Autor Wątek: Yaris 1.0 2005 - stuki na równej drodze  (Przeczytany 4517 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kurzyk

• Prawie Toyot
Yaris 1.0 2005 - stuki na równej drodze
« dnia: 23 Listopada 2015, 09:06:58 »
Witam,

Od paru dni zauważyłem niepokojące stukanie, prawdopodobne z przodu, słyszalne podczas jazdy na równej drodze, szczególnie przy prędkościach rzędu 70-90 km/h. Stuki są nieregularne, przykładowo 10 stuków w przeciągu około 3 sekund, parę sekund przerwy, 5 stuków, przerwa i tak cały czas.
Z moich obserwacji wynika, że słyszalność stuków nie jest zależna od obrotów a wyłącznie od prędkości.
Miał może ktoś podobną sytuację? Co może być przyczyną?

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Yaris 1.0 2005 - stuki na równej drodze
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopada 2015, 15:07:02 »
Stuka cały czas tylko nierównomiernie?
Może być coś z osprzętu - sprawdź przy podanej przez Ciebie prędkości czy stukanie występuje także na innych biegach (czyli przy innych obrotach silnika).
Stukać też może układ kierowniczy. Zawieszenie raczej można wykluczyć, jeśli stuka na równej drodze a na dziurach cisza.
Co się dzieje na nierównej drodze? Jakieś zmiany? Jakiego rodzaju jest to stukanie? Głuche, metaliczne...?
Czy podczas skręcania też słychać coś niepokojącego?
Ogólnie wszelkie odgłosy zależne wyłącznie od prędkości pochodzą z kół/piast/łożysk/półosi. Reszta występuje przy konkretnych obrotach silnika lub na nierównościach. No chyba, że jakaś osłona/element się urwał lub poluzował i przy prędkościach 70-90 kmh wiatr nimi szarpie - wejdź pod auto i pooglądaj wszystkie osłony (i plastiki), a szczególnie zawieszenie układu wydechowego.

Offline kurzyk

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2015, 17:52:18 »
Dzięki za odpowiedź.

Tak, stukanie słyszalne cały czas. Codziennie robię około 80km autostradą i całą drogę po przekroczeniu tych 70-80km/h odgłosy są słyszalne, tak jak opisałem w pierwszym poście ("przykładowo 10 stuków w przeciągu około 3 sekund, parę sekund przerwy, 5 stuków, przerwa i tak przez całą trasę"). Określiłbym to raczej jako głuchy dźwięk. Dodatkowo zauważyłem, że każdy stuk jest tak jakby wyczuwalny pod lewą stopą.
Odnośnie obrotów, po wciśnięciu sprzęgła dźwięk również słyszalny.

Na nierównej drodze raczej nie słychać nic podejrzanego, podejrzewam że samo stukanie jest wówczas zagłuszane przez pracę zawieszenia na nierównościach/trzeszczenie plastików we wnętrzu. Przy skręcaniu również nic niepokojącego nie słychać (jedynie przy ruszaniu np. na parkingu przy znacznym skręceniu kół i dodaniu gazu mocniej czasami można usłyszeć jakby trzask - podczas normalnej jazdy w trasie/mieście to się nie powtarza, nie wiem czy może mieć to jakiś związek).

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopada 2015, 10:09:09 »
Określiłbym to raczej jako głuchy dźwięk. Dodatkowo zauważyłem, że każdy stuk jest tak jakby wyczuwalny pod lewą stopą. 

Pooglądaj wszystkie osłony (plastikowe i metalowe termiczne), nadkola, luźne przewody czy się mocno trzymają. Poruszaj nimi trochę, bo mi to wygląda na oderwaną/naruszoną jakąś część. Tym bardziej jak czujesz to pod lewą stopą (choć może być coś, co się przenosi podłogą od przodu). Oczywiście najlepiej to zrobić z kanału. Przy okazji sprawdź czy amortyzator jest suchy (jak wylał, to może dawać takie dziwne objawy reagujące wyłącznie na mikronierówności płaskiej drogi) i czy sprężyna nie pękła.

Jeszcze mogą być koła nie najlepiej wyważone (90% warsztatów oponiarskich ma nieskalibrowane wyważarki, poza tym "ważą" z dokładnością do 5g, co jest moim zdaniem żartem), ale wtedy ewentualne stuki byłyby równomierne no i świadczyłyby także o zużyciu/uszkodzeniu elementów współpracujących z kołem (piasty, łożyska, wahacze, luzy na zacisku hamulcowym).

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopada 2015, 10:29:19 »
 5 gr to najmniejszy ciężarek w cywilnym wyważaniu, nie doszukuj się tu problemu.

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopada 2015, 23:20:36 »
5gr to chodzenie na łatwiznę, a mniejsze są dostępne wszędzie z ręki. Tylko nikomu się nie chce po 3-5 razy wyważać to samo koło.
Ale to faktycznie nie problem, jak wyważarka jest sprawna. A niestety większość zakładów ma nieskalibrowaną i wtedy odchylenia masz już o 10-15g albo i więcej - a to już jest mocno odczuwalne.

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maja 2023, 10:21:51 »
Odświeżę temat, u mnie słychać takie dziwne delikatne terkotanie, mam wrażenie ze to najbardziej przy 4 biegu słychać. Tak jakby z przodu auta to słychać. Wcześniej miałem zimówki i myślałem że to coś z oponami, ale po zmianie na letnie podobnie słychać. Właśnie najbardziej na równej drodze to słyszę, przy gazie w podłodze i właśnie 4 bieg. Yaris 1.3 2004.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Maja 2023, 14:05:10 »
Odświeżę temat, u mnie słychać takie dziwne delikatne terkotanie, mam wrażenie ze to najbardziej przy 4 biegu słychać. Tak jakby z przodu auta to słychać. Wcześniej miałem zimówki i myślałem że to coś z oponami, ale po zmianie na letnie podobnie słychać. Właśnie najbardziej na równej drodze to słyszę, przy gazie w podłodze i właśnie 4 bieg. Yaris 1.3 2004.
jak terkotanie to raczej może mieć związek ze skrzynią biegów.

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maja 2023, 10:24:24 »
W sumie to źle napisałem, może nie terkotanie, ale takie buczenie przy wciśniętym gazie, hałas podobny do zużytego łożyska, takie łułułułu, tylko że dzwięk dochodzi jakby z przodu auta.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Maja 2023, 22:39:51 »
W sumie to źle napisałem, może nie terkotanie, ale takie buczenie przy wciśniętym gazie, hałas podobny do zużytego łożyska, takie łułułułu, tylko że dzwięk dochodzi jakby z przodu auta.
u mnie takie buczenie/terkotanie było przy wyrobionych łożyskach dyferencjału <mechanizm różnicowy>  ale to w suzuki, w toyocie póki co nie wiem co to skrzynia biegów:)) Mogą to też być słyszane łożyska przy biegach > wtedy jest taki świst/gwizd przy większej prędkości obrotowej silnika, przy hamowaniu silnikiem też jest to słyszalne. W YI skrzynie 5 biegowe lubią "pogwizdywać" :))

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl