Autor Wątek: Moje drzwi mnie kopią co robić????  (Przeczytany 15659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
Moje drzwi mnie kopi± co robiæ????
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Kwietnia 2005, 19:50:31 »
Też to samo mam i miałem w poprzednim samochodzie. Przeprowadziłem proste doświadczenie. W suchy dzień, kiedy mam dużą pewność, że jestem naładowany wysiadam delikatnie nie dotykając elementów metalowych samochodu. Podchodzędo drzwi metalowych w budynku, dotykam ich i ... kopie potwornie. Wniosek: to nie samochód jest naładowany, ale kierowca lub pasażer. Tak samo siędzieje jeśli próbujędotknąć ręką ziemi. Mało z tego - nie trzeba nigdzie jechać. Wystarczy wsiąść do samochodu w upalny dzień w koszuli z jakiegoś polimeru, a potem dotknąć sięnawet betonu. Też kopie.

Teraz wożęze sobą śrubokręt z próbierką napięcia (ma jakiś tam opór) i kopnięcie jest mniej dotkliwe.
Problem jest prawdopodobnie w elektryzowaniu sięubrania przy pocieraniu o siedzenia. W dni wilgotne problem jest mniejszy, bo ładunek spływa przez powietrze. Zmiana koszuli na bawełnianą też pomaga. Zamierzam kupić pokrowce na siedzenia z odpowiedniego materiału. Może ktoś podpowie jakie?
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

krystek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Kwietnia 2005, 21:47:39 »
Cytat: p_flori
Rda nr 2:
stosowana przezemnie 100% skuteczności:
otwierasz drzwi - zanim wystawisz nogęna ziemięchwytasz sięmetalowej części drzwi np. ramki nad szybą - trzymasz siętego cały czas dopóki nie wysiądziesz całkiem z auta (twoje ładunki w tym czasie przepłyną przez całą powierzchnięręki aż do momentu wyrównania potencjałów) jeśli nie odrywasz reki od karoserii w trakcie wysiadania - nigdy później Cie nie kopnie, ponieważ twoje buty i opony tak samo izolują od ziemi, a w trakcie wysiadania twoje ładunki zerują sięwzględem samochodu. Sorry - hyba za dużo teorii, ale każdy kto mnie wiezie pyta , czy wiem do czego służy klamka (bo przy wysiadaniu zawsze trzymam sie drzwi).

qrcze to działa
 :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Kwietnia 2005, 09:21:58 »
z tym trzymaniem drzwi ,masz racje sam ta metode stosuje jak zachodzi potrzeba ;-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Bond

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Kwietnia 2005, 10:13:22 »
Mam taki sam problem, tylko że u mnie kopie mnie także przy wsiadaniu do samochody, czego sie trzymać w takim przypadku zeby nie strzelało? Z tym wysiadaniem musze spróbowac, bo wyglada to na skuteczną metode.

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Kwietnia 2005, 10:32:28 »
mam uziemnienie - ale też mnie kopie (własnie teraz jak jest sucho)
może to też kwestia ubioru - rodzaju materiału

8)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Kwietnia 2005, 10:37:43 »
Żeby Was pocieszyć powiem, że Camra też kopie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl