Autor Wątek: Wstawić klimę do mojej Cariny? Możliwe? Gdzie za ile? (F)  (Przeczytany 14975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

toyomen

• Gość
Wstawić klimę do mojej Cariny? Możliwe? Gdzie za ile? (F)
« dnia: 04 Kwietnia 2005, 22:48:53 »
Heja,

Mam Carinke II 93 2.0 Gli i bardzo napaliłem się na wstawienie klimy do siebie. Wiem co to znaczy wstawić nową kilimę- połowa samochodu. Dlatego mowie tu o jakiejś tańszej opcji, możliwie najtańszej.

Czy potrafi ktoś mi powiedzie co gdzie jak i za ile jest szansa wstawić używaną klimę do mojej Carinki?
Może ktoś coś takiego ma w piwnicy i chce się pozbyć? ;-)
Może z powypadkowego modelu?

Proszę o pomoc, sugestie i propozycje lub jeśli ktoś ma coś ciekawego do zaoferowania.

Marcin
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2006, 11:30:49 wysłana przez Kryspin »

CarinaGTI

• Gość
Odp: Montaż klimy do mojej Cariny? Możliwy? Gdzie i za ile?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2005, 23:02:32 »
Jak masz szczescie to za 1000-1200 dorwiesz komplet klimy, ale plus węże z 200-300zł, elektryk, napełnienie z 200zł więc realnie 2000zł trzeba liczyć ...
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2006, 11:31:13 wysłana przez ayrsen »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwietnia 2005, 08:09:40 »
Najlepiej żebyś dorwał jakiegoś rozbitka walonego w bok lub tył i przełożył całość krok po kroku. Do ostatniej śrubki.
Kupienie w prakryce wymontowanej to niby kpl. klimy wygląda z reguły to tak że jest ona zbieraniną z kilku aut. A jak później zaczniesz zakładać to będzie brakować a to tego, a to tamtego. I tak powstaną dodatkowe często duże koszty.

Możesz się też dogadać z komisem (najlepiej zaprzyjaźnionym) gdzie mają takie auto z klimą i poprostu przełożyć. Zapłacisz może więcej ale możesz sprawdzić przed zakupem.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2006, 11:35:26 wysłana przez ayrsen »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

jeromino

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipca 2006, 11:19:07 »
Mam pewien problem mam instalacje klimy(tzw. kit) do silnika 1,6 carina po 96 roku. chce ja zamontowac do cariny przed 96( moja montowana 95) podobno cos nie pasuje, czy mozecie mi pomoc kto moze to zamonotowac w krakowie sprawnie i szybko? i czy ktos mial taki problem i sam to przeszedl? moze to nie jest az takie skomplikowane?
zestaw zwiera wszystkie czesci prosze o pomoc
moj mail to jeromino@poczta.fm pozdrwiam wszystkich
jarek :'(

Temat scaliłem
nie zapominajcie o FAQ o carinie przed napisaniem nowego tematu
Kryspin

wyścigowiec... ;D usunąłem krzaczki
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2006, 11:36:20 wysłana przez ayrsen »

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Odp: Wstawić klimę do mojej Cariny? Możliwe? Gdzie za ile? (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipca 2006, 13:11:11 »
Perzan kiedys zakladal klime do cari. Jest z Krakowa wiec pewnie ci pomoze.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

jeromino

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipca 2006, 15:53:05 »
dzieki za sugestie juz z nim rozmawialem, sprobuje sam zalozyc dam znac czy sie uda!

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipca 2006, 16:41:50 »
dla informacji, napełnienie klimy freonem  kosztuje średnio 50 zł

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lipca 2006, 07:29:22 »
dla informacji, napełnienie klimy freonem kosztuje średnio 50 zł
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale chyba nie ten gaz jest stosowany w układach klimatyzacji? Wiem, że kiedyś był stosowany mało ekologiczny produkt o nazwie chyba R(...) ale nawet układy zasilane tym wynalazkiem dzisiaj są nabijane jakimś proekologicznym substytutem ??? Albo mi się wszystko pomieszało... ;)

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lipca 2006, 10:09:09 »
dla informacji, napełnienie klimy freonem kosztuje średnio 50 zł
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale chyba nie ten gaz jest stosowany w układach klimatyzacji? Wiem, że kiedyś był stosowany mało ekologiczny produkt o nazwie chyba R(...) ale nawet układy zasilane tym wynalazkiem dzisiaj są nabijane jakimś proekologicznym substytutem ??? Albo mi się wszystko pomieszało... ;)

hmmm ... z tego co pamiętam klime napełnia się freonem ... ale było to nie ekologiczne i teraz są takie klimy ze się ich nie napełnia. W mojej AVE jeszcze jest ten stary sposób :(

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lipca 2006, 11:01:16 »
teraz są takie klimy ze się ich nie napełnia.
Niestety nie - poczytaj sobie ten link /akurat trafiłem na Valeo ale opis dot. ogólnie samochodowych układów klimatyzacji/. Jest też kompendium wiedzy o funkcjonowaniu układu klimatyzacji na TKP - link.

Offline MadMike

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lipca 2006, 17:36:24 »
dla informacji, napełnienie klimy freonem  kosztuje średnio 50 zł

Blue_point powiedz gdzie napełniają klime za takie pieniądze??? Bo za tydzień jade nad morze i musze napełnic :)

Pozdr.
<a href="http://www.spritmonitor.de/en/detail/145408.html" target="_blank">Spritmonitor.de" border="0[/url]

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lipca 2006, 18:21:50 »
jedziesz nad morze ? to masz po drodze. Wstąp do Sępólna Kraj. na PRIV dam Ci namiary na gościa. Z tym ze nie wiem czy wciąz to robi, bo ostatnio mialem napełnianą 2 lata temu :/

Offline johnwoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Lipca 2006, 13:00:56 »
Hej

A czy ktoś z Was zna zakład w Krakowie do którego warto się wybrać żeby napełnić klimę w Carinie? Bo widzę że rozpiętość cenowa podawana przez Was waha się od 50 do 200 zł...

M.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lipca 2006, 15:13:30 »
blue_point proponuję zassać troszkę wiedzy
Kiedyś napełniało się klimatyzacje aut freonem (podobnie jak układy w lodówkach) - i tu masz rację był to środek nieekologiczny i został zabroniony do stosowania w układach aut
Obecnie freon został zastąpiony czynnikiem o nazwie R134 który spełnia normy elologiczne.
Notomiast jeszcze nie wymyślono układu klimatyzacji bez czynnika stanowiącego medium "przesyłowe".

PS. W ave masz układ oparty o czynnik R134
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lipca 2006, 22:17:01 »
No Kryspin ma racje obecnie ( zresztą już od dosyć dawna) nie stosuje się freonu nawet w dezodorantach, freon powiększa dziure ozonową, a to co stosowane jest obecnie w lodówkach to nic innego jak "bomba" tylko odpowiednio zabezpieczona ;D
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl