Autor Wątek: Auris wymiana oleju w skrzyni biegów  (Przeczytany 54114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Auris wymiana oleju w skrzyni biegów
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Sierpnia 2023, 06:40:28 »
olej
08885-81001
podkładki
12157-10010
90430-14003
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Sierpnia 2023, 21:03:53 »
U mnie parę serwisów temu poprzedni właściciel wymieniał olej w skrzyni, na fakturze mam tylko olej x5 za 60 zł - z tego co widzę w internecie, oleju wchodzi do hybrydy 3.4L.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Sierpnia 2023, 01:13:53 »
Może 1.6L do płukania zużyli, ale nie przecież to dodatkowa zabawa, brak w specyfikacji i komu by się chciało. Więc raczej to zasady z ASO, wlać 3/4L, wpisać 5L i zainkasować górką kasę za 1.6L. Może mechanik zbierał olej na swoją wymianę.  :grin:

@Colin tak ten numer oleju, dzięki za potwierdzenie. Towar już leci, olej z tego roku ma być. Rabat dostałem i jeszcze gratis wysyłkę, bo zapomnieli ująć w fa. Drugi numer podkładek warto mieć, bo może bez słowa przyślą te.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Października 2023, 01:10:31 »
Panowie poczytajcie sobie, ciekawa sytuacja. Z typu, ile skrzynia Toyoty bez oleju pochodzi. Oraz czy zapomnieli nalać.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/motoryzacyjne-ciekawostki.5098/post-171006

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 09 Października 2023, 08:17:05 »
nie wiem wgl skąd dyskusja, CZY wymieniać olej w skrzyni...
chyba to naturalne, że jak najbardziej TAK...
chyba się to wzięło z tego, że teraz próżno szukać w manualach informacji o wymianie oleju w skrzyni.. a jeszcze w mojej starej Corolli E12 w instrukcji była notka, że olej w skrzyni powinno się wymieniać co 60 tys... kojarzę, że też w przedliftowym Aurisie I też było takie info, a np. już Auris II zero informacji, tylko jest podane jaki olej w skrzyni i ile ;)

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #65 dnia: 09 Października 2023, 10:44:16 »
a np. już Auris II zero informacji,
jest napisane wyraźnie w książce serwisowej (tabela) przy 90 000 km kontrola, tylko mało kto doczytuje "kontrola" bo linijka wyżej i niżej mówi o wymianie czegoś tam.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 09 Października 2023, 11:46:37 »
a np. już Auris II zero informacji,
jest napisane wyraźnie w książce serwisowej (tabela) przy 90 000 km kontrola, tylko mało kto doczytuje "kontrola" bo linijka wyżej i niżej mówi o wymianie czegoś tam.
?
Cała sekcja na stronie 24 nazywa się Dodatkowe kontrole
W odniesieniu do Aurisa II przewidziane są kontrole co 60 000 km / 4 lata w przypadku mechanicznych skrzyń biegów oraz klasycznych automatów i CVT.  Teraz należało by zajrzeć do instrukcji serwisowej i zobaczyć, na czym te kontrole powinny polegać.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Października 2023, 13:08:06 »
Przymierzam się też do wymiany.
Mam pytanie o spinki/śruby osłony silnika.

Jakie zamówić? czy są to takie same spinki jak te 3 przy klapce przy wymianie oleju silnikowego?

Będę korzystał z kanału gościnnie i nie chciałbym wyjechać bez osłony...

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 11 Października 2023, 21:46:20 »
teraz próżno szukać w manualach informacji o wymianie oleju w skrzyni.

Dokładnie tak, bo taniej eksploatacja wygląda i w cyfrach jest widoczna. Tak to w krew weszło, że dla wielu skrzynie są wieczne i w nich oleje też. Oczywiście kontrola może być wpisana, pytanie czy jest robiona. Gwarancje są w większości do 100kkm, to wedle konstruktora wytrzymają. Ja przyjmuję 100kkm i wymiana w manualu. Jeśli nie ma jakichś opinii o grymaśności akurat tej skrzyni i najlepiej po przykładach tych co już wymieniali, to bez obaw. Przy DSG było 60kkm i skryte info, lub 5 lat.

Jutro wymieniam. Jak dobrze patrzyłem, to korek spustu jest od boku skrzyni, na wprost koła. Dolna osłona do zwalenia, ale i może zakole też. A wlewowy jest od góry i chyba puszka filtra pow. do wywalenia. Kupiłem też dwie podkładki do korków. Ciekawe jaki wyleci i ile, czy nie mało. Mogę napisać, 100kkm/ 10 lat. Równo jak ....j.

@mlac spinki kupowałem, producentem była firma Romix. Poszukaj w katalogu, zapytaj.

https://www.romix.pl

Ja kupowałem takie : B 23143, B 25837, B 22090, B 22626, B 21002, śruby C 60628.

« Ostatnia zmiana: 11 Października 2023, 21:51:03 wysłana przez Rademenes »

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Października 2023, 14:28:12 »
Jutro wymieniam. Jak dobrze patrzyłem, to korek spustu jest od boku skrzyni, na wprost koła. Dolna osłona do zwalenia, ale i może zakole też. A wlewowy jest od góry i chyba puszka filtra pow. do wywalenia. Kupiłem też dwie podkładki do korków. Ciekawe jaki wyleci i ile, czy nie mało. Mogę napisać, 100kkm/ 10 lat. Równo jak ....j.

Polecam filmik https://www.youtube.com/watch?v=LWCkytGqeYw wlewowy jest za prawym kołem, a pod spodem trzeba ściągną osłonę i cała filozofia.

spinki kupowałem, producentem była firma Romix. Poszukaj w katalogu, zapytaj.
Dzięki za te spinki.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #70 dnia: 15 Października 2023, 21:58:34 »
Olej wymieniony, kolor taki jak na filmie, a na ściankach wiadra nie jest tak czarno.  :-)

Dzięki za film, nie znalazłem takiego. Jednak to film z anglikiem, albo jakiś film z odbicia w lusterku. Skrzynia jest od strony lewego koła, przed kierowcą, tak jest u nas. Bez kanału inaczej widziałem te korki ewentualne. Tego faktycznego spustu od spodu nie ma jak zobaczyć mimo lusterka. Dlatego uznałem, że ten boczny od koła jest spustowy, bo jest nisko. A wlewowy to myślałem o identycznym z identyczną podkładką, umieszczony jest u góry od tyłu skrzyni. Od góry patrząc pod puszkę filtra powietrza go widać. Tymczasem spustowy jest na ampul, a wlewowy na zwykły klucz.

W ASO twierdzili, że nowe podkładki potrzebne. Kupiłem też i były pompowane, niepełne, do zgniatania. A okazało się, że oryginalnie są aluminiowe, płaskie i grubsze. Ponieważ ich średnica jest zbieżna ze średnicą korków, to nie są wygniecione, odciśnięte. Dlatego ponownie założone zostały te co były. Olej lali do przelania i w trzeciej butelce pozostało 550ml.

Efektu wow w działaniu po nie ma, może odczuwam tyci zmianę na lepiej z wchodzeniem biegów, może z jakimś tycim mniejszym spalaniem, ale to już mniej pewne. Prawda jest taka, że jeśli po zmianie znacznych zmian brak, to skrzynia ok. Warto wymienić co te 100kkm, tak jak warto pomiędzy sprawdzić, czy jest tam olej.

« Ostatnia zmiana: 15 Października 2023, 22:18:50 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl