Autor Wątek: lampy full led  (Przeczytany 210354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bigboykr

• Toyot Leżący
  • *
Odp: lampy full led
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Listopada 2015, 08:18:17 »
Biksenon to jedna żarówka. Zmianę świateł z mijania na drogowe realizuje przesłona elektromagnetyczna zmieniająca strumień światła. Nic w chwili włączenia świateł drogowych nie musi się rozgrzewać.
Proszę Cię. Wiem co mam :)
Np w xc90 jest jak mówisz. W phaetonie i wielu innych są po dwa żarniki.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Listopada 2015, 09:04:14 »
Skoro tak piszesz :-)
Pewnie dlatego wprowadzili te przesłony żeby wyeliminować efekt rozświetlania.

Offline bigboykr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Listopada 2015, 11:55:03 »
Oba rozwiązania mają plusy i minusy. Ale odbiegamy od tematu. A w temacie to te led z aurisa muszę pochwalić :)

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline michalw_87

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Listopada 2015, 11:48:00 »
Jeżdżę z LEDami od miesiąca i jest bardzo zadowolony, światła jest tyle że włączenie przeciwmgielnych przednich praktycznie nic nie daje, nie są w stanie przebić się przez światło emitowane przez LEDy. Polecam.

Offline PrzeZar

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Stycznia 2016, 10:31:36 »
Niestety nie miałem przyjemności siedzenia za kierownicą autka z LEDami, jednak jadąć obok (sam posiadam ksenony) widać sporą różnicę w barwie światła na korzyść LED. Niestety z tego co widziałem w salonie, testach i katalogach światła LED w aurisie nie mają spryskiwaczy. Co to oznacza? Otóż, że teoretycznie świecą słabiej niż ksenony. W ksenonach znamy źródło światła - w Toykach najczęściej D4S, czyli źródło światła o jasności zwykle 3000-3500lm. W LEDach nie znamy dokładnej specyfikacji źródła światła (btw. może ktoś ma dostęp do takowcyh i by się podzielił). Jednakże brak spryskiwaczy oznacza, że światła emitują maksymalnie 2000lm (gdzie dobrej jakości żarówka H7 emituje około 1400-1600lm). Obawiam się więc, że światła diodowe mogą być sporo słabsze. Nie wiem niestety czy nadrabiają to barwą światła. Dodatkowo jak wcześniej wspomniano światła nie mają opcji skrętu. Jak dla mnie to bardzo duża wada. Jeśli ktoś jeździ dużo nocą po nieoświetlonych krętych drogach, to opcja skrętnych świateł jest niezwykle przydatna. I nie nadrobi tego opcja pasywnego doświetlania zakrętów (światłami przeciwmgielnymi), bo to zupełnie inny zasięg świateł. Także porównywanie LEDów od Audi, VM (nowy Passat) i Aurisa mija się z celem - to niestety zupełnie inna liga jeśli chodzi o tę technologię.

Od razu zaznaczę, że nie jestem fachowcem od świateł samochodowych. To co powyżej napisałem to wiedza (może błędna), jaką nabyłem czytając różne artykuły i interesując się tym tematem. Chętnie poczytam wypowiedzi osób zajmujących się oświetleniem. Chętnie też zobaczyłbym gdzieś test porównawczy oświetlenie Aurisa 2 żarnik, xenon (przed FL) i LED. Sam jestem zainteresowany światłami LED w wersji Prestige nowego Avensisa. Tam LEDy są skrętne i mają spryski.

--
Pozdrawiam,
Ciech'i
Potwierdzam. Mam full ledy w Aurisie II i odnoszę wrażenie, że palą słabiej niż ksenony, które miałem w Hondzie Civic Type S z 2009 r.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Stycznia 2016, 16:49:16 »
Akurat dla mnie brak spryskiwaczy do LED to zaleta tych świateł. Barwa światła jest idealna.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Lutego 2016, 18:10:38 »
Pytanie do posiadaczy full led : też tego doświadczanie - zamarzania szkła reflektora? ... mija zima i jeżdzę po Bawarii i Austri te światła doprowadzają mnie do szewskiej pasji. Przecież jak pada obfity śnieg, to momentalnie lampy są obklejone śniegiem i w nocy muszę co chwilę stawać, bo nic nie widać w parę minut. Zwykle lampy są ciepłe, a tutaj zamarzają !!!

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Lutego 2016, 18:31:32 »
Nie posiadasz spryskiwaczy reflektorów żeby je przemywać?

Offline czechoj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Lutego 2016, 18:46:23 »
Pytanie do posiadaczy full led : też tego doświadczanie - zamarzania szkła reflektora? ... mija zima i jeżdzę po Bawarii i Austri te światła doprowadzają mnie do szewskiej pasji. Przecież jak pada obfity śnieg, to momentalnie lampy są obklejone śniegiem i w nocy muszę co chwilę stawać, bo nic nie widać w parę minut. Zwykle lampy są ciepłe, a tutaj zamarzają !!!
Faktycznie, dziś zaobserwowałem podobne zdarzenie w moim aucie. Jadąc w dużej śnieżycy (na odcinku ok. 60 km) , lampy okleiły się śniegiem, który zlodowaciał. Na parkingu odbiłem delikatnie lód, który co prawda z łatwością odpadł, ale zakleił prawie cały reflektor. Może jeszcze tej zimy uda się mi to potwierdzić.
Corolla TS 2.0 Hybrid Comfort + Tech

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Lutego 2016, 20:06:38 »
Nie posiadasz spryskiwaczy reflektorów żeby je przemywać?
No właśnie nie ma spryskiwaczy dla ledowych reflektorów, ja mam tylko zaślepki. Dziś byłem w serwisie i zarządzałem wyjaśnień. Czekam na odpowiedź od Toyoty. W nocy to nie są żarty z tym problemem. Mała warstwa lodu czy śniegu powoduje rozproszenie światła i reflektory nie nadają się do użytku !!!

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Lutego 2016, 20:08:53 »
Faktycznie, dziś zaobserwowałem podobne zdarzenie w moim aucie. Jadąc w dużej śnieżycy (na odcinku ok. 60 km) , lampy okleiły się śniegiem, który zlodowaciał. Na parkingu odbiłem delikatnie lód, który co prawda z łatwością odpadł, ale zakleił prawie cały reflektor. Może jeszcze tej zimy uda się mi to potwierdzić.
W nocy zauważysz w kilka sekund, że twoja Auris nie ma świateł jak tylko reflektory pokryją się cienką warstwa lodu lub śniegu.

Offline czechoj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Lutego 2016, 20:15:44 »
..... No właśnie nie ma spryskiwaczy dla ledowych reflektorów, ja mam tylko zaślepki. Dziś byłem w serwisie i zarządzałem wyjaśnień. Czekam na odpowiedź od Toyoty. W nocy to nie są żarty z tym problemem. Mała warstwa lodu czy śniegu powoduje rozproszenie światła i reflektory nie nadają się do użytku !!!
ja nie mam nawet zaślepek  :o
Corolla TS 2.0 Hybrid Comfort + Tech

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Lutego 2016, 20:30:04 »
ja nie mam nawet zaślepek  :o
[/quote]
Ooo... toć tyż piknie. Poważnie to nie rozumiem dlaczego nie zastosowano podgrzewania, czyżby autko tylko na lato? Kiepski dowcip.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Marca 2016, 18:06:43 »
Mam oficjalną odpowiedź serwisu w Landshut... :cool: i mam wrażenie, że albo ja jestem idiotą, albo robią ze mnie idiotę.
Poinformowali, że nie montuje się spryskiwaczy do tego typu reflektorów, a odnośnie moich spostrzeżeń, to Toyota poleca środki chemiczne na szkło, które powodują nie przyleganie wody i śniegu  :laugh: na moje pytanie, które polecają ... wiecie sami, szkoda pisać.
Wygląda, że trzeba prawnika do tego zatrudnić.
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2016, 18:19:41 wysłana przez F_20.0 »

Offline demis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Grudnia 2016, 19:54:00 »
Podepnę się pod ten temat.
Kiedy manetka od świateł jest ustawiona na AUTO oraz jest na tyle ciemno, że LEDY się same zaświecają i uruchamiamy samochód (kluczyk w pozycji ON) to LEDY się zaświecają. Przekręcamy kluczyk dalej (pozycja START) aby uruchomić samochód, wtedy LEDY gasną, a po uruchomieniu silnika znowu się zapalają. Czy Wy też tak macie? Czy gdy kluczyk jest w pozycji ON to u Was LEDY także już się świecą?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl