Autor Wątek: [RAV4 III] Błąd P0093  (Przeczytany 12660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alwa54

• Toyot Leżący
  • *
[RAV4 III] Błąd P0093
« dnia: 16 Grudnia 2015, 22:15:16 »
Witam, posiadam Toyote RAV4 III 2.2 D-CAT z 2006r., od  pewnego czasu mam problem, mianowicie autko sprowadzone i posiadało Chipa i co jakiś czas włączał się tryb awaryjny komputera. Odłączyłem Chipa ale problem nie minął, po podłączeniu autka pod kompa pokazuje błąd P0093(Fuel System Leak Detected- Large Leak), a ciśnienie paliwa podczas pracy bez Chipa wynosi 4879.1 PSI(na obrotach jałowych), czy ciśnienie jest prawidłowe? Dodam, że przejrzałem dokładnie całe autko i brak widocznych wycieków paliwa..
Od czego zacząć diagnozowanie tego błędu?
Pozdrawiam!!

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: [RAV4 III] Błąd P0093
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2015, 22:19:13 »
Od sprawdzenia wtrysków.

Offline alwa54

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudnia 2015, 14:28:05 »
Myślę, że wtryski są dobre, ponieważ auto byłoby słabe cały czas a u mnie raz jest dobrze, a raz źle, jak z kobietą- nigdy nic nie wiadomo :)

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Grudnia 2015, 10:50:06 »
to już zakup komplecik 4rech injectorów
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline alwa54

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Grudnia 2015, 12:43:19 »
Dobrze, a co może być jeszcze przyczyną takie stanu, tylko wtryskiwacze? :) Pojadę do mechanika, to mu powiem, na co ma się nastawić :)

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudnia 2015, 09:29:27 »
może być jeszcze blokujący się zawór PCV na listwie wtryskowej bądź usterka samej pompy paliwa

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline alwa54

• Toyot Leżący
  • *
Odp: [RAV4 III] B��d P0093
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Stycznia 2016, 23:48:39 »
Kolego, a tak na chłopski rozum, gdzie znajduje się ten zawór? Obszukałem i nie moge takiego zaworu znaleźć...

Offline alwa54

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Kwietnia 2016, 22:20:20 »
koledzy, a ten zawór PCV na listwie wtryskowej jest z lewej, czy z prawej strony? :)

Offline usuri

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Października 2016, 11:30:42 »
Kolego, mnie w starszej wersji silnika D4D nie pokazywało błędów a auto nie chciało czasem jechać z czasem pojawiała się kontrolka CE ale gasła. Serwis wciąż mi wymieniał filtr paliwa a to pomagało na chwilkę. Potem się przyczepili do zaworów na pompie (czerwony i zielony) po wymianie nic nie pomogło. Serwis stwierdził że to wtryski i trza wymienić. Nauczony przygodami z tymi zaworkami pojechałem do serwisu Denso. Wykluczyli wtryski. Podjechałem do elektryka (p. Henia) wykluczył sprawy elektryczne ale wpiął manometr pomiędzy filtr a zbiornik paliwa i wyszło że auto nie dostaje paliwa  <zalamka> przytkany był przewód pomiędzy progiem a filtrem. Tam jest taka złączka pomiędzy przewodem miękkim wychodzącym ze zbiornika a rurką idącą do komory silnika. Po ominięciu tej rurki i podłączeniu przewodem paliwowym zbrojonym bezpośrednio do filtra paliwa problem zniknął  <taniec>. Zanim zaczniesz przygodę z wymianami części sprawdź czy auto ma na czym jeździć  :cool: Pozdrawiam

Offline autofrog

• Początkujący
  • Samochód:: RAV 4 III 2.2
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Października 2023, 12:03:43 »
Tez mam problem
Auto normalnie odpala zimny czy ciepły.
Delikatnie podkapca na bialo ale to nie jest ciągłe zjawisko nie ma zasady. Gdy się zagrzeje to już całkiem obficie
Po przekroczeniu obrotow 4- 4.5 odcina go i wpada w tryb awaryjny z błędem P0093, czasem chodI w pełnym zakresie obrotow bez problemu.  Gaszę go i odpalam i auto znów jeździ normalnie.
Dałem do mechanika stwierdził że jeden wtrysk ma bardzo duża odchylke na przelewie, został wymieniony i jest już ok, wcześniej przed tym zabiegiem ogólnie ciężko palił i też kopcił.
Oczywiście filtr paliwa wymieniony. Czasem się zapowietrzy i muszę go podpomowac pompka (miałem tak z 3 razy). Ogólnie bardzo dużo pali...
Gdzie szukać problemu?

« Ostatnia zmiana: 20 Października 2023, 12:05:59 wysłana przez autofrog »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl