Autor Wątek: Skrzypiące sprzęgło!  (Przeczytany 36775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Czy sprzêglo mo¿e ha³asowaæ ??? (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Czerwca 2005, 21:50:32 »
Tak.
3S-FE ma czujnik spalania stukowego umieszczony z tylu.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

fakers

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Czerwca 2005, 10:39:48 »
Hellooooo!!Miałem podobny problemik z tym że jak wciskałem sprzęgło to to brzeczenie zanikało po wymianie sprzęgła nadal było.Okazało sięprzez przypadek ,że za brżeczenie odpowiedzialny jest mechanizm zniany biegów ( tzw widełki ) jedna z tych widełek rozgina sięi powoduje takie brzęczenie.Już raz to zrobiłem - zabieg trwał ok 30 minut i potrzebny był tylko młotek ;))Pozdrawiam

Offline TURBO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Czerwca 2005, 11:15:47 »
Moim zdaniem łożyska są do wymiany,jeżeli to jest to ,to nie można z tym zwlekać.

jarek777

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Czerwca 2005, 20:34:06 »
cholera  lipa dignoza ostateczna sprzęgło  dzisiaj sam sięwtym utwierdziłem poza brzęczeniem jadąc z małą prędkością np, na dwójce wciskam sprzęgło i puszczam w momencie gdy sprzęgło załącza nastpuje  szarpnięcie z metalicznym odgłosemmimo że jhadębardzo wolno bez gazu  czyli pewnie tłumiki drgań i docisk  co zrecztą potwierdził gość z aso i dodał  1100 oryginał   włos się jerzy albo 650;  regenerowane też z toyoty z roczną gwarancją  pocieszył mnie że mogęz tym jeżdzić byćmoże jeszcze kilka tysięcy i fakt bo już zrobiłem 31000 jak pojawiło sięto cholerne brzęczenie  ale nie lubie jeżdzić  wozem jak mi  coś  nie pasuje a może zna ktoś tańszy sposób ? pozdro.

daniel1965

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Czerwca 2005, 21:12:17 »
Witam
W japparts.pl ceny są następujące
tarcza srzęgła orginał 185zł zamiennik 103zł
docisk 245zł
łożysko 95zł
pozdro
Daniel

danielo

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Września 2005, 09:58:40 »
Cytat: fakers
Hellooooo!!Miałem podobny problemik z tym że jak wciskałem sprzęgło to to brzeczenie zanikało po wymianie sprzęgła nadal było.Okazało sięprzez przypadek ,że za brżeczenie odpowiedzialny jest mechanizm zniany biegów ( tzw widełki ) jedna z tych widełek rozgina sięi powoduje takie brzęczenie.Już raz to zrobiłem - zabieg trwał ok 30 minut i potrzebny był tylko młotek )Pozdrawiam

chyba mam podobny problem jak ty. chodzi o to, ze z dwa tygodnie wymienilem sprzeglo. komplet, tarcza, lozysko i dosisk. wszystko chodzi super ale od kilku dni pojawil sie wnerwiajacy dzwiek. przypomina to swiergolenie wrobla :) i u mnie slychac to non stop do momentu wcisniecia sprzegla i to nawet delikatnie. wtedy nastaje cisza.

mozesz cos wiecej (łopatologicznie - jak dla laika) co zrobiles ze sie pozbyles tego?

alien_13

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Października 2005, 17:04:51 »
Ja mam problem ze stukotem sprzegla tzn. jak jest wcisniete jest ok, no moze delikatny stukot prawie nie slyszalny, ale jesli puszcze szybko zaczyna stukac i to calkiem glosno.
jak puszczam wolno to stukanie tez jest ale no powiedzmy znosne. wszystko to sie dzieje na luzie.

co to moze byc? ma ktos pomysly.

Bostaf

• Gość
Skrzypi±ce sprzêg³o!
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Października 2005, 23:11:36 »
Witam,
Są jakieś niusy w tym temacie? Mam dokładnie taki sam problem jak arass.
Mechanik mi mówi, że to może być jakaś tulejka na połączeniu sprzegła i skrzyni biegów, która niby sięwyciera jak sięnagminnie zbyt długo trzyma sprzęgło wciśnięte kiedy jednocześnie wrzucony jest bieg (na przykład czekając na światłach albo w korkach). Tak mówi, ale nie jest pewien, mam mu podrzucić książkęto sprawdzi.
Zanim dam mu auto do rozłożenia to chciałbym siędowiedzieć czy może być jakaś inna przyczyna.

arass

• Gość
Skrzypi±ce sprzêg³o!
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Października 2005, 14:59:41 »
Ja sobie chwilowo odpuściłem to sprzęgło. Skrzypi jak skrzypiało, ale z uwagi na fakt, że żaden magik samochodowy nie jest w stanie mi powiedzieć co to może być, to ja sięnie piszęna rozwiązanie: "wyjmiemy skrzynięto zobaczymy"!!
Zbieram kasęi ewentualnie od razu wymieniętarcze i będęfinansowo przygotowany na docisk i łożysko.
A całkiem niedawno gadałem z włascicielem pewnej Cariny i powiedział mi że kiedyś wyszła pewna partia Toyot z wadlią (skrzypiącą) sprężyną w tarczy!!??!!?? Nie wiem czy to prawda ale mi jest wygodnie w to wierzyć!!

rozapro

• Gość
Skrzypi±ce sprzêg³o!
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Października 2005, 19:52:14 »
Witam

Ja tez mam podobne objawy - jedynka bardziej chuczy niz piszczy przy ruszaniu i to nie ma zadnej prawidlowosci kiedy raz jak jest zimny, innym razem jak rozgrzany...
czasami na dwojce tez slychac ten odglos zwlaszcza przy wolnych predkosciach
jednoczesnie ze sprzeglem wszystko ok. pedal bierze dobrze, nie szarpie nie slizga sie itd
zostalo mi poradzonoe przez kolege:

JAK CI TO PRZESZKADZA TO WLACZ GLOSNIEJ RADIO!

a tak pozatym zaufany mechanik (niestety nie od toyot) powiedzial mi ze to lozysko wyciskowe sprzegla i zeby to ewentualnie zrobic przy wymianie tarczy i docisku bo teraz nie ma sensu.
Takze nie przejmuj sie jezdzij jak jezdziles a jak przyjdzie kolej na tarcze i docisk to i to zrob przy okazji - moze faktycznie pomoze wymiana samego docisku.

Pozdrawiam.

Mekson

• Gość
Zgrzyt przy puszczaniu sprzęgła...
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Marca 2006, 10:18:05 »
Witam Was koledzy!
Mam takie pytanie. W mojej Carinie 1996r 1,6-115KM przy puszczaniu sprzęgła słyszę dzwiny odgłos. Nie jest to spowodowane tym, że nie umiem obchodzić się ze sprzęgłem. Dźwięk ten przypomina takie krótkotrwałe buczenie. Problem ten występuje przy ruszaniu i przy zmianie biegu na 2. Dalej jest spokój. Z tego co się orientuje, to spotkałem się już z takim przypadkiem w kilku Carinach, ale właściciele również nie potrafią sobie z tym poradzić. Sprzęgło ma 40 tys i autko jest serwisowane zgodnie z instrukcją. Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam

Offline an15

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zgrzyt przy puszczaniu sprzęgła...
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Marca 2006, 11:35:45 »
Ja mam to samo, tylko u mnie to występuje tylko co jakiś czas przy ruszaniu - ostatnio  rzadziej. Moje spostrzeżenia: zgrzyt zależy od obciążenia - po przełożeniu na przód kół o większej o 2 cm średnicy zgrzyt występował częściej. Na mój gust może jeszcze tarcze sprzęgłowe się nie dotarły(dopasowały).

muniek84

• Gość
Odp: Zgrzyt przy puszczaniu sprzęgła...
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Marca 2006, 13:01:19 »
Hello
U mojej cariny też się od jakiegos czasu to pojawiło. Zwłaszcza jak ruszam i przy zmianie biegów do trzeciego. Auto ma już 180 tys. km i sprzęgło nie było jeszcze ruszane. Też nie wiem czy to jest jego wina czy zawieszenia

Mekson

• Gość
Dziwny dźwięk przy puszczaniu sprzęgła...
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Sierpnia 2006, 22:45:50 »
Witam Was koledzy!
Mam takie pytanie. W mojej Carinie 1996r 1,6-115KM przy puszczaniu sprzęgła słyszę dzwiny odgłos. Nie jest to spowodowane tym, że nie umiem obchodzić się ze sprzęgłem. Dźwięk ten przypomina takie krótkotrwałe buczenie. Problem ten występuje przy ruszaniu i przy zmianie biegu na 2. Dalej jest spokój. Z tego co się orientuje, to spotkałem się już z takim przypadkiem w kilku Carinach, ale właściciele również nie potrafią sobie z tym poradzić. Sprzęgło ma 60 tys i autko jest serwisowane zgodnie z instrukcją. Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam

Offline PITMAR

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dziwny dźwięk przy puszczaniu sprzęgła...
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Sierpnia 2006, 10:20:20 »
Witam według mnie to może być łożysko które dociska do sprzęgła. Spróbuj trochę podnieść pedał to wtedy się okaże czy to w tym przyczyna 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl