Autor Wątek: Szarpanie i terkotania zimnego silnika podczas odpalania  (Przeczytany 3220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arek_net

• Początkujący
Szarpanie i terkotania zimnego silnika podczas odpalania
« dnia: 20 Grudnia 2015, 13:49:37 »
Witam serdecznie,
Mój pierwszy post na forum i chciałbym się serdecznie ze wszystkimi użytkownikami przywitać.

Mam taki problem, stoję przed zakupem aurisa II HSD '13. Wszystko z autem wporządku tylko podczas oględzin auto zaczęło strasznie terkotać.

Tzn. star silnika - > podjazd na elektrycznym - > załączenie się silnika spalinowego i straszny terkot przez 2-4 sekundy -> potem już pracował normalnie, tak samo przy kolejnym ruszaniu i włączeniu spalinówki.

Znalazłem filmik który dokładnie tą sytuacje obrazuje https://www.youtube.com/watch?v=cAxngQCPV7w

Wyszukałem w necie informacje, że tak się dzieje jak wcześniej zimny silnik spalinowy zostanie włączony i wyłączony zaraz, zanim osiągnie temperaturę ok 40 stopni. A później odpalamy go np po kilku dniach i przy niskiej temperaturze na zewnątrz. Ponoć to jest normalne dla tego silnika.
czy ktoś z forumowiczów miał taki przypadek ? bardzo prosiłbym o szybką odpowiedź. Pozdrawiam

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szarpanie i terkotania zimnego silnika podczas odpalania
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2015, 17:47:22 »
Tak, miałem raz taki przypadek w moim HSD z 2013. Auto stało kilka dni w wilgotnym garażu. Doczytałem, że przyczyną miała być wilgoć gromadząca się w kolektorze dolotowym i w efekcie problemy z zapłonem któregoś z cylindrów. Być może w przypadku auta czekającego na kupca przy obecnej aurze również może zdarzyć się taka sytuacja.
Jedyne co mnie zastanawia, skoro problem jest znany od paru lat w Priusie i jest na to TSB, to dlaczego nie usunięto go w Aurisie? Być może jest jeszcze inna przyczyna problemów z zapłonem w takich warunkach.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2015, 17:49:11 wysłana przez jasny »

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Odp: Szarpanie i terkotania zimnego silnika podczas odpalania
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2015, 18:54:51 »
.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2015, 18:57:08 wysłana przez Rafels »
"I love the smell of flames early in the morning..."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl