Autor Wątek: Zawyżone spalanie według komputera  (Przeczytany 3992 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
Zawyżone spalanie według komputera
« dnia: 08 Listopada 2015, 12:24:16 »
Witam

W czerwcu tego roku kupiłem Aurisa 1.4D4D 2007r., ogólnie samochód sprawuje się bez zastrzeżeń, lecz jest jedna rzecz która strasznie mnie irytuje i są to wartości podawane przez komputer pokładowy. Komputer zawyża spalanie aż o 2,7l-2-8l (pokazuje ok 8.3l. gdzie po kilkukrotnym obliczeniu metodą "pod korek" wychodzi mi 5,5l), chwilowe również nie do przyjęcia- przy prędkości ok. 100km/h pokazuje ok. 10l, równoznaczne jest to oczywiście absurdalnym wskazaniem zasięgu auta. Co może być przyczyną tego stanu i czy istnieje jakaś metoda kalibracji tego komputera.

RobRoberto

• Gość
Odp: Zawyżone spalanie według komputera
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2015, 13:24:24 »
mój zaniża o 0,2l.
Twój przypadek to jest ciekawostka, że aż o tyle Ci zawyża.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopada 2015, 07:07:01 »
Witam

W czerwcu tego roku kupiłem Aurisa 1.4D4D 2007r., ogólnie samochód sprawuje się bez zastrzeżeń, lecz jest jedna rzecz która strasznie mnie irytuje i są to wartości podawane przez komputer pokładowy. Komputer zawyża spalanie aż o 2,7l-2-8l (pokazuje ok 8.3l. gdzie po kilkukrotnym obliczeniu metodą "pod korek" wychodzi mi 5,5l), chwilowe również nie do przyjęcia- przy prędkości ok. 100km/h pokazuje ok. 10l, równoznaczne jest to oczywiście absurdalnym wskazaniem zasięgu auta. Co może być przyczyną tego stanu i czy istnieje jakaś metoda kalibracji tego komputera.
Jak często resetujesz komputer?
Przy częstym resecie większe głupoty pokazuje
Obi

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopada 2015, 09:43:53 »
Jeżeli chodzi o resetowanie komputera to robię to tylko po tankowaniu- i też nie zawsze. Reset całkowity komputer miał gdy wymieniałem akumulator w zeszłym miesiącu, lecz wskazania pozostają bez zmian.

Offline pawel.2212

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopada 2015, 17:48:00 »
witam
z tym komputerem mam tak samo zawyża ok 2l. cszukałem pomocy u wielu magików i jedyne co zostaje to aktualizacja oprogramowania w aso co nie ukrywam że podobno kosztuje ok 500 / 600 zł
ja juz sie przyzwyczaiłem , mam w telefonie programik tam wszystko wpisuje i jest ok

Offline Akino

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopada 2015, 08:32:48 »
To ja mam błąd komputera w druga stronę. Zawsze zaniża spalanie.
Ostatnio komputer 7,1 a metoda "pod korek" 7.5 l/100km
U mnie standardowe zaniżanie to 0,5 l/100km.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopada 2015, 17:57:26 »
To ja mam błąd komputera w druga stronę.
W Focusie miałem możliwość korekty przeliczania zużycia przez komputer +/- 15%. Wywoływało się to kombinacją przycisków. Może i Auris ma taką możliwość - nie opisaną w instrukcji. Aż się prosi o taką możliwość.
PS. W Ave D4D komputer zaniżał mi o 0,6l a w Auris 1,6 o 0,25l.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl