Autor Wątek: Jaki tankować ON i jakie dodatki do paliwa ON.  (Przeczytany 22361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kingciin

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki tankować ON i jakie dodatki do paliwa ON.
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Października 2015, 16:56:12 »
Panowie, powiedzcie mi i oświećcie mnie człowieka starego, po co dolewać COKOLWIEK do paliwa jeśli silnik pracuje ok? Mam zrobione ponad 300tys i niczego nie wlewałem do baku- po za ropą oczywiście -a samochód nadal jeździ jak w dniu w którym go odbierałem z salonu. Lepiej nic nie kombinować i nie dolewać póki wszystko sprawne bo jak to mówią, nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2015, 17:52:48 wysłana przez Kingciin »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Października 2015, 17:55:05 »
Panowie, powiedzcie mi i oświećcie mnie człowieka starego, po co dolewać COKOLWIEK do paliwa jeśli silnik pracuje ok? Mam zrobione ponad 300tys i niczego nie wlewałem do baku (po za ropą oczywiście) a samochód nadal jeździ jak w dniu w którym go odbierałem z salonu. Lepiej nic nie kombinować i nie dolewać póki wszystko sprawne bo jak to mówią, nadgorliwość gorsza od faszyzmu.

No właśnie też mnie to nurtuje a odpowiedzią jest że każdy chce być zapobiegliwy i chce coś dodać żeby tylko nie mieć problemów np z parafiną w paliwie czy uszkodzonymi wtryskami bo paliwo w Polsce jest różnej jakości.

A kolega te 300k km przelatał na jakim paliwie i jaki silnik ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Października 2015, 18:30:44 »
@Kingciin a jakie masz korekcję wtrysków?  Bo ja widzę po korekcie że stan moich wtrysków się pogarsza wraz z przebiegiem i dlatego warto dolewac np. oleju 2T czy dodatków czyszczących. Które po prostu zapobiegają bolesnym wydatkom. Jeszcze raz napisze polecanymi preparatami są LM, Forte czy Keen-flo. A odnośnie oleju 2T to @bardos.1979 poczytaj avensis.info/viewtopic.php?f=69&t=11501&hilit=Lubricant&start=1860
Prawda też jest taka że paliwo jest różnej jakości w różnych częściach Polski...

Offline Kingciin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Października 2015, 20:29:42 »
1.4 d4d, leje zwykłą ropę tylko na znanych stacjach na terenie całego kraju (tak, dużo jeżdżę!) od 2008r. Spalanie mam na poziomie 4,6l/ 100km. Gdyby z wtryskami coś było nie tak to zapewne spalanie nie byłoby takie małe i dałoby się to odczuć przy odpalaniu auta rano no i kopcenie. Dodam tylko że regularnie wymieniam olej i filtry wraz z filtrem paliwa i na tym nie oszczędzam. Warto także omijać stacje o dziwnych nazwach bo można syfu chrzczonego nalać. Wszystkie znane stacje paliw mają monitorowaną jakość paliwa przez m.in. Hamilton Polska.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2015, 20:33:13 wysłana przez Kingciin »

Offline pospieszalskijanek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Października 2015, 20:37:01 »
Kingciin takie spalenie to chyba trasa 95%, 5% miasto bo inaczej to nie ma takiej opcji.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Października 2015, 20:44:19 »
1.4 d4d, leje zwykłą ropę tylko na znanych stacjach na terenie całego kraju (tak, dużo jeżdżę!) od 2008r. Spalanie mam na poziomie 4,6l/ 100km. Gdyby z wtryskami coś było nie tak to zapewne spalanie nie byłoby takie małe i dałoby się to odczuć przy odpalaniu auta rano no i kopcenie. Dodam tylko że regularnie wymieniam olej i filtry wraz z filtrem paliwa i na tym nie oszczędzam. Warto także omijać stacje o dziwnych nazwach bo można syfu chrzczonego nalać. Wszystkie znane stacje paliw mają monitorowaną jakość paliwa przez m.in. Hamilton Polska.

Pracownik ASO Toyota to samo mi powiedział i też ma Aurisa 1.4 D-4D i 300 k przebiegu i mówił że żadnych problemów przy standardowej obsłudze i tankowanie na sprawdzonych stacjach. Ale ja oczywiście wziąłem jego słowa z przymrużeniem oka.
Ale może prawde mówił.

Jeszcze o łańcuch rozrządu pytałem i po 300k żadnych luzów można jeździć.
1.4 D-4D to chyba faktycznie najbardziej udany silnik diesla w ostatnich 10- ciu latach jeśli chodzi o ekonomiczność, trwałość i nieskomplikowaną budowę.
Jeśli jest lepszy proszę o wpisy z argumentami.  :)

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Października 2015, 20:53:31 »
Jeszcze o łańcuch rozrządu pytałem i po 300k żadnych luzów można jeździć.
1.4 D-4D to chyba faktycznie najbardziej udany silnik diesla w ostatnich 10- ciu latach jeśli chodzi o ekonomiczność, trwałość i nieskomplikowaną budowę.
@bardos.1979 to temat dotyczący ON i dodatków do paliwa. Nie rób bajzlu.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Października 2015, 20:55:12 »
Jak się raz w roku jakiś dobry, sprawdzony dodatek doleje do baku, to chyba nie zaszkodzi. Staram się tak robić co rok przed zimą.
Jak zapomnę to zrobić albo mi się przesunie w czasie, to się nie martwię specjalnie.

@bis24  :good:
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2015, 21:20:20 wysłana przez felicjator »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Listopada 2015, 12:03:59 »
Ja tankuję zawsze na Shellu zwykły ON .......

W necie znalazłem takie mądrości odnośnie paliwa i nie tylko.

Do nowoczesnego silnika należy wlewać nowoczesne paliwo bezsiarkowe czyli paliwo klasy Premium dostępne tylko na koncernowych stacjach paliw. Po to są te nowoczesne paliwa bo wymagają ich bezwzględnie nowoczesne silniki Diesla.

http://www.wojdas.24x7.pl/profdies.html

W ogóle same mądrości tam są odnośnie eksploatacji nowoczesnego diesla - normalnie strach jeździć.  :o
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2015, 21:08:54 wysłana przez Swoop »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Listopada 2015, 15:52:36 »
http://www.wojdas.24x7.pl/profdies.html W ogóle same mądrości tam są odnośnie eksploatacji nowoczesnego diesla - normalnie strach jeździć.  :o
Autor napisał, że do nowoczesnych silników lać tylko Premium, bo jakieś całkiem lepsze jest. A mi mówiono, że Premium idzie z tych samych zbiorników co zwykłe Pb/ON, tylko w trakcie wlewania dodawana jest mikstura uszlachetniająca. Poza tym, podobno prawie wszystkie markowe stacje/koncerny w Polsce, (w tym Shell, BP itd.) biorą paliwo z hurtowni Lotosa lub Orlenu - zależnie od geografii.
Czy ktoś może się rozprawić z takimi paliwowymi "legendami"?
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2015, 16:16:58 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Listopada 2015, 17:22:39 »
Pracowałem na shellu i się zgadza - v-power to tylko dodatek do paliwa, tylko racing sprowadzany z belgii czy coś.
Jedna i ta sama cysterna objeżdza orleny, tesco, shella itp... Paliwo jest to samo

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Listopada 2015, 20:05:33 »
Jestem kierowcą cysterny paliwowej, to co napisał KoMarek jest prawdą tzn. na naszym krajowym rynku na stacjach paliw markowych możemy zatankować paliwa lotosu bądź orlenu plus jakieś tam dodatki w zależności od marki stacji paliw, baza zawsze jest z orlenu bądź lotosu, różnice mogą tylko być w dodatku bio (albo jest albo go nie ma), raz  na tą samą stację zawożę paliwo bez bio za kilka dni wlewam z bio do tego samego zbiornika. Jeśli na lotosie wlejecie bez bio to paliwo będzie wyglądu wody, jeśli z bio to żółte, orlenu bez bio jest zielone.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Listopada 2015, 09:13:59 »
Jeśli na lotosie wlejecie bez bio to paliwo będzie wyglądu wody,(...) orlenu bez bio jest zielone.

Jak to się ma do tego, że "wszystko z jednej cysterny leci"? Tzn., że dodatki koloryzują paliwo...?
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Listopada 2015, 20:58:09 »
Ja wożę paliwo w centralnej Polsce, jak wleję do cysterny paliwo Lotosa np. na naftobazie w Koluszkach to będzie z bio żółte, jak wleję na naftobazie Lotos w Piotrkowie Trybunalskim to będzie olej napędowy barwy przezroczystej, paliwa z orlenu albo zielone albo żółte z bio, wszystkie paliwa z bio do 7 procent(na papierze). :)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Listopada 2015, 21:55:35 »
Pracowałem na shellu i się zgadza - v-power to tylko dodatek do paliwa, tylko racing sprowadzany z belgii czy coś. Jedna i ta sama cysterna objeżdza orleny, tesco, shella itp... Paliwo jest to samo

Czyli podsumowując nie warto chyba przepłacać - wystarczy zalać Premium 2 x w roku a tak to lepiej lać zwykły ON.
Wyjątek to silne mrozy i lepiej wlać ON arktyczny.

Jedynie to BIO zastanawiające i wypadało by lać bez BIO czyli kolor wodnisty lub zielony a nie żółty.  :o

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl