Cześć wszystkim,
Od ponad miesiąca jestem posiadaczem Aurisa 1.4 D-4D, model po faceliftingu z końca 2010 roku.
Od samego początku poziom płyny w zborniczku wyrównawczym chłodnicy jest trochę poniżej minimum. Być może jest to pozostałość po jakiejś akcji serwisowej (np. mechanik nie uzupełnił), nie miałem jeszcze czasu zgłębiać tematu. W każdym razie przejechałem już około 5000 km i nie wydaję mi się, aby go w dalszym ciągu ubywało, więc postanowiłem go trochę dolać. Kupiłem zatem oryginalny płyn Toyoty (tak, wiem, przepłaciłem, ale uznałem, że takich rzeczy często się nie kupuje, więc niech już będzie ten zalecany przez producenta). Jest to płyn dokładnie taki, jak napisano w instrukcji, tj. Toyota Super Long Life Coolant, różowy (Pink), oznaczony jako "Concentrated". W serwisie, gdzie mi ten płyn sprzedano, powiedziano mi, że to koncentrat do rozcieńczenia wodą demineralizowaną w proporcji 1:1. Patrzę na opakowanie, tam napis "Concentrated" więc myślę sobie, wszystko OK. Natomiast na etykiecie na odwrocie butelki jest napis: "Do not add water" (nie dodawać wody). Jako, że jestem ostrożny z tym co wlewam do auta, trochę mnie ten napis zmieszał. Irytujący jest również zupełny brak instrukcji w jakich ewentualnie proporcjach należy zmieszać ten płyn z wodą. No logikę skoro napisano "concentrated" to znaczy jest to koncentrat do rozcieńczenia wodą (demineralizowaną), po co więc to ostrzeżenie, aby nie dodawać wody? Czy ono tyczy się tylko zwykłej wody, a nie demineralizowanej? Szukałem odpowiedzi w internecie, ale bez powodzenia, ogólnie zauważyłem, że ten różowy płyn występuje praktycznie tylko jako gotowy do zalania (pre mixed), a nie concentrate.
Ktoś coś na ten temat wie? Mogę spokojnie rozrobić ten płyn wodą demineralizowaną w proporcjach 1:1?
Zdjęcia:
http://imgur.com/a/udsJWZ góry dzięki