Autor Wątek: Zgrzyt przy zmianie biegów  (Przeczytany 2623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tebodin

• Prawie Toyot
Zgrzyt przy zmianie biegów
« dnia: 12 Listopada 2015, 21:11:17 »
Witam,
Zamierzam kupić RAV4, III generacja po lifcie silnik 2.0 158KM i na jeździe próbnej zwróciłem uwagę, że przy zmianie biegu z 1 na 2 oraz z 2 na 3 czuć lekki zgrzyt "w ręku". Nie słychać żadnych dźwięków, ale jest takie lekkie odczucie wciskania biegu w pracujące tryby. Sprzęgło bierze dobrze, nie wyczułem innych problemów. Wrzucanie biegu 2 lub 3 z luzu bez żadnych powyższych odczuć, gładko i pewnie.
Czy to groźne zjawisko? Może mnie w przyszłości narazić na koszty?
Gdzieś w Auto świat czytałem że zgłaszane są tego typu problemy w silniku benzynowym, ale nie napisano z czym to się wiąże...

Miałem kiedyś identyczne odczucia podczas jazdy poldkiem i w konsekwencji okazała się to awaria synchronizatora.... Koszt wymiany dość spory bo trzeba było wyjąć skrzynię...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Zgrzyt przy zmianie biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada 2015, 01:03:06 »
Pewnie synchro do wymiany, najlepiej wraz z kołami poszczególnych biegów. Najpierw jednak wymieniłbym olej w skrzyni, bo obecny może pamiętać fabrykę i stąd objawy.
3VZ.pl

Offline Tebodin

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada 2015, 10:35:00 »
Rozmawiałem dziś z serwisem i uzyskałem info, że awarie synchronizatorów czy też skrzyń nie zdarzają się. Pan stwierdził, że skrzynia pracuje na jakiś linkach i jeśli coś zaczyna zgrzytać, to można to wyregulować. Koszt ok. 150PLN.
Mam zagwostkę....

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2015, 11:44:44 »
Zmień serwis, ale wcześniej pozdrów pana serdecznie  :cheesy:
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl