Autor Wątek: Jak sprawdzic stan aku (12V)?  (Przeczytany 25706 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
Jak sprawdzic stan aku (12V)?
« dnia: 22 Listopada 2015, 18:30:37 »
Prius stal przez weekend w garazu nieuzywany od pt wieczorem. Przed chwila wrocilismy do domu (drugim autem) i zauwazylem, ze przez caly ten czas swiecila sie lampka nad tylna kanapa.
Auto odpalilo, przejechalem sie kawalek ale mam obawy czy aku nie jest teraz na wyczerpaniu. Mozna to jakos sprawdzic (jak i czym?)
Mam jakis prostownik automatyczny i myslalem zeby profilaktycznie  nie podladowac akumulatora. Jest sens? Zeby to zrobic musze odpiac klemy i go wyjac czy nie ma takiej potrzeby? Jak go rozepne, to poza radiem cos sie jeszcze przestawi?

Offline Bacaj

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jak sprawdzic stan aku (12V)?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopada 2015, 18:48:20 »
W priusie III można sprawdzić napięcie na aku 12v:
Wciskamy POWER beż hamulca. Wciskamy i trzymamy przycisk INFO/TEL. 3 razy  włączamy i wyłączamy  światła. Jesteśmy w trybie diagnostycznym w którym możemy zobaczyć jakie jest napięcie aku 12v. Powinno być 12,5 - 12,8v.

Akumulator naładujesz otwierając maskę z przodu. Plus masz po prawej stronie w czarnej skrzyneczce z bezpiecznikami , minus np korpus silnika.
Można ładować również otwierając bagażnik i wpinając się bezpośrednio prostownikiem w klemy akumulatora.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopada 2015, 19:13:01 »
testerem do akumulatora
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopada 2015, 22:20:55 »
A mozna zalączyc stacyjke (ready) i poczekac 0.5 - 1h i sam sie naladuje :)

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2015, 00:35:52 »
W priusie III można sprawdzić napięcie na aku 12v:
Wciskamy POWER beż hamulca. Wciskamy i trzymamy przycisk INFO/TEL. 3 razy  włączamy i wyłączamy  światła. Jesteśmy w trybie diagnostycznym w którym możemy zobaczyć jakie jest napięcie aku 12v. Powinno być 12,5 - 12,8v.

Akumulator naładujesz otwierając maskę z przodu. Plus masz po prawej stronie w czarnej skrzyneczce z bezpiecznikami , minus np korpus silnika.
Można ładować również otwierając bagażnik i wpinając się bezpośrednio prostownikiem w klemy akumulatora.

Ze tez zapomnialem o tym trybie diagnostycznym, dzieki  :good:
Ale uzylem go chyba raz, kilka lat temu, jak Priusa kupilem...

Sprawdzilem aku, pokazuje 11.8, wiec raczej kiszka.

Podpialem prostownik, zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieje, ze da sie jeszcze troche na tym aku pojezdzic. To nie jest ori, tamtem padl zaraz po zakupie, wymienilem na Boscha i przez te kilka lat bylo wszystko ok.
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2015, 00:39:39 wysłana przez zinger »

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2015, 00:40:54 »
A mozna zalączyc stacyjke (ready) i poczekac 0.5 - 1h i sam sie naladuje :)

Ale ze jak, tak sam z siebie sie naladuje?

Zalaczyc stacyjke w sensie, ze raz start bez hamulca i tyle? To z czego sa zasilane systemy, ktore sie wowczas uruchamiaja?
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2015, 00:43:05 wysłana przez zinger »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopada 2015, 07:27:21 »
Start z hamulcem - tak normalnie do jazdy.
Naladuje sie z hv a jak tam bedzie malo to co jakis czas odpali silnik na chwile.
Jeszcze lepiej jak jest zimno wylaczyc calkiem ogrzewanie.

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopada 2015, 08:15:36 »
Poki co podpialem prostownik na kilka godzin w nocy. Z 11.8 podskoczylo na 12.6, wiec powinien jeszcze troche pozyc.
Wieczorem sprawdze jeszcze raz jego stan.

Dzieki wszystkim za podpowiedzi. :good:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Listopada 2015, 11:06:12 »
Tylko jak sprawdzasz na wyswietlaczu to zawsze bedzie niskie napiecie (ok 11.9v) nawet jak bedzie naładowany.
Generalnie w HSD ciezko sprawdzic naładowanie bo czegokolwiek nie dotkniesz to rózne systemy sie odpalają (np otwierasz drzwi to hamulce sie pompują)

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Listopada 2015, 11:58:26 »
Staralem sie wszystko powylaczac jak sprawdzalem, tak sugerowali na priuschat i na fimikach na yt.
Byla tez sugestia zeby sprawdzic takze po ponownym wcisnieciu start i wtedy napiecie spadlo do 11 z groszem (nie pamietam dokladnie teraz).

Jak pisalem, po naladowaniu, ponowne sprawdzenie pokazalo 12.6 vs. 11.8 przed ladowaniem.

Offline Fickus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:59:49 »
No OKEJ ale w PII?
Miałem dziś oto taki przypadek:
Zostawiłem prawdopodobnie światła włączone w trybie NOC na godzinę...
Bezkluczykowy.
Przychodzę do auta -światła ledwo bżdzą , otwieram drzwi i próbuję włączyć START. Na wyświetlaczu ledwo widoczne wskaźniki...
Próbuję włączyć bieg...nic po paru sekundach zapalają się wszystkie biegi i wszystko zdechło...
Próbuję ponownie to samo. W międzyczasie zauważyłem że wszystkie drzwi oprócz kierowcy zamknięte.
Po chwili wyjąłem kluczyk z kieszeni i nacisnąłem otwórz -wszystkie się otworzyły i ....wszystko ożyło.
Dał się wrzucić bieg i dalej jeździłem jak zwykle. CO TO BYŁO?
Jak w dwójce 2007 sprawdzić stan aku 12V? (wersja europejska z EV)
Proszę o podpowiedź bo to pierwszy raz i w szocku byłem...?
Wyglądało jakby coś się do połowy uruchomiło...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Grudnia 2015, 14:58:48 »
Aku 12V musi miec tylko tyle mocy by załączyc kikla przekaznikow i odpalic przetwornice.
Potem juz wszystko dziala z akumulatora HV.

Offline Fickus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Grudnia 2015, 20:13:03 »
Czyli co TO było??

Offline MZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Grudnia 2015, 16:19:16 »
Witam,nie ma w Pana poście informacji o tym,lecz większość łącznie ze mną w takiej sytuacji ratuje się poprzez wyłączenie wszystkiego oświetlenia.W tym nawet krótkim czasie wzrasta co prawda  nie dużo ale jednak napięcie do poziomu wystarczającego do załączenia tych 2 przekażników ,dalej to już ładowanie z baterii trakcyjnej.Godzinne pozostawienie świateł /jakich pozycja czy mijania/jeżeli mijania to bateria jest b ok,jak pozycja to nie ma szału.Proponuje ewentualnie sprawdzić na wszelki stan czystości i dokręcenia klem i masy.Dodatkowo w oryginalnej baterii sprawdzić poziom elektrolitu -tak z własnego doświadczenia w obu priusach była konieczność uzupełnienia i to w kilku celach widać było nie zakryte elektrolitem płyty.

Offline Fickus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Grudnia 2015, 19:17:04 »
Znów to samo..lampki migają od kluczyka i tylko jedne drzwi się otwierają i wszystko przygasa.
Klemy niby są przykręcone..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl