Autor Wątek: dziwny zgrzyt  (Przeczytany 6881 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

f_enzo

• Gość
dziwny zgrzyt
« dnia: 04 Kwietnia 2005, 20:27:12 »
witam wszystkich, jeżdże AVE 1.8 2004rok, właściwie od nowości podczas ruszania (chyba gdy puszczam sprzęgło) po przejechaniu paru metrów jest słyszalny odgłos coś w stylu potarcia o podłoże, podobny odgłos można usłyszeć gdy włączam zapłon, nie wiem czy to jest normalne ale podczas dalszej jazdy niezależnie od stylu jazdy nic podobnego nie słysze, występuje to tylko bezpośrednio po uruchomieniu silnika. Jeżeli ktoś z Was miał kiedyś podobne wątpliwości to napiszcie
Ps poza tym moja Ave spisuje sie świetnie, co prawda ma przejechane dopiero 3000km ale nic poza wymienionymi lampami (standardowo parowały) żadna z opisywanych usterek opisywanych na forum nie wystąpiła
pozdrawiam Łukasz z Pszczyny

vert

• Gość
dziwny zgrzyt
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2005, 21:07:27 »
Spokojnie, to tylko testowanie ABS i ewentualnie TC i VSC. Wszystkie Ave od 2003 to mają.

f_enzo

• Gość
dziwny zgrzyt
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwietnia 2005, 08:36:00 »
dzieki a już zaczynałem sięmartwić, w zimie jak były głębokie śniegi to sie tym nie przejmowałem  bo myślałem że hacze o śnieg, dopiero jak wiosna sie zrobiła to zacząłem sie zastanawiać.

Adrian

• Gość
dziwny zgrzyt
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Kwietnia 2005, 20:27:15 »
Cytuj (zaznaczone)
Wszystkie Ave od 2003 to mają.

Dziwne :evil: , bo moja '01 też tak ma. Zwracam na to uwagętylko czasami po odpaleniu.

kbielaw

• Gość
dziwny zgrzyt
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2005, 23:01:04 »
Podobnie dzieje sięw mojej Toyocie '98 1,8l. Czasami /bardzo rzadko/ gdy zapalam samochod słyszęzgrzyt.
Pozdrawiam

dylcio

• Gość
Ja tez mam podobny zgrzyt w avensis z '98
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipca 2005, 13:11:58 »
Najczęściej zdarza mi sie usłyszeć  taki zgrzyt podczas cofania na poł sprzęgle. Słychac go od czasu doczasu ale i tak strasznie wkurzajace i tajemnicze! mam nadzieje ze ktos bedzie wiedzial co odpowiada za zgrzytanie !!

sp0rting

• Gość
dziwny zgrzyt
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lipca 2005, 13:27:40 »
Cytat: Adrian
Cytuj (zaznaczone)

Dziwne :evil: , bo moja '01 też tak ma. Zwracam na to uwagętylko czasami po odpaleniu.

po 2001 roku SOLe też tak mają  ABS +VSC :) (z autopsji...Wagon 01' SOL)

dimas

• Gość
dziwny zgrzyt
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipca 2005, 18:36:03 »
Cytat: sp0rting
Cytuj (zaznaczone)

Potwierdzam słowa Sporting'a! Sol 2001r sedan.

Offline McRancor

• Toyot Leżący
  • *
dziwny zgrzyt
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lipca 2005, 10:16:38 »
Spróbujcie coś takiego:
Odpalić samochód w wciśniętym pedałem hamulca (nie musi być mocno) i trzymajcie go, jeśli zgrzyt pojawi siędopiero po chwili od puszczenia hamulca, to znaczy że to autotest układów kontroli hamowania lub dynamiki jazdy. Test nie może być przeprowadzony gdy wciśnięty jest hamulec.

topol

• Gość
dziwny zgrzyt
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lipca 2005, 10:47:26 »
Cytuj (zaznaczone)

Dokładnie to 2.0 SOL ma VSC+TRC   :aslyer    :aslyer    :aslyer

sp0rting

• Gość
dziwny zgrzyt
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipca 2005, 11:03:59 »
Cytat: topol

ale dzwiek pochodzi od pompy ABS ktora jest polaczona ze sterownikami VSC TRC.....etc
przy czym co to tego TRC to bym sie tak nie upierał w 2001r. instrukcja mówi jedynie o VSC....

topol

• Gość
dziwny zgrzyt
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lipca 2005, 11:14:29 »
Cytat: topol

ale dzwiek pochodzi od pompy ABS ktora jest polaczona ze sterownikami VSC TRC.....etc
przy czym co to tego TRC to bym sie tak nie upierał w 2001r. instrukcja mówi jedynie o VSC....

Z tego co wiem, chyba że sięmylę  :wink:  , w Toyocie to był komplet - VSC+TRC.   :adiabelek

sp0rting

• Gość
dziwny zgrzyt
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lipca 2005, 12:07:25 »
a niechby i był :)
zawsze to kolejny bajer :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl