Autor Wątek: czy warto kupić Priusa z 2001  (Przeczytany 7049 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
czy warto kupić Priusa z 2001
« dnia: 12 Września 2015, 17:18:52 »
Chciałbym poznać Waszą opinię czy warto generalnie kupić Priusa z 2001, sprowadzony kiedyś tam ze Stanów, teraz ma 200 tys.? To dość stare auto, czy bateria HV da jeszcze radę? Może są tu użytkownicy starych Priusów i mogą coś powiedzieć.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Odp: czy warto kupić Priusa z 2001
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Września 2015, 21:38:44 »
Nie mam starego Priusa, ale obawiam się,  że taki zakup miałby walor czysto kolekcjonerski. Postęp technologiczny sprawił, że pierwsze Priusy to naprawdę muzeum w porównaniu z obecnymi generacjami. W klasycznych samochodach wiek 10-20 lat to (oprócz starzenia się czysto fizycznego samego auta, jak i jego podzespołów /korozja itp./ ) nie jest tak odczuwalny. Silniki się regeneruje, funkcjonuje dość sprawnie rynek części zamiennych. Oprócz designu i elektroniki cała reszta pozostaje w zasadzie niezmienna. Prius to troszkę inna filozofia, a poza tym model z 2001 (do tego wersja amerykańska) to taki "wieloryb w Bałtyku". Totalna egzotyka.

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Września 2015, 21:46:21 »
Dzięki za odpowiedź. Obecnie jeżdżę nową hybrydą i potrzebujemy drugiego auta. Budżet na ten zakup jest jaki jest i mam do wyboru taką właśnie starą hybrydę, albo zwykłego benzyniaka. Rozumiem, że odradzasz mi zakup takiego auta, ale jednak chciałbym poznać opinie kogoś, kto porusza się jeszcze takim właśnie starszym modelem. Dodam, że auto serwisowane w ASO, w poniedziałek sprawdzę historię, no i może dowiem się czegoś o stanie baterii.

Offline Bacaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Września 2015, 16:53:44 »
W ASO sprawdzenie stanu baterii kosztuje chyba 250pln.... może warto to zrobić.

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Września 2015, 17:01:15 »
Jutro to zweryfikuję, ale jestem w kontakcie z osobą, która chciała zrobić taki test w ASO i okazało się, że dla tego rocznika jest to niemożliwe. ASO Kraków Jasnogórska. Tak jak mówię jutro to zweryfikuję.

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Września 2015, 18:11:23 »
Zdaje się, że moduły baterii jakby co pasują z gen.2

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Września 2015, 22:02:44 »
Wiem, że da się wymienić poszczególne cele. Cała bateria w Priusie I ma ich więcej i całej "skrzynki" nie da się po prostu przełożyć z Prius II. Pozostaje jeszcze w razie problemów znaleźć kogoś kto to zrobi, bo sam się nie podejmuje.

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Września 2015, 21:57:21 »
I oto dokonałem kolekcjonerskiego zakupu Priusa z 2001 roku.  :-) Dwa serwisy potwierdziły wersję, że nie da się przeprowadzić pełnej diagnostyki baterii dla tego rocznika, bo akcja przedłużania gwarancji zaczęła się później, w związku z czym brak odpowiedniego softu itd. Jedyne co sprawdzą to ewentualne błędy + mechanika i poproszą o 400zł. Sprawdziłem historię serwisową, przejechałem się trochę po mieście silnik się zatrzymuje i startuje czyli na razie wszystko działa. Powiem nawet, że przyspiesza lepiej niż mój nowy hybrydowy Auris. Ogólnie to auto wzbudza sympatię i jakoś tak przyjemnie jest w środku.

Offline gryzzli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Września 2015, 02:04:35 »
Gratulacje .Ciekawe to co piszesz o przyspieszeniu bo priusy z tych lat to maja ogolnie kiepska dynamike a Ty piszesz ze przyspiesza lepiej niz nowy auris! Nic nie boj o to ze to wiekowy elektryk .Moze Ci pasc albo bateria albo naped skrzyni z elektrycznym silnikiem . Baterie mozesz regenerowac a skrzynia to wydatek rzedu 1500pln .

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Września 2015, 16:59:06 »
Z tym przyspieszeniem to przesadziłem, to bardzo subiektywne uczucie. On po prostu szybciej odpala spalinowy dlatego tak się wydaje. Brak trybów eko, pwr. Pojeździłem nim dzisiaj i wrażenia są pozytywne. Bateria wytrzymała na 15 minut totalnego korka, gdzie toczyłem się na samym elektryku. Potem działała jak start stop, czyli jadę zapala silnik, staję to gasi. Wnętrze jest super, te fotele są szersze niż w Auris i mięciutkie, miejsca w środku jakby więcej. Dobra kończę ten temat, gdyby ktoś kiedyś potrzebował to służę radą.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: prius II
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lutego 2024, 10:06:47 »
Z tym przyspieszeniem to przesadziłem, to bardzo subiektywne uczucie. On po prostu szybciej odpala spalinowy dlatego tak się wydaje. Brak trybów eko, pwr. Pojeździłem nim dzisiaj i wrażenia są pozytywne. Bateria wytrzymała na 15 minut totalnego korka, gdzie toczyłem się na samym elektryku. Potem działała jak start stop, czyli jadę zapala silnik, staję to gasi. Wnętrze jest super, te fotele są szersze niż w Auris i mięciutkie, miejsca w środku jakby więcej. Dobra kończę ten temat, gdyby ktoś kiedyś potrzebował to służę radą.

Jak toyota dalej się trzyma?

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lutego 2024, 11:08:38 »
Nie wiem, bo sprzedałem po 3 latach, z powodu postępującej korozji, nie do opanowania. Kupiłem nowszą hybrydę. Stara miała kilka bolączek z tego co pamiętam, często powtarzał się błąd przy odpalaniu silnika i o dziwo bardzo źle zachowywała się gdy mały akumulator kończył żywot i miał napięcie poniżej 12V. Wtedy często pojawiał się ten czerwony trójkąt śmierci. Pomagało kasowanie błędów. Po wymianie małego aku 12V na nowy było już ok.

Offline leon159

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lutego 2024, 13:49:15 »
Dziś jest jeszcze bardziej kolekcjonerski, co nie znaczy że nie można nim jeździć na co dzień. Przynajmniej po mieście.

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Lutego 2024, 14:04:43 »
Można jak najbardziej jeszcze jak :), o ile blacharka wytrzymała próbę czasu ...

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius I
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lutego 2024, 23:40:18 »
Witam. Jeżdżę Toyotą Prius I XW11  z 2002 roku już rok , ze słabym akumulatorem trakcyjnym HV .  Radzę sobie z takim  jeżdżeniem a kłopoty z tym związane opisuję w moim wątku : Akumulator HV , Pakiety Ni-Mh 7,2 V . Aż sam się dziwię że pomimo tragicznego stanu akumulatora trakcyjnego HV i po poznaniu kaprysów z tym związanych nie obawiam się jeździć obecnie w dalekie trasy i po Warszawie. Nabyłem wiedzę jak naprawiać , regenerować  akumulatory trakcyjne HV samochodów hybrydowych i dla uzyskania małego spalania paliwa już niedługo naprawię , zregeneruję akumulator trakcyjny HV w moim Priusie XW 11. Obecnie mój prius w ogóle nie gasi silnika spalinowego nawet gdy silnik jest rozgrzany a zużywa na trasie 5,5 litra na 100 kilometrów a po Warszawie 7 litrów na 100 kilometrów.  *** Chętnie komuś pomogę w naprawie, zregenerowaniu akumulatora trakcyjnego HV .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl