Autor Wątek: Układ kontroli ciśnienia w kołach  (Przeczytany 11348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lesnik201

• Prawie Toyot
Układ kontroli ciśnienia w kołach
« dnia: 07 Listopada 2015, 22:24:23 »
Czy da się w jakiś sposób wyłączyć/wyprogramować z ECU to ustrojstwo? Do najbliższego ASO mam ok 80 km i nie uśmiecha mi się jeżdżenie tam tylko po to żeby zmienić koła z letnich na zimowe i na odwrót, a świecąca cały czas kontrolka jest trochę denerwująca.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Układ kontroli ciśnienia w kołach
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2015, 09:38:50 »
da się, bardzo dużo zachodu i tracisz homologacje na auto
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2015, 10:40:27 »
Wyjąć kontrolkę ?  :cheesy:

Chyba, że spowoduje to wyświetlenie piętnastu innych...
3VZ.pl

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada 2015, 14:06:49 »
Akurat w tym aucie elektrykowi w ASO powinno wystarczyć 2min. na wyłączenie kontrolki bez efektów ubocznych.

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopada 2015, 11:56:57 »
a nie prościej zakleić kontrolkę kawałkiem czarnej taśmy?  :cool:
TOYOTA RAV4 III Long & TOYOTA COROLLA IX

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopada 2015, 13:47:38 »
Można wozić letnie koło jako zapas i kontrolki nie ma.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopada 2015, 16:11:20 »
Od dłuższego czasu się nad tym zastanawiałem i nie jest to takie proste. ASO z którymi rozmawiałem odmawiali takiej operacji lub mówili, że się nie da. Drugim problemem (nawet jak się to obejdzie) jest prawdopodobnie to, że jak złapiesz gumę - to kontrolka już Cię wtedy o tym nie poinformuje. Nawet przy spadku ciśnienia do pozwalającego jeszcze jeździć (np. 1,5 atm) jest niezauważalne.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2015, 16:15:58 wysłana przez ar16 »
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopada 2015, 20:38:55 »
No i nastąpiła pewna dziwna zmiana. Pisałem wcześniej ze można wozić jedno koło w bagażniku i po sprawie.  A tutaj nagle zaświeciła mi kontrolka po miesiącu ze ciśnienie jest NOK. Wyjąłem koło z bagażnika i dopompowałem powietrza do 2,4 bar tak jak było wcześniej. Niestety kontrolka nie znika juz.  Procedura ustawienia przyciskiem w schowku nie działa. I teraz jak to wytłumaczyć ? Dlaczego po miesiącu kontrolka się uaktywniła a nie wcześniej ? Okej spadło ciśnienie w kole bo zimno etc. Napompowano i dalej kontrolka swieci. Wiec jak w końcu działa ten układ kontroli TPMS ?

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Listopada 2015, 21:25:17 »
Ciśnienie musi być prawidłowe we wszystkich kołach, więc jaki sens miało by wożenie jednego z czujnikiem? Jeżeli Ci nie świeciła kontrolka, to znaczy, że cały system nie działał prawidłowo.
TOYOTA RAV4 III Long & TOYOTA COROLLA IX

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Listopada 2015, 09:52:36 »
Akurat w tym aucie elektrykowi w ASO powinno wystarczyć 2min. na wyłączenie kontrolki bez efektów ubocznych.

No chyba że na fuchę, bo nie oficjalnie :D
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Listopada 2015, 12:58:13 »

Ciśnienie musi być prawidłowe we wszystkich kołach, więc jaki sens miało by wożenie jednego z czujnikiem? Jeżeli Ci nie świeciła kontrolka, to znaczy, że cały system nie działał prawidłowo.

Sens był taki że to jedno koło stanowi mi zapas. Zmierzam właśnie do tego że ten cały system nie działa jak należy. Czy ktoś z użytkowników zauważył podobną sytuacje ?

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Listopada 2015, 21:32:30 »
Zmieniałem czasami komplet kół sam na lewarku (mam dwa komplety na zimę i lato). Jeżeli nie pojechałem do serwisu zakodować czujniki to kontrolka błędu zapala się po ok. 1 godzinie jazdy. Kiedyś myślałem, że zależy od przebiegu i dopiero po zrobieniu 100 km, bo tak mi wypadało zawsze po zmianie kół i wyruszeniu w trasę. Ostatnio znów sam zmieniłem koła i kręciłem się z godzinę w korkach i wtedy się zapaliła. Zdziwiłem się że po ok 30 km. Co ciekawsze, jeśli użytkujesz auto codziennie, to po zapaleniu silnika kontrolka zawsze mruga. Jeśli jednak zostawisz samochód na kilka dni (ja np. gdy cały tydzień byłem w delegacji), po ponownym zapaleniu będzie brak błędów i niby wszystko OK. I tak w kółko. Jeśli jechałem tylko kawałek, to nie zdążyła się zapalić. I tak można miesiącami nie wiedząc, że system nie działa. Wystarczyło pojechać gdzieś dalej i kontrolka po godzinie jazdy znów dawała znać o sobie.
Osobiście jak w końcu znajduję czas to jadę do serwisu zalogować te cholerne czujniki i mam spokój do kolejnej zmiany kół.......  :embarassed:
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline kniazio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopada 2019, 07:57:27 »
Proponuje zabieg z rezystorem z watku ponizej i mamy spokoj z kontrolka na zawsze (post#22)
https://www.rav4world.com/threads/how-to-disable-tpms-how-to-turn-off-tpms-light.85538/

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Listopada 2019, 13:09:54 »
Świetna metoda! :thumbdown:

Przypomina mi się historia, którą opowiadał mi lata temu brat cioteczny mojej żony, który ma warsztat mechaniczny.
Otóż przyjechał do niego znajomy na wymianę kół i opowiedział mu o swojej ostatniej wizycie w ASO Peugeot Longin Bielak (swego czasu najbardziej znany salon Peugeot w W-wie).
Uskarżał się na piszczenie w kołach i denerwującą lampkę na wyświetlaczu. Stwierdzono zużyte klocki. Po wymianie wszystko ustąpiło.
Jakież było zdziwienie brata, gdy w czasie wymiany kół stwierdził odcięte przewody elektryczne prowadzące do kół ..... klocki owszem, były wymienione.

Offline kniazio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Listopada 2019, 14:45:19 »
Nic nie obcinamy
Napisalem: zobacz post #22. Wypinamy wtyczke z ecu tpms-a i w zwieramy piny (różowy i niebieski/czasem czerwony/ zaleznie na ktorym z nich mamy napiecie z aku) za pomoca rezystora 3.3K. Jesli chcemy powrocic do fabryki wyjmujemy rezystor i wpinamy wtyczke.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl