Autor Wątek: Grzejący się tunel środkowy  (Przeczytany 1999 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin8007

• Toyot Leżący
  • *
Grzejący się tunel środkowy
« dnia: 11 Września 2015, 10:48:01 »
Witam,
Moje auto to Auris 1,6 benzyna, rok prod. 2011. Chciałbym zapytać czy może ktoś spotkał się z problemem nagrzewającego się tunelu środkowego. Najbardziej dotyczy to półki pod drążkiem zmiany biegów i miejsca pod dźwignią hamulca ręcznego (między fotelami). Myślałem, że może problem powstaje kiedy włączone jest ogrzewanie, ale kiedy temperatura ustawiona była na "low" problem też się pojawił. Może to głupie ale zastanawiałem się czy problem nie powstaje od strony układu wydechowego (jakaś nieszczelność powodująca, że gorące powietrze ogrzewa podłogę).

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Grzejący się tunel środkowy
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Września 2015, 10:52:31 »
Musisz zajrzeć pod auto, czy są na miejscu osłony termiczne. Przeważnie przykręca się je w miejscach które nie powinny być narażone na ciepło. jeśli wszystko będzie na miejscu, to nie przejmowałbym się sprawą.

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Września 2015, 17:16:22 »
Nawet Maybach nie ma podgrzewanej podłogi  :grin:
Nie powinna się nagrzewać.

Offline Hornet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Września 2015, 19:08:09 »
A w tym miejscu przypadkiem nie ma skrzyni biegów  :o , nie skończył się olej w skrzyni biegów  :|

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Września 2015, 07:30:31 »
A w tym miejscu przypadkiem nie ma skrzyni biegów

:laugh:  :shock:

Nie, nie ma.
Silnik jest ustawiony poprzecznie,  a skrzynia to taka niewielka "puszeczka" po jego boku (od strony kierowcy) a wszystko razem jest w komorze silnika.

nie skończył się olej w skrzyni biegów

Olej w skrzyni biegów to nie płyn do spryskiwaczy. Nie "kończy się".

Offline marcin8007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Października 2015, 08:43:24 »
Witam,
Byłem u mechanika. Rozebraliśmy kawałek konsoli i nic tam się nie dzieje. Mniej więcej na wysokości miejsca które się nagrzewa znajduje się katalizator. A że ten jest dość spory i mocno się nagrzewa to wygląda na to że oddaje ciepło na podwozie. Dodatkowo osłona termiczna jest dość cienka i ma sporo łączeń w tych okolicach. Wszystko to chyba sprawia że nagrzewa się lekko podłoga. Ale może kiedyś jak będę w ASO to jeszcze o to zapytam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl