:  :wink: a przez 2 tyś km. moze sięwiele zdazyć hihihi :wink:

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Sierpnia 2005, 16:55:48 »
Cytat: Mico11
Moze to paranoja juz ?

To też jest wytłumaczenie   :)
Często szukamy problemów gdy ich tak naprawdęnie ma.

Taka już jest natura ludzka.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Sierpnia 2005, 20:29:18 »
Najlepiej kupic sobie FIAT-a wtedy nie szuka sie problemow bo czlowiek wychodzi z zalozenia ze jak sie cos tlucze to tak ma byc  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

pawson

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Sierpnia 2005, 08:03:24 »
Cytat: Croom
Najlepiej kupic sobie FIAT-a wtedy nie szuka sie problemow bo czlowiek wychodzi z zalozenia ze jak sie cos tlucze to tak ma byc  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Święte słowa ....

ja jako drugie autko mam Mitsubishi Lancer 1988 r. ... i nic nie stuka .... lata 80-te to byly dobre lata dla samochodow :):):)

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Sierpnia 2005, 11:27:49 »
lata 80-te to byly dobre lata dla samochodow

I nie tylko.....:-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl