Autor Wątek: Pytanie o płyn do chłodnicy Super Long Life Coolant (Pink, Concentrated)  (Przeczytany 17332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
Cześć wszystkim,

Od ponad miesiąca jestem posiadaczem Aurisa 1.4 D-4D, model po faceliftingu z końca 2010 roku.
Od samego początku poziom płyny w zborniczku wyrównawczym chłodnicy jest trochę poniżej minimum. Być może jest to pozostałość po jakiejś akcji serwisowej (np. mechanik nie uzupełnił), nie miałem jeszcze czasu zgłębiać tematu. W każdym razie przejechałem już około 5000 km i nie wydaję mi się, aby go w dalszym ciągu ubywało, więc postanowiłem go trochę dolać. Kupiłem zatem oryginalny płyn Toyoty (tak, wiem, przepłaciłem, ale uznałem, że takich rzeczy często się nie kupuje, więc niech już będzie ten zalecany przez producenta). Jest to płyn dokładnie taki, jak napisano w instrukcji, tj. Toyota Super Long Life Coolant, różowy (Pink), oznaczony jako "Concentrated". W serwisie, gdzie mi ten płyn sprzedano, powiedziano mi, że to koncentrat do rozcieńczenia wodą demineralizowaną w proporcji 1:1. Patrzę na opakowanie, tam napis "Concentrated" więc myślę sobie, wszystko OK. Natomiast na etykiecie na odwrocie butelki jest napis: "Do not add water" (nie dodawać wody). Jako, że jestem ostrożny z tym co wlewam do auta, trochę mnie ten napis zmieszał. Irytujący jest również zupełny brak instrukcji w jakich ewentualnie proporcjach należy zmieszać ten płyn z wodą. No logikę skoro napisano "concentrated" to znaczy jest to koncentrat do rozcieńczenia wodą (demineralizowaną), po co więc to ostrzeżenie, aby nie dodawać wody? Czy ono tyczy się tylko zwykłej wody, a nie demineralizowanej? Szukałem odpowiedzi w internecie, ale bez powodzenia, ogólnie zauważyłem, że ten różowy płyn występuje praktycznie tylko jako gotowy do zalania (pre mixed), a nie concentrate.
Ktoś coś na ten temat wie? Mogę spokojnie rozrobić ten płyn wodą demineralizowaną w proporcjach 1:1?

Zdjęcia:
http://imgur.com/a/udsJW

Z góry dzięki :)

Offline Kingciin

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Pytanie o płyn do chłodnicy Super Long Life Coolant (Pink, Concentrated)
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2015, 21:45:51 »
Przecież jak wlejesz bez rozcieńczania to nic się nie stanie. Panewki breakdance'a nie zatańczą  :grin:
Na Twoim miejscu to bym to wlał bez wody destylowanej bo w razie czego wody zawsze dolać można.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2015, 21:48:21 »
Przecież jak wlejesz bez rozcieńczania to nic się nie stanie. Panewki breakdance'a nie zatańczą  :grin:
Na Twoim miejscu to bym to wlał bez wody destylowanej bo w razie czego wody zawsze dolać można.
No jak to nic nie będzie? Przecież płyn będzie za gęsty!
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Października 2015, 22:13:41 »
A telefon do ASO nie rozwiąże problemu?
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2015, 22:25:27 »
Nie ma nic na tej ozwijanej etykietce z tyłu?
Rozrabiasz 1:1 z wodą destylowaną.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Października 2015, 22:27:03 »
nie ma co się rozwodzić
jest concentrated, który rozrabiasz i jest pre-mixed, który lejesz jaki jest

filozofia tego wariantu concentrated jest po prostu dziwna, bo jest napisane na opakowaniu z przodu, że służy żeby uzupełnić, zmniejszyć temperaturę zamarzania (top up only)
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2015, 22:35:04 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Października 2015, 22:39:01 »

O tej porze, nie bardzo. Chciałem jeszcze dzisiaj dolać i zakończyć temat. Pewnie jutro zadzwonię.
Nie ma nic na tej ozwijanej etykietce z tyłu? Rozrabiasz 1:1 z wodą destylowaną.
No właśnie nie ma nic, absolutnie żadnych instrukcji, jedynie środki ostrożności typu nie połykać etc. w kilkunastu językach.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Października 2015, 22:41:13 »

O tej porze, nie bardzo. Chciałem jeszcze dzisiaj dolać i zakończyć temat. Pewnie jutro zadzwonię.
Nie ma nic na tej ozwijanej etykietce z tyłu? Rozrabiasz 1:1 z wodą destylowaną.
No właśnie nie ma nic, absolutnie żadnych instrukcji, jedynie środki ostrożności typu nie połykać etc. w kilkunastu językach.
Czasem można naklejkę odlepić - na drugiej stronie są wtedy dokładne instrukcje. Może tak jest i w tym wypadku?
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października 2015, 22:41:59 »
Zadzwoń, bo etykieta popier...na jest mocno  :o
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października 2015, 22:51:47 »
Tak, etykieta jest rozkładana, ale kilkukrotnie ją prześwietliłem i potwierdzam: nie ma tam żadnych poszukiwanych przeze mnie informacji. Może ta tylna etykieta pochodzi w ogóle od wersji gotowej "pre mixed"? :)
Jutro telefon do serwisu.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Października 2015, 22:53:13 »
nie pochodzi, ten płyn, który kupiłeś służy do obniżenia poziomu krzepnięcia i służy tylko do dolania (top up only), dlatego nie ma być w zamyśle rozcieńczany

do napełnienia układu powinieneś kupić pre mixed
TIIDA '09

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Października 2015, 23:02:24 »
Czyli co powinienem zrobić chcąc uzupełnić te brakujące kilkaset ml? Zamienić na pre-mixed, czy mogę dolać tego concentrated?
Eh, jakby nie mogli takich informacji zamieścić w instrukcji, sami ludzie z serwisu widać nawet, że nie bardzo się w tym orientują.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Października 2015, 23:06:37 »
jak najbardziej dolać concentrated skoro już go masz

jeszcze raz powtarzam, w zamyśle jest to by ten concentrated służył do uzupełninia ubytków jak w twoim wypadku (top up only), dlatego jest ostrzeżenie by nie rozrabiać z wodą, tylko dolać do starego (niektórzy robią dolewkę do płynu, który już dłuższy czas krąży w układzie) płynu poprawiając jednocześnie jego właściwości zimowe

do wymiany jest pre-mixed lub z praktycznego punktu widzenia powiedzieli Ci w ASO, bo to się będzie sprawdzać - rozrobić concentrated wbrew etykiecie 1:1 z destylowanąwodą
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2015, 23:13:30 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Października 2015, 23:23:10 »
Dzięki za odpowiedź.
Faktycznie trochę dziwna filozofia, bo w takim razie żaden z tych wariantów nie jest przewidziany do rozcieńczania, oba są "gotowe", tylko jeden jest do napełniania całego układu, a drugi na dolewkę.
Myślę, że nie będę sprzeciwiał się temu, co zaleca producent na etykiecie i po prostu doleję bez rozrabiania, choć jeszcze jutro spróbuję zadzwonić do ASO.

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Października 2015, 11:43:41 »
Dzwoniłem do ASO. Podobno oni ten płyn normalnie rozcieńczają woda 1:1. Powiedziano mi też, że mogę zalać bez rozcieńczania, ale wtedy należałoby sprawdzić temp. zamarzania tego co jest w chłodnicy.

PS. Jest na tym forum możliwość edycji postów? Wydaje mi się, że dopiero jak napisałem post pod postem, to pojawiła mi się opcja "modyfikuj" dla ostatniego posta :P
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2015, 11:46:34 wysłana przez maciek_id »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl