Autor Wątek: Procedura odbioru nowego samochodu  (Przeczytany 35521 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
Procedura odbioru nowego samochodu
« dnia: 09 Października 2015, 14:04:31 »
Czekam na odbiór autka z salonu w Lublinie.
Najpewniej wcześniej się ze mną skontaktują i wyjaśnią jak się do tego przygotować ale wolałbym najpierw się Was podpytać :)

Jak przebiega procedura odbioru?
Na jakiejś stronie internetowej przeczytałem tak:
"Z przekazanymi przez sprzedawcę dokumentami (faktura, karta pojazdu i wyciąg ze świadectwa homologacji pojazdu) udajemy się do wydziału komunikacji i rejestrujemy samochód. Otrzymujemy tymczasowy dowód rejestracyjny, tablice rejestracyjne i naklejkę legalizacyjną na szybę. (...) Zanim odbierzemy auto musimy jeszcze wykupić polisę OC. (...) Z tablicami rejestracyjnymi, naklejką legalizacyjną, dowodem rejestracyjnym i potwierdzeniem wykupienia polisy OC wracamy do dealera. Po założeniu tablic, naklejeniu naklejki możemy wyjechać z salonu.(...)"

Jeśli tak to nie będzie takie proste. Planowałem jechać busem, salon jest na obrzeżach Lublina a wydział komunikacji gdzieś pewnie w centrum. Zejdzie sporo czasu pozałatwiać to wszystko.
Chyba że Salon jakoś to ułatwia?

Jakie macie doświadczenia w tej sprawie? I na co w ogóle zwracać uwagę przy odbiorze auta? Wiem że trzeba go dokładnie obejrzeć sprawdzić czy wszystkie zamówione elementy wyposażenia są zamontowane itp. Coś jeszcze?

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Procedura odbioru nowego samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Października 2015, 14:09:26 »
Jak widzę zrobiłem offtopa za co przepraszam bo znalazłem obszerny wątek na ten temat. Za słabo jakoś szukałem  <zalamka> :|

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Października 2015, 14:39:05 »
używaj opcji edytuj

Offline qz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Października 2015, 23:12:47 »
GeoT na początku chciałbym zaznaczyć, że nie kupowałem jeszcze nowego auta z salonu (ale mam nadzieję, że już wkrótce to uczynię).
Więc pewnie mój post nie bardzo Ci pomoże, ale chciałbym dopytać.
Bo widzę, ze jesteś z Chełma (ja jestem z Lublina) i auto kupujesz w Toyota Auto Park Lublin (w Kalinówce).
Mieszkasz obecnie w Lublinie czy w Chełmie (gdzie masz meldunek)?
Jeśli w Chełmie, to chyba tam (u siebie) powinieneś zarejestrować auto, a nie w Lublinie.
Czyli z papierami które wyda Ci salon idziesz do swojego wydziału komunikacji, a dopiero potem z tablicami i dowodem rejestracyjnym do salonu.

Jeśli jednak obecnie masz meldunek w Lublinie i tu chcesz zarejestrować auto, to czeka Cię "wycieczka" z Kalinówki, do samego centrum.
Wydział Komunikacji mieści się na ul. Leszczyńskiego 20, Tutaj:  https://goo.gl/maps/KvF5cjEgfon
Możesz sobie zarezerwować przez internet datę i godzinę wizyty w Wydziale Komunikacji.
Rezerwacje możesz zrobić tutaj: https://rezerwacja.lublin.eu/
Jeśli nie zarezerwujesz wizyty, to lepiej radzę Ci pojawić się z samego rana w urzędzie/wydziale. Wówczas poczekasz kilka godzin na korytarzu na załatwienie sprawy.
Istnieje też możliwość bezpośredniego umówienia terminu wizyty w holu Urzędu Miasta Lublin - Wydział Komunikacji - na ul. Leszczyńskiego 20, piętro I - Punkt Informacyjny, tel. 81 466-32-15.
Nie mniej jednak przez internet zrobisz to szybciej nie wychodząc z domu.

Powodzenia!
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2015, 23:23:15 wysłana przez qz »
Moje spalanie:

Offline keiw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Października 2015, 23:35:18 »
To skąd ktoś jest, to pojęcie względne ;-)
Warto przeczytać:
www.skutecznyadwokat.pl/wiadomosc,pytanie-do-prawnika-czy-mozna-zarejestrowac-samochod-bez-zameldowania,1975.html

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Października 2015, 23:59:04 »
faktura, karta pojazdu i wyciąg ze świadectwa homologacji pojazdu)
to dostałem kurierem od dealera , nie musiałem sie fatygować do salonu
Zanim odbierzemy auto musimy jeszcze wykupić polisę OC. (...)
polise oc wykup u dealera, mają najlepsze stawki (ubezpieczenie musi być zawarte w ten sam dzień co rejestracja pojazdu w urzędzie). Kolejne polisy też u dealera - najlepsza cena.

papiery kurierem  do domu > wydział komunikacji > dealer > ubezpieczenie > wyjazd z salonu  :cheesy:

Najpewniej wcześniej się ze mną skontaktują
jeszcze bedzie propozycja montażu listw i zaciemnienia szyb folią.
Druga sprawa to niektóre ubezpieczalnie wymagaja 2 zabezpieczen w zaleznosci od wartosci pojazdu (chyba pzu), a niektore nie (chyba allianz). Żeby sie nie okazało, że trzeba np. alarm domontować w dniu wydania auta a ty bedziesz czekac na auto i nie wiadomo czy zdążą - kwestia wczesniejszego dogadania sie i przygotowania auta.
I na co w ogóle zwracać uwagę przy odbiorze auta?
odbiór auta to dłuższy czas - coś chyba ze 2 godziny tłumaczą co do czego służy itp. Ja tam nie byłem zainteresowany tym, to poszło w ekspresowym tempie. Rzut oka na stan blach/lakieru, pod maske chyba zajrzałem z ciekawości, do bagażnika ,czy światło w kabinie , radio działa, wino na droge, protokół odbioru i  cześć i nara. Po drugiej stronie ulicy masz Orlen, bo w baku tylko na dno zalane.
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2015, 00:04:53 wysłana przez bazi »

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Października 2015, 08:28:04 »
Dzięki za odpowiedzi.
Ja mam meldunek w Chełmie ale ważnej rzeczy nie dodałem. Samochód biorę w leasingu więc o ile wiem będzie na blachach stosownych dla siedziby leasingodawcy czyli w tym przypadku na lubelskich. No i jeśli tak to w dowodzie rejestracyjnym będzie wbity chyba bank a więc to chyba oni załatwiają rejestrację samochodu, naklejkę itp. Dobrze myślę? Pierwszy raz biorę samochód w leasing i nie do końca jeszcze wszystko jest dla mnie jasne :)

jeszcze bedzie propozycja montażu listw i zaciemnienia szyb folią

A to ciekawe. Chodzi np. o te listwy?
https://sklep.toyota.pl/produkt/pz49u-e9491-zb-chromowane-listwy-na-drzwi.html

Bo to by było nie głupie gdyby były takie montowane przez długość drzwi - może trochę by uchroniły przed zarysowaniem przez drzwi innych samochodów np. na parkingu. Te z linka powyżej to chyba w ogóle coś innego i do tego ładnie kosztuje :)
No i to oklejanie okien. Czy to coś na wzór przyciemnianych tylnych okien, które można zamówić w którymś tam pakiecie? Rozumiem, ze tamte są naturalnie dymione/przyciemniane a tu będzie tylko folia ale może to też być nie głupie zależy jeszcze ile by to kosztowało.

Warto dobrać te rzeczy?

Ps.
Wydział Komunikacji mieści się na ul. Leszczyńskiego 20, Tutaj:  https://goo.gl/maps/KvF5cjEgfon
Możesz sobie zarezerwować przez internet datę i godzinę wizyty w Wydziale Komunikacji.
Rezerwacje możesz zrobić tutaj: https://rezerwacja.lublin.eu/
Jeśli nie zarezerwujesz wizyty, to lepiej radzę Ci pojawić się z samego rana w urzędzie/wydziale. Wówczas poczekasz kilka godzin na korytarzu na załatwienie sprawy.
Istnieje też możliwość bezpośredniego umówienia terminu wizyty w holu Urzędu Miasta Lublin - Wydział Komunikacji - na ul. Leszczyńskiego 20, piętro I - Punkt Informacyjny, tel. 81 466-32-15.
Nie mniej jednak przez internet zrobisz to szybciej nie wychodząc z domu.
Dzięki za wyczerpujące informacje. Kto wie czy się nie przydadzą.
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2015, 08:48:04 wysłana przez GeoT »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Października 2015, 09:42:01 »
podstawowa procedura - z czujnikiem lakieru !
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Października 2015, 12:19:53 »
Chodzi np. o te listwy?
nie wiem nie brałem  :) w drugim aucie (innej marki) mam listwy, ale drzwi i tak obijają. Zreszta jak zacząłem parkować pod supermarketami na samym końcu parkingu to i problem z obijanymi drzwiami sam zniknął.
No i to oklejanie okien.
proponują folie. Mi tam klima wystarcza. W zapasie dla wrażliwych pasazerów mam zasłonke na przyssawki do szyby.  Chociaż z folią pewnie by sie mniej nagrzewało wnętrze.

Offline Bubo13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Stycznia 2016, 21:18:13 »
Witam, jest to moj pierwszy post na forum wiec z gory przepraszam jesli pisze w złym watku.
Zakupilem Aurisa TS z wyprzedazy, a dokladnie to wplacilem za niego zaliczke ponad tydzien temu. Podczas podpisywania umowy handlowiec mowil, że czas oczekiwania to 3 tygodnie i tutaj moje pytanie czy w przypadku auto z wyprzedazy czyli na stanie magazynowym importera ten termin jest faktycznie dotrzymywany? Moze ktos z Was ma inne doświadczenie z terminem odbioru auta z wyprzedazy?

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Stycznia 2016, 22:12:13 »
Witam, jest to moj pierwszy post na forum wiec z gory przepraszam jesli pisze w złym watku.
Zakupilem Aurisa TS z wyprzedazy, a dokladnie to wplacilem za niego zaliczke ponad tydzien temu. Podczas podpisywania umowy handlowiec mowil, że czas oczekiwania to 3 tygodnie i tutaj moje pytanie czy w przypadku auto z wyprzedazy czyli na stanie magazynowym importera ten termin jest faktycznie dotrzymywany? Moze ktos z Was ma inne doświadczenie z terminem odbioru auta z wyprzedazy?
Jeśli brałeś jakieś dodatkowe pakiety to "centrala" ma dodatkowe 2 tygodnie na ich montaż. W 3 tygodnie z dostawą powinni się wyrobić. Bez pakietów powinny wystarczyć 3-4 dni.

Offline Bubo13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Stycznia 2016, 23:45:13 »
Jedyne co wziałem do wersji comfort to pakiet style i park, alarm zamieniłem na rabat na koła zimowe, oraz kilka gratisów tak więc nie mają w nim zbyt wiele do "grzebania". Dziękuje za odpowiedź

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Stycznia 2016, 03:58:31 »
Przeważnie podają czas ze sporym zapasem. Możliwe, że otrzymasz autko szybciej.

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Stycznia 2016, 06:33:58 »
Jedyne co wziałem do wersji comfort to pakiet style i park, alarm zamieniłem na rabat na koła zimowe, oraz kilka gratisów tak więc nie mają w nim zbyt wiele do "grzebania". Dziękuje za odpowiedź
Ważne jest, że coś muszą montować. To im daje 2 tygodnie ekstra. U mnie było roboty na 2h, a i tak czekałem 3 tygodnie. Na pocieszenie powiem, że autko przyjechało 2 dni przed terminem z umowy :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Stycznia 2016, 08:04:10 »
Grzebia sporo przy kazdym nowym aucie - montaz zabezpieczenia obd i ecu - pewnie jeszcze cos innego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl