Autor Wątek: Piski przy skręcaniu  (Przeczytany 6424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
Piski przy skręcaniu
« dnia: 17 Grudnia 2015, 19:53:51 »
Od dwóch dni mam problem z dziwnymi odgłosami pochodzącymi z przedniej części zawieszenia lub kolumny kierownicy (ciężko zlokalizować dokładnie). Odgłos (pisk, buczenie) nasila się przy mocniejszym, szybszym skręcie w lewo (głównie podczas jazdy po rondzie) oraz na postoju podczas skręcania w obie strony- wtedy o wiele ciszej. Podczas jazdy na wprost problem nie występuje. Objeździłem w mojej miejscowości 3 mechaników. Pierwsze dwie diagnozy- łożysko koła, trzeci wykluczył łożysko i stwierdził że to hamulce mogą być przyczyną (klocki jak i tarcze są jeszcze tak na jeden sezon). W tej chwili jestem kompletnie zdezorientowany jeżeli chodzi o przyczynę tych pisków. Może komuś z użytkowników forum ma jakieś pomysły?.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2015, 19:58:25 wysłana przez asr21 »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Piski przy skręcaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudnia 2015, 20:18:46 »
Od dwóch dni mam problem z dziwnymi odgłosami pochodzącymi z przedniej części zawieszenia lub kolumny kierownicy (ciężko zlokalizować dokładnie). Odgłos (pisk, buczenie) nasila się przy mocniejszym, szybszym skręcie w lewo (głównie podczas jazdy po rondzie) oraz na postoju podczas skręcania w obie strony- wtedy o wiele ciszej. Podczas jazdy na wprost problem nie występuje.

Miałem ostatnio taki dziwny przypadek.
Przy jeździe po rondzie coś szurało - wydawało mi się że słyszę to z przodu.
Wymieniłem klocki hamulcowe z tyłu  :shock: i w zasadzie ustąpiło (przy jeździe na wprost i podczas hamowania nie było żadnych odgłosów).

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudnia 2015, 20:34:39 »
Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to własnie hamulce, lecz niepokoi mnie że ten dźwięk jest tez lekko słyszalny podczas skręcaniu kół na postoju, i tu mi przychodzi na myśl płyn układu wspomagania lub sam układ. Czy układ z Aurisa 2007r. posiada taki zbiornik?.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudnia 2015, 20:41:23 »
Odgłos (pisk, buczenie) nasila się przy mocniejszym, szybszym skręcie w lewo (głównie podczas jazdy po rondzie) oraz na postoju podczas skręcania w obie strony- wtedy o wiele ciszej.
U mnie występują takie objawy tylko przy ujemnych temperaturach. Troche dziwna sytuacja.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
Odp: Piski przy skr�caniu
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudnia 2015, 22:02:25 »
Łożysko?

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Grudnia 2015, 14:04:51 »
Jeżdżę z takimi objawami czwarty rok a nie przeszkadza mi to. Odgłosy słyszę tylko przy ujemnych temperaturach więc lajt. Łożysko to na pewno nie jest.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudnia 2015, 18:15:45 »
W Ave popiskiwała mi pompa wspomagania kierownicy, kiedy ta pompa była mocno obciążona np. podczas kręcenia kierownicą na postoju albo po skręceniu do oporu.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Grudnia 2015, 20:33:35 »
W Aurisie jest wspomaganie elektryczne więc to nie pompa.

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Grudnia 2015, 20:40:15 »
W chwili obecnej pisków nie słychać, może powodem były niższe temperatury jak pisali przedmówcy, będę sytuację obserwował na bieżąco.

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Stycznia 2017, 23:34:05 »
Z takimi pisakmi jezdzilem do czasu aż nie wymieniłem klocków hamulcowych...
Podobno jakieś blaszki ocierały gdzieś.

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl