Autor Wątek: Kontrolka sprawdzania silnika po wymianie filtru paliwa i powietrza  (Przeczytany 8853 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtek85

• Toyot Leżący
  • *
Po wymianie filtru paliwa i powietrza pojawił się napis "Check engine" i kontrolka silnika. Przewody doprowadzone do filtrów zostały podłączone poprawnie. Przed włożeniem filtru paliwa napełniłem go ropą i naciskałem pompkę do czasu aż ze środkowego przewodu po lewej stronie wypłynęła ropa. Jak mogę sprawdzić co konkretnie jest przyczyną pojawienia się ikony? Może zniknie ona kiedy silnik pochodzi przez jakiś czas?

Czy jest możliwość zakupienia interfejsu do podłączenia samochodu do komputera? Może ktoś wrzucić link do allegro/aliexpress?

Toyota Auris 2.0 D4-D 2006

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Kontrolka sprawdzania silnika po wymianie filtru paliwa i powietrza
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopada 2015, 21:13:19 »
Sprawdź czy przepływomierz na obudowie filtra powietrza podłączony. Odłącz akumulator na 5 min. Po ponownym podłączeniu akumulatora kontrolka powinna już zgasnąć.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2015, 22:04:59 »
Czy jest możliwość zakupienia interfejsu do podłączenia samochodu do komputera? Może ktoś wrzucić link do allegro/aliexpress?
Aktualnie jest wysyp tanich i bardzo tanich chińskich interfejsów opartych na ELM327 i klonach. Są to trochę zabawki, nie wszystkie dobrze działają, ale zwykle błąd silnika odczytasz (i wykasujesz go), sprawdzisz ciśnienie paliwa, sprawdzisz co wykrywa przepływomierz powietrza, zobaczysz jeszcze parę innych parametrów. ELM działał mi z Focusem, C-maxem, Avensis d4d 2.0 2007, Aurisem TS 1.6 2014.
Jest taki rodzimy producent/sprzedawca interfejsów - viaken - posiada interfejsy różniste. Znajdziesz jego stronę w google i na allegro.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopada 2015, 12:19:39 »
...a jeżeli chcesz coś bardziej zaawansowanego to Toyota Intelligent Tester IT2 z aliexpress.
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline wojtek85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada 2015, 14:52:11 »
Nacisnąłem pompkę na filtrze paliwa. Odpaliłem, samochód pochodził około minutę i zgasł.
Odłączyłem akumulator, nacisnąłem pomkę jeszcze 6 razy, podłączyłem akumulator, włączyłem zapłon i ponownie odpaliłem. Częściej jest tak, że zaczyna się coś kręcić ale nie odpala. Albo odpala na kilka 2 sekundy i gaśnie.
Z tego co widzę zaczęło się wydobywać paliwo w miejscach oznaczonych na zdjęciach:
http://imgur.com/a/PBTPv

Co to oznacza? Było zbyt wysokie ciśnienie w silniku?

Ma ktoś podręcznik użytkownika do Toyoty Auris 2.0 D4-D z 2006 po polsku lub angielsku?
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2015, 15:16:18 wysłana przez wojtek85 »

Offline wojtek85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopada 2015, 16:40:44 »
Paliwo wydobywa się po zewnętrznej stronie śruby, zaznaczone strzałką:
http://imgur.com/98ktWld

Wygląda na to że pod śrubami jest duże ciśnienie, tworzą się bąbelki a u wyjścia z tych bąbelków tworzy się wyciek widoczny na pierwszym zdjęciu. Co mogłem zrobić źle przy wymianie filtra paliwa?

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopada 2015, 22:57:52 »
Zapowietrzyles uklad... Po wymianie filtra paliwo powinno tak dlugo pompowac pompka na filtrze az poczuje sie opor... po wymianie filtra powietrza mozliwe ze naruszyles wiazke od przeplywki sprawdz kostke... te miejsce ktore zaznaczyles to polaczenie do wtryskow

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl