Autor Wątek: Akcja "Toyota wzywa do serwisu z powodu wadliwych przycisków sterowania szybami"  (Przeczytany 12909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RobRoberto

• Gość
Link:
https://uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=12002

Przedsiębiorca Toyota Motor Poland Company Limited Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie powiadomił Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że niektóre samochody marki Toyota:

Auris - wyprodukowane w Turcji i Wielkiej Brytanii od 21.01.2009 r. do 31.12.2010 r.
    Corolla - wyprodukowane w Japonii i Republice Południowej Afryki od 06.10.2008 r. do 17.12.2010 r.
    RAV4 - wyprodukowane w Japonii od 26.07.2007 r. do 30.06.2010 r.
    Urban Cruiser  - wyprodukowane w Japonii od 03.10.2008 r. do 30.06.2010 r.
    Yaris  - wyprodukowane w Japonii i Francji od 13.06.2005 r. do 30.12.2010 r.

mogą nie być bezpieczne dla użytkowników.

Poinformowano, że pojazdy objęte kampanią są wyposażone w układ elektrycznego opuszczania
i podnoszenia szyb bocznych. Układ ten jest sterowany przełącznikami, w których zastosowano styki ślizgowe. Przełączniki znajdują się w drzwiach bocznych pojazdu. W drzwiach kierowcy umieszczono główny zespół przełączników, przy pomocy którego można sterować szybami we wszystkich drzwiach. Stwierdzono, że na skutek niedostatecznej ilości smaru na stykach w głównym zespole, może dojść do gromadzenia się opiłków metalu powstających w wyniku tarcia. Zgromadzone opiłki mogą spowodować zwarcie w obwodzie elektrycznym, co może doprowadzić do nadmiernego wzrostu temperatury zespołu
i w rezultacie dymienia oraz stopienia obudowy zespołu. W skrajnym przypadku może dojść do powstania pożaru..

Lista numerów VIN, którego dotyczy problem
https://uokik.gov.pl/download.php?plik=17220

Korzystał już ktoś z tej akcji? Dostaliście jakieś wezwanie?
Moja Toyota Katowice nie wie jak podejść do tego logistycznie i nikogo jeszcze nie będą wzywać.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2015, 21:51:01 wysłana przez RobRoberto »

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
Jeszcze nie, ale Auris mojej mamy kwalifikuje się do tej akcji i zadzwonimy do serwisu zapytać co i jak. Będzie to zapewne Białystok.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
TMP wysyła zaproszenia a nie ASO

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
Dzięki za informację. Sprawdziłam: Mój Auris (2010) jest trafiony i "łapie" się na tą akcję. Już byłam na stronie Toyoty i zgłosiłam mój numer VIN. Jest komunikat, że serwis kompletuje części do naprawy i jak tylko naprawa będzie możliwa - dostanę zaproszenie do serwisu. Czekam :-(. Ej Toyoto - to już kolejna naprawa w ramach produkcyjnych niedoróbek  :czerwona:

Offline Jędrzej

• Toyot Leżący
  • *
Witam
Ja także zostałem trafiony z moim VIN. Piszę do serwisu i czekam na zaproszenie.
Jak coś dostanę i będę po całej akcji to dam znać.
Pozdrawiam
Jędrzej

Offline havier

• Toyot Leżący
  • *
Witam
właśnie szukam co moze być przyczyną ze od 3 dni nie działają mi szyby z prawej strony moze sie zjarały jak na przykładzie. problem jest taki ze mam auris paź 2008 i akcja nie dotyczy :(

RobRoberto

• Gość
Dzięki za informację. Sprawdziłam: Mój Auris (2010) jest trafiony i "łapie" się na tą akcję. Już byłam na stronie Toyoty i zgłosiłam mój numer VIN. Jest komunikat, że serwis kompletuje części do naprawy i jak tylko naprawa będzie możliwa - dostanę zaproszenie do serwisu. Czekam :-(. Ej Toyoto - to już kolejna naprawa w ramach produkcyjnych niedoróbek  :czerwona:

Na stronie toyoty jest możliwość zgłoszenia się?

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Witam właśnie szukam co moze być przyczyną ze od 3 dni nie działają mi szyby z prawej strony moze sie zjarały jak na przykładzie. problem jest taki ze mam auris paź 2008 i akcja nie dotyczy :(
Sprawdź guziczek przy przełącznikach do szyb, czy masz nie zblokowaną resztę szyb

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
O, jest i mój :)

RobRoberto

• Gość
Nie wiem jak Wasze Aso się do tego odnosi, ale Toyota Katowice nie myśli nawet o tej akcji. Jak zapytałem to uzyskalem info, że to jeszcze z pół roku potrwa zanim się tym zajmą. Pozostawie to bez komentarze :czerwona:

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
Można gdzieś, na jakiejś stronie, sprawdzić po nr VIN czy auto nie podpada pod jakąś akcję?

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
Nosek też wytrzeć? Brak słów czasami...
Przewiń do góry stronę to znajdziesz, odpowiedź tzn link z nr VIN.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
Witam właśnie szukam co moze być przyczyną ze od 3 dni nie działają mi szyby z prawej strony moze sie zjarały jak na przykładzie. problem jest taki ze mam auris paź 2008 i akcja nie dotyczy :(
jesli to co mysle to nie martw sie Toyoty maja takie cos LEwa strona wiec , Zrob tak

SPRAWDZ stan twojej baterii napewno ja odlacz i podladuj do pelna problem powinien zniknac jesli nie moga byc "sklejone" walnij mocno w bok gdzies na polowie dzwi z srodkowej strony jak nic dawaj dalej 3 razy walnij nie boj sie i kliknij i zobnacz czy juz dziala,
Ale mowie baterie napenwo podladuj do FULL. mi tak robil jak bateria padala jak byla naladowana to prawa strona byla OFF!!

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
Można gdzieś, na jakiejś stronie, sprawdzić po nr VIN czy auto nie podpada pod jakąś akcję?
Nie martw sie jak cos dostaniesz Pismo czarno na bialym bedzie napisane nie zapomna cie , hehehe mialem E 12 bylem z 3 razy raz airbag raz kolumna kierownicy ... raz kierownica

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
Nosek też wytrzeć? Brak słów czasami...

Dzięki sam sobie poradzę.

Przewiń do góry stronę to znajdziesz, odpowiedź tzn link z nr VIN.

Ten do UOKiKu? Wyobraź sobie, ze dostrzegłem go, kliknąłem i  nawet pdf-a z drugiego linka pobrałem, wiesz? Potrafię.
Pytam o link do strony Toyoty (jeśli taka w ogóle istnieje). Wiem: nie napisałem tego wyraźnie. Ale te złośliwości też chyba niepotrzebne, prawda?
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2016, 09:21:29 wysłana przez GeoT »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl