Autor Wątek: led cree  (Przeczytany 6093 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
led cree
« dnia: 02 Grudnia 2015, 10:20:57 »
Witam.  W internecie dostepne sa zarowki led amerykanskiej firmy Cree. Za to zamienniki halogenowych zarowek typu h1, h7, h4, h11 itp. Kosztuja ok 499 zl i maja bardzo duze natezenie swiatla (ok 5000 lumenow na zarowke). Dwie zarowki to ok 10000 lumenow podczas gdy halogenowki daja ok3200 lumenow (1600 na zarowke). Planuje zalozyc takie na swiatla drogowe bo mijania mam ksenon. Co myslicie o tym?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
Odp: led cree
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudnia 2015, 10:22:45 »
straszne pieniądze!
druga kwestia - czy to ma homologację? bo wydaje mi się, że ilość lumenów jest bardzo duża!
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudnia 2015, 10:44:44 »
Nie wiem czy maja homologacje. Homologacja przejmowalbym sie gdybym zakladal je na swiatla mijania bo wtedy wiadomo ze oslepialbym innych. Natomiast swialta drogowe i tak wylacza sie gdy z przeciwka nadjezdza pojazd  wiec nie ma sensu dopatrywac sie tutaj oslepiania innych czy szukania homologacji

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudnia 2015, 10:51:06 »
z praktycznego punktu widzenia masz rację, z prawnego już nie. Wystarczy że na przeglądzie pan diagnosta się zdziwi jasnością świateł i sprawdzi.. wtedy nie masz podbitego przeglądu.
Drugie - to długie światła w Twojej aurisce są moim zdaniem spoko i szkoda wydawać taką kasę na coś takiego.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Grudnia 2015, 11:18:01 »
Co do prawnego punkru widzenia to zgadzam sie z toba w 100% i zdaje sobie sprawe ze jesli do reflektora wlozymy zrodlo swiatla niezgodne z homologacja lampy to wtedy cala lampa traci homologacje i nie moze byc dopuszczona do ruchu. Z diagnosta to problemu nie mam bo to moj kolega wiec spoko nawet jakbym wsadzil do lampy krasnala ze świeczka  to i tak przeglad przejdzie :) dlugie u mnie sa ok tylko chcialbt swiatlo biale i zeby troche tego swiatla wiecej bylo. A cena? Nie uwazam ze jest za wysoka. Osram night breaker kozztuja ok 100 zl za komplet i przepalaja się  po 3 miesiacach. Tu masz 500 zl za komplet i o wiele dluzsza zywotnosc i wiecej swiatla

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudnia 2015, 20:34:09 »
poszukaj h11 philipsa i nie chodzi mi tu o same ledy tylko o cale "zarowki"

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudnia 2015, 20:40:48 »
natezenie swiatla (ok 5000 lumenow na zarowke). Dwie zarowki to ok 10000 lumenow
Nigdy w życiu nie sumuje się mocy żarówek w ten sposób. Tak samo jak na allegro naciągacze piszą o komputerach np." 2 rdzenie po 2ghz to razem daje 4ghz"  :laugh:
Te żarówki o których piszesz to chiński bubel bez jakiejkolwiek homologacji. Można tylko dowód rej. stracić przy najbliższej kontroli. O oślepianiu innych nie wspomnę.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Grudnia 2015, 21:40:20 »
Z diagnosta to problemu nie mam bo to moj kolega wiec spoko nawet jakbym wsadzil do lampy krasnala ze świeczka  to i tak przeglad przejdzie :)

brawo  :good: :good:

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudnia 2015, 08:08:31 »
To jak w takim razie sumowac natezenie swiatla? Na chopski wiejski  rozum jak mam dwie zarowki halogenowe ktora jedna ma natezenie 1600 lm to zaswiecajac dwia takie zarowki mam przed maska swiatlo o natezeniu 3200 lm. Dobrze myślę czy zle?

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudnia 2015, 17:27:13 »
To jak w takim razie sumowac natezenie swiatla? Na chopski wiejski  rozum jak mam dwie zarowki halogenowe ktora jedna ma natezenie 1600 lm to zaswiecajac dwia takie zarowki mam przed maska swiatlo o natezeniu 3200 lm. Dobrze myślę czy zle?
Prosta zagadka dla Ciebie kolego. Jadą dwa samochody obok siebie, każdy z prędkością 100km/h. Czyli tak naprawdę razem jadą 200 km/h? :grin: No chyba nie. 

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Grudnia 2015, 18:12:10 »
Przyjmując niewielkie, tutaj pomijalne uproszczenie, myślisz dobrze.
Prosta zagadka dla Ciebie kolego. Jadą dwa samochody obok siebie, każdy z prędkością 100km/h. Czyli tak naprawdę razem jadą 200 km/h? :grin: No chyba nie.
Ten przykład jest nieadekwatny, a żartu nie wyczułem.
Ale, jeżeli te Twoje dwa samochody jadąc po 100km/h walną równocześnie w przeszkodę, to co będzie?

Spalanie - Motostat.pl

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Grudnia 2015, 19:42:10 »
Zacznijmy od tego że liczba lumenów określana jest na 1m^2. Dla przykładu lewy reflektor samochodu oświetla lewą stronę a prawy prawą. Dlaczego te lumeny miałyby się sumować skoro światło nie jest skupione w jedną wiązkę i nie pada na równy metr kwadratowy? Gdyby zastosować tu jakieś zwierciadło bądź urządzenie które skupiałoby światło z jednego reflektora 5000 lumenów i z drugiego 5000 lumenów, i oświetlić takim strumieniem równomiernie 1 metr kwadratowy to owszem wyszłoby 10000 lumenów. Niestety takie efekty otrzymamy w warunkach laboratoryjnych a nie w lampach samochodu osobowego stąd też nie dodaje się tych lumenów do siebie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Grudnia 2015, 20:12:57 »
Błądzisz kolego. Upraszczjac lumeny sie sumuja. Moze ci sie z kandela pomylilo.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Grudnia 2015, 21:05:01 »
Dla przykładu lewy reflektor samochodu oświetla lewą stronę a prawy prawą.
Dobre ...
U Ciebie tak jest?
Dlaczego te lumeny miałyby się sumować skoro światło nie jest skupione w jedną wiązkę i nie pada na równy metr kwadratowy?
Na odległościach użytkowych świateł (około 10-100m) po drobnym uproszczeniu możesz potraktować oba reflektory jako jeden mocniejszy, bo oba oświetlają podobnie prawie te same "równe metry kwadratowe".
Amen. 
Spalanie - Motostat.pl

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Grudnia 2015, 23:03:54 »
Sumuja sie czy nie - jedno jest pewne: wiecej lumenow przeklada sie na mocniejsze swiatlo przed autem. Bardzo prosty przyklad to ksenony. Halogen ma 1600 lm a ksenon ok 3200 lm. Postawcie obok siebie dwa auta: jedno z halogenami a drugie z ksenonami. Najpierw zapalcie swiatla w tym pierwszym a potem w drugim. Roznicy chyba nie trzeba nikomu przedstawiac naukowo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl