Autor Wątek: Toyota Touch & Go 2 Plus + iPhone po bluetooth. Nie działa wybieranie głosowe.  (Przeczytany 12097 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline spoxzielo

• Toyot Leżący
  • *
Witam.

Zakupiłem Toyotę Auris HSD 2015 po lifcie; full opcja (prestige + wszystkie pakiety). Posiadam też telefon iPhone 6.
Po sparowaniu telefonu poprzez bluetooth z systemem Toyota Touch & Go 2 Plus przestaje działać bardzo przydatna funkcja sterowania głosowego (uruchamiana guzikiem z kierownicy).
Po naciśnięciu dostaję komunikat funkcja niedostępna. Tak jak by jej nie było. Gdy jednak rozparuję bluetooth w telefonie z samochodem wszystko jest OK, funkcja działa, ale siłą rzeczy nie mogę rozmawiać przez zestaw głośnomówiący udostępniać internetu czy słuchać muzyki po bluetooth bo telefon nie jest sparowany z autem.
Salon w którym kupiłem auto podumał i kazał…. wyrzucić iPhona i kupić inny telefon!

Czy coś robię źle, coś trzeba inaczej ustawić aby funkcja działała?

Aktualna sytuacja przedstawia się tak że w aucie za ponad 100.000 zł nie działa jedna z bardziej przydatnych funkcji ułatwiająca obsługę całego (nietaniego) systemu audio/nawigacji.
Notabene posiadam też auto Kia Ceed z podobnymi funkcjonalnościami i tam wszystko działa OK z tym samym telefonem.

Wersja oprogramowania Toyoty: 4.4.1WH
Wersja oprogramowania iPhone: 9.0.2

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Touch & Go 2 Plus + iPhone po bluetooth. Nie działa wybieranie głosowe.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Października 2015, 19:32:00 »
Pocieszę cie, że na TT2 bez Go też to nie działa na Androidzie. Toyota niestety ma dziadowy soft w TT...

Tapatalk @ Sony Xperia Z1

Offline Wojto

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota Touch & Go 2 Plus + iPhone po bluetooth. Nie działa wybieranie głosowe.
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Października 2015, 22:50:09 »
U mnie nie ma problemu (Nexus 6) z połączeniem z TT&GO2 +. Połączenie telefoniczne i wybieranie głosowe działa bez zastrzeżeń. :good:

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Października 2015, 19:31:25 »
A do wybierania używasz "Ok Google" czy tylko przycisk na kierownicy?

Offline Wojto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2015, 21:04:55 »
z kierownicy telefon w kieszeni - chociaż czasami po podaniu np. nazwy miast, ulicy przy nawigacji, przekręca nazwy (zauważyłem że mikrofon samochodu jest bardzo czuły - dźwięk włączonego kierunkowskazu uznaje za miasto "Klik"). Natomiast z wybieraniem głosowym z książki telefonicznej pomimo że w telefonie mam ustawione wybieranie po imieniu a TT&Go2 plus po nazwisku nie mam problemów. 

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Października 2015, 09:14:58 »
No to u mnie to nie działa. Mam TT2 bez Go i bez Plus

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Touch & Go 2 Plus + iPhone po bluetooth. Nie działa wybieranie
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Października 2015, 11:32:23 »
Ja miałem do czynienia w aucie prasowym z tym samym zestawem, czyli model o którym piszesz plus mój iPhone5 i w przeciwieństwie do wersji sprzed FL - wszystko działało. Tzn. wybieranie głosowe działa jak należy. W moim prywatnym Auris HSD - nie działa jeśli mam ustawioną opcje z polskim Menu - chcąc używać wybierania głosowego muszę mieć opcję np. English - wtedy działa. W wersji po FL podoba mi się właśnie to, że polska opcja systemu TT2 plus polskie menu wyświetlacza kompa wspólpracują idealnie.

ps. niebawem (za ok. 10 dni) pełna relacja z testu Auris Touring HSD, a dokładniej porównanie wersji FL ze starszą. Już teraz polecam się.
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2015, 11:34:06 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline bigboykr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Października 2015, 12:52:32 »
II FL HSD System TT2 (bez navi) i Galaxy Note 2 (wiem, archiwum praktycznie na dziś... będzie zmiana.. ale na co?) i wybieranie głosowe nie działa. Kicha :(
Mirror Link też nie funkcjonuje.

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Października 2015, 19:11:50 »
Gdzieś mi się obiło że Samsung Galaxy S5 wspiera MirrorLink, ale trzeba temat dobrze sprawdzić. Najlepiej moim zdaniem gdyby ktoś użyczył Ci na chwilę taki model na testy :)

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Października 2015, 19:18:05 »
MirrorLink działa na razie tylko z telefonami < niż Android 4.4.x - w wersji 1.0. W wersji 1.1 - nie działa (według ploteczek - problem nowych certyfikatów) - a więc działa niezaktualizowany Galaxy S3 (LTE), ale Galaxy 4, 5 i 6 - już nie...  Można pisać do TOYOTA o naprawę tego. Objaw to czarny ekran na telefonie i brak reakcji w TT2

Offline spoxzielo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Października 2015, 18:10:00 »
Uzyskałem odpowiedź od Toyota Polska iż mam spróbować aktualizacji oprogramowania.
Rzeczywiście z e-sklepu jest do pobrania coś co ma wersję 4.5.0 (aktualnie mam 4.4.1).
Niestety nie mogę tego zainstalować, po rozpakowaniu zipa i wgraniu na pendriva coś się zaczyna dziać.
Pokazuje się ekran "Aktualizacja oprogramowania, proszę czekać".
Problem w tym że po ponad pół godzinie nadal nic się nie dzieje i komunikat jest ten sam.
Nie wiem co robię źle, jadę do ASO niech mi to wgrają.

Offline Wojto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Października 2015, 21:22:54 »
A sprawdzałeś czy twój telefon jest kompatybilny z systemem i jakie funkcje obsługuje. Zobacz na Toyota.pl Trzeba się tam zalogować

https://www.toyota.pl/service-and-accessories/my-toyota/bluetooth-compatibility.json

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Października 2015, 10:04:33 »
i działać nie będzie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline peteres

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Listopada 2015, 20:56:05 »
A ja mam pytanie z innej beczki. Mój iPhone5 łączy się z Toyota Touch przez BT, działa nawet Spotify. Tyle, że nie mogę przeglądać plików w Spotify na ekranie, muszę robić to w telefonie. Nie pokazuje też okładki płyty. Czy ktoś wie jak to rozwiązać?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl