Autor Wątek: Stożek a Carina E (F)  (Przeczytany 27007 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eddie

• Toyot Spamer
Odp: Stożek a Carina E (F)
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Marca 2008, 16:56:53 »
Witam ponownie w temacie zimnego powietrza. Porzuciłem opcje psucia błotnika, bo  znalazłem to :) http://www.knfilters.com/search/product.aspx?Prod=57-0077
Jest tylko jedno pytanie. W instrukcji montazu pisza ze wywalamy całą puchę, a stozek wedruje bezosrednio na kolektor. Zimne powietrze doprowadzamy dołaczona rurka   z atrapy  bezposrednio pod stozek. Fajnie , tylko co z czujnikiem powietrza z puszki? gdzie go umiescic ? Taki zestawik K&N znalazłem za 200 pln :) wiec chyba warto, chocby dla samego dzwieku :grin:
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 08 Marca 2008, 17:10:34 »
witam temat byl juz walkowany i chyba nie do koca go pamaitasz, ktos juz keidsy zamontowal stozek bezposrdnio na kolektorze i podnisla sie wrzawa. W kazdym samochodzie uklad dolotowy jest jakos dostosowany do samego silnika, stozek to jedno chociazy dla samego odglosu ale nie w taki sposob moge to teraz powiedziec nie do konca ze 100 pewnoscia gdyz moze byc na odwrot ale napeno jest to prawda, im dluzszy ukld dolotowy tym lepsze zachowanie na wysokich obrotach im krotszy to lepsze na nizszych ale zrobienie tego o czym mowisz usuniecie ukladu dolotowego wogole to nie jest wlasciwe rozwiazanie i ja bym nigdy czegos takiego nie zrobil :grin:
!!!!WROCEK!!!!

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Marca 2008, 18:12:03 »
Dziekuje Ci Zigi za wyczerpujaca odpowiedz na moje pytanie dotyczace czujnika :)
Dla mnie jesli K&N nakazuje mi montowac stozek na kolektorze,  to ja tak zrobie. Znam zaleznosci miedzy dlugoscia dolotu a przebiegiem Niutonków i Mocy... Przedłuzyc dolot to nie jest problem. Zreszta biorac pod uwage srednice kół w jakie mam zamiar ubrac Carine, osiagi przestana miec jakiekolwiek znaczenie.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Marca 2008, 20:53:49 »
Przed przepustnica daj kawałek rury w której umieścisz czujnik temp. i węże poboru powietrza.Dalej to już jak bedzie pasować.Wygodniej jednak jest umiescić stożek na samym końcu przy chwycie powietrza.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 09 Marca 2008, 16:17:48 »
A miałoby sens umieszczenie czujnika przed stozkiem? Na wylocie weza doporowadzajacego powietrze. Wiadomo ze wskazania beda troche inne, ale czy to  przeszkadza... pare miesiecy czujnik dyndał mi w okolicach kolektora :) zanim zauwazyłem ze nie ma go w puszce. Preawde mowiac wiekszej roznicy nie czułem. Co do chwytu powietrza, http://www.kandn.com/instructions/57-0077.pdf
Madre rysunki i jeszce madrzejszy opis mowi zeby poprowadzic załaczona rure prostoz atrapy  az do 10 cm przed stozkiem...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl