Autor Wątek: Gen. 6 - jak skutecznie odgrzybić klimę  (Przeczytany 1259 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gopiotrek

• Toyot Leżący
  • *
Gen. 6 - jak skutecznie odgrzybić klimę
« dnia: 20 Października 2015, 12:55:22 »
Szanowni Forumowicze,
Wielka prośba o pomoc - nie mogę sobie poradzić ze skutecznym pozbyciem się odoru klimatyzacji w Camry 2008 z automatyczną klimą (klimatronic plasmacluster)
Przeprowadziłem następujące czynności - niestety z miernym skutkiem:
1. Wtrysnąłem cały specyfik Wurth od dołu samochodu - do (chyba) parownika, przez otwór odpływowy/skraplający pod samochodem.
2. Wymieniłem filtr pyłkowy.
3. Wtrysnąłem piankę (jakąś firmową z Norauto, niestety nie pamiętam producenta) od strony podszybia - tam gdzie powietrze jest zasysane do układu + wstrzyknąłem jeszcze w kratki wentylacyjne.

Ale wszystko to daje słaby efekt.

Problem jest o tyle istotny, że za każdym razem kiedy włączam nawiew na szybę, włącza się klimatyzacja (dzieje się to bezwiednie, nie jest sygnalizowane żadną kontrolką) i wtedy też pojawia się nieprzyjemny zapach stęchłej, wilgotnej szmaty którą sprzątaczka z mojej podstawówki wymierzała kary za bieganie po korytarzu...

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
Odp: Gen. 6 - jak skutecznie odgrzybić klimę
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2015, 13:14:43 »
Jak klima jest mocno zapuszczona to jednorazowe podejscie nie pomoze...

U ojca w Camry 2007, 3 razy odgrzybialiśmy klimę w przeciągu 2 miesięcy i ciągle wracał odór, jednak za każdym razem coraz słabszy. Musisz kontynować z Wurth, bo moim zdaniem jest najlepszy.
Zamiast od dołu samochodu to lepiej odsuń tapicerke przy nogach pasażera z lewej strony i wyjmij rurkę odpływową i wtedy możesz sięgnąc dalej. Oczywiście po użyciu Wurtha nie zapomnij włożyć jej spowrotem :)

Ja dodatkowo nawierciłem otwór w plastikowym nawiewie na nogi pasażera za schowkiem, żeby się dostać do parownika od góry.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2015, 13:50:39 »
Jedź do firmy, gdzie Ci parownik pod ciśnieniem umyją/zdezynfekują Tunap'em

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2015, 15:52:44 »
3. Wtrysnąłem piankę (jakąś firmową z Norauto, niestety nie pamiętam producenta) od strony podszybia - tam gdzie powietrze jest zasysane do układu + wstrzyknąłem jeszcze w kratki wentylacyjne.
pianki nie podaje sie do kanałów powietrza, kratek wentylacyjnych itp. To konczy sie uszkodzeniem elektroniki, sterowania rozdzialem powietrza itp. Poza tym jest pozbawione sensu - siedliskiem grzyba jest parownik, który albo odkażasz chemią (jeśli jego stan na to pozwala) , albo wymieniasz na nowy (wymaga rozbebeszenia zazwyczaj calej deski rozdzielczej, ale likwiduje problem ostatecznie).
https://www.youtube.com/watch?v=hJM-VXKQNRE

Druga sprawa to zawsze dojeżdżając do celu, kilka minut przed tym wyłaczyć klimatyzację i zostawić wentylator, tak by parownik zdążył się wysuszyć.
 Niedopuszczalnym jest wyłaczać klimatyzację i wentylator razem, bo są to idealne warunki do rozwoju pleśni, grzyba  co powoduje smród.

Trzecia sprawa to tez regularne wymienianie filtra kabinowego.

« Ostatnia zmiana: 20 Października 2015, 16:20:44 wysłana przez bazi »

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2015, 23:08:29 »
Ja co prawda mam manualną klimę i to w IV gen. ale u mnie jak włączę nawiew na szybę i nogi to klima się nie włącza. Ustawienie na samą szybę automatycznie włącza AC. Strasznie wkurzające (nie, nie mogę tego wyłączyć naciskająć przycisk od klimatyzacji tak jak to czasem bywa w innych wersjach/rynkach).

Offline gopiotrek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Października 2015, 21:02:18 »
Witam,

Dziękuję za porady i spostrzeżenia.

W przyszłym tygodniu umówię się na tzw. profesjonalne czyszczenie całego układu jakimś urządzeniem BOSCH; usługa ma kosztować PLN 100 + nowy filtr z węglem też ok PLN 100.

Pozdrawiam,

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl